CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Kovesi a avut maestru bun: secretarul de partid al procuraturii si om al Securitatii

3 comentarii / 7309 vizualizări / 28 septembrie 2016

Viorel Pașca, îndrumătorul de doctorat al Zeiței Anticorupție, nu este chiar ceea ce s-ar numi o lumină a domeniului său. Dimpotrivă, biografia sa amenință să o tragă în jos zdravăn pe cea a Laurei Kovesi, în condițiile în care Pașca a fost procuror comunist timp de 15 ani de zile, secretar de partid în procuratură, în județul Timiș, și colaborator al Securității, motiv pentru care a avut și serioase probleme după 1989. În plus, el însuși și-a luat doctoratul la aproape un sfert de secol după ce a devenit procuror, în perioada în care acestea se dădeau pe bandă rulantă, la concurență cu diplomele de la ”Spiru Haret”.

Iată ce relata, în 2007, cu doar un an înainte ca Pașca să o ”doctoreze” pe Laura Kovesi, cotidianul Evenimentul zilei, despre controversatul magistrat:

EFECTUL LUSTRATIEI IN BAROUL TIMIS

Banuit ca a fost colaborator, avocatul Viorel Pasca nu a mai candidat la conducerea baroului dupa ce i s-a cerut un certificat de la CNSAS.
Unul dintre cei mai importanti avocati din Timisoara, Viorel Pasca, nu si-a mai depus candidatura la consiliul de conducere al Baroului Timis, cel mai probabil din cauza uneia dintre cerintele impuse in acest an: un certificat de la CNSAS si o declaratie notariala in care sa afirme pe propria raspundere ca nu a fost colaborator sau informator al Securitatii. Alegerile pentru consiliul Baroului Timis au avut loc joi. „Au fost 16 candidati pentru cele 12 locuri. Jumatate dintre cei 12 membri alesi sunt persoane care au facut parte din vechiul consiliu”, a declarat decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu.
Marea surpriza a fost lipsa de pe lista a avocatului Viorel Pasca, care nu si-a mai depus candidatura dupa ce a facut parte mai multi ani din vechile consilii. Surse din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii de Vest sustin ca se pregateste debarcarea lui Viorel Pasca si de la conducerea Scolii de Studii Doctorale a facultatii.
Pozitia detinuta aici de Viorel Pasca nu este de neglijat. In aceasta postura, el coordoneaza doctoratele unor judecatori si procurori, printre care se afla si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Mai mult, in ierarhia didactica, Pasca se situeaza deasupra unor personaje foarte importante: presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, sau procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Timisoara, Petru Dungan.

A servit PCR-ul
Procuror-sef in procuratura regimului comunist, Viorel Pasca a recunoscut ca a servit interesele PCR din postura de secretar de partid pe unitate. „Da, am fost secretar de partid la procuratura”, a spus Pasca. Avocatul a mai adaugat ca a colaborat cu Securitatea, dar numai de pe pozitie institutionala.
„Acum, Parchetul nu lucreaza cu SRI? Eu am refuzat sa le fac jocurile. Au venit la mine sa-l arestam pe Tökes pentru ca avea 100 de forinti si voiau sa-l arestez pe valuta. Am refuzat. Le-am spus ca daca e spion sa aduca probe si sa il arestam pentru asta”, s-a aparat Pasca. Avocatul a precizat ca s-a retras din Consiliul Baroului Timis pentru ca este foarte ocupat si ca pozitia sa la Facultatea de Drept ar fi mai solida ca oricand”.

Nu doar EVZ a relatat despre controversatul magistrat. Cu un an înaintea, numele lui Viorel Pașca apărea pe o listă de 400 de magistrați școliți de Securitate, publicată de ziarul ”Ziua”, alături de cîteva dintre cele mai sinistre figuri ale Justiției comuniste.

Realizatorii materialului consemnau, la acea vreme:

”Categoria acestor sefi de instante si de parchete, scoliti special la „academia” pecereului, numita „Stefan Gheorghiu”, merita insa o atentie deosebita in comparatie cu informatorii si colaboratorii Securitatii, recrutati din sistemul judiciar.
Putini sunt astazi cei care stiu ca, incepand cu anul 1982, presedintii de instante si procurorii sefi ai parchetelor au avut misiunea de a invata la „Stefan Gheorghiu”, in cadrul unui „centru de instruire”, controlat de Securitate, cum sa aplice, in Justitie, directivele PCR de perpetuare a dictaturii comuniste.
In plan profesional, acesti magistrati, dresati de Securitate pentru a pune in practica justitia politizata, pot fi considerati mai vinovati decat un simplu judecator sau un procuror, care si-au turnat un coleg de birou pentru ca a spus un banc despre dictatorul Ceausescu. Dupa 1990, multi dintre acesti magistrati au ramas in functii de conducere – sau au fost promovati in varful structurilor”.

Comentariile sunt, credem noi, de prisos: Laura Kovesi a învățat, cu siguranță, aplicarea onestă a legii de la cei mai buni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  2. Ce facea Securitatea in justitie inainte de 1990? Fix ce face SRI acum. Ba, poate SRI are un avans intru propasirea securistica a judecatorilor, cu si fara voia lor. In rest, daca mai adaugi si contributia lui tata Lascu la tradarea rascolita din ’89 si lipsa de „chef” in a rezolva Dosarele Revolutiei” din partea doamnei fiice procuror general fiind, eu cred ca e clara o dictatura a odraslelor. A, ca multe odrasle sunt si procurori!? Se intampla. Dar, incepand cu marii „revolutionari”, Petre Roman, gen, continuuand cu toate functiile importante in stat, unele, e adevarat, mai „vice”, gasesti beizadelele comuniste peste tot. Si Basescu e tot o odrasla. Problema la astia nu e ca au fost ei sau tatii lor comunisti, ci ticalosia si nemernicia (in sensul eminescian al cuvantului – cosmopolit, dispret pentru tot ce e roman si romaneste) in care au fost crescuti. Cred in drepturile omuluui, dar, pentru ca au fost prea multe suferinte pe poporul asta din partea unora ca ei, poate ar fi oportun ca toti candidatii, la orice functie importanta, chiar parlament, ar trebui sa-si faca un CV, de tip vechi, adica sa ne spuna si cum au dus-o ei pe vremuri, cine i-a leganat, pe unde au locuit si cu cine juca taticu’ septic. Fara consecinte administrative. Asa, spre stiinta si spre consemnarea corecta a istoriei…

  3. Je les veux !!! Il me les faut ….mais comment faire quand on habite en province ???Est il possible de les commander sur votre boutique en ligne ? Oui ? dites moi OUI &#8.20;3Rebeca

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998