CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Kovesi il apara pe Dragnea: Coruptia sa fie judecata numai de judecatori specializati

3 comentarii / 3696 vizualizări / 20 martie 2019

Zi cu bombe, ieri, în justiție. Revista QMagazine aruncă pe piață informația conform căreia completurile de judecată din ultimii ani care s-au ocupat de dosarele de corupție sunt nelegale întrucît nu au respectat normele privind specializarea magistraților. Altfel spus, respectivele cazuri trebuiau judecate de magistrați cu specializări aparte, ceea ce nu s-a întîmplat.

Ce amintește publicația Florianei Jucan:

”Specializarea completurilor de judecată ale ÎCCJ este prevăzută în art. 19 al. 3 din legea 304/2004 privind organizarea judecătorească, potrivit căruia: „la începutul fiecărui an, colegiul de conducere al ÎCCJ, la propunerea președintelui sau a vicepreședintelui acestuia, poate aproba înființarea de complete specializate….. în funcţie de numărul şi natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecărei secţii, precum şi de specializarea judecătorilor şi necesitatea valorificării experienţei profesionale a acestora.”
Aceste dispoziții au fost preluate și în Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativă a ÎCCJ (art. 19 indice 1).
Dacă textele citate lasă loc de interpretare și oferă o anumită libertate de apreciere conducerii administrative a ÎCCJ, o lege specială, și anume Legea nr 78/2000 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de coruptie, art. 29, stabilește în mod imperativ că pentru soluționarea cauzelor de corupție în fond se constituie complete specializate. În această materie, prin urmare, constituirea completurilor specializate este obligatorie”.

La scurtă vreme, vine a doua bombă: apărătorii lui Liviu Dragnea din dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care acesta a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni, au depus la ÎCCJ cereri prin care arată că decizia de la fond a fost pronunţată de un complet nelegal şi cer rejudecarea dosarului. Ei invocă un articol de lege care stabileşte că astfel de procese trebuie judecate de un complet de 3 judecători specializat pe cauzele de corupţie.
Aproape imediat, apar titluri nervoase în presa-ofrandă pe altarul anticorupției: ”Cum vrea Dragnea să scape de condamnare…”, ”Noua strategie a lui Dragnea…” șamd.

Aparent, s-a găsit, într-adevăr, o nouă șmecherie balcanică menită să îl salveze pe liderul PSD de o nouă condamnare.
Dar asta o spunem noi.
Pentru că mai există și alte opinii, care susțin că avocații lui Dragnea au perfectă dreptate.
Cum ar fi cea a Laurei Kovesi, în persoană.

Iată ce spunea ea, în calitate de Procuror General al României, într-un interviu acordat revistei 22 pe 8 iunie 2007:

”Vorbeam de specializarea procurorilor. Procurorii care lucreaza in aceste structuri, DNA si DIICOT, trebuie sa aiba o vechime de cel putin 6 ani. In ultimii ani, atat cu fonduri proprii, dar si prin programele PHARE care au fost contractate de Ministerul Public s-au facut foarte multe training-uri pe diferite teme si procurorii au fost specializati. Bineinteles ca aceasta specializare nu se termina odata cu aceste training-uri, ea continua. Institutul National al Magistraturii se ocupa cu pregatirea profesionala a procurorilor, dar si in cadrul Ministerului Public avem forme de pregatire descentralizata a procurorilor. Insa, atat DNA, cat si DIICOT au specialisti angajati, la care pot apela atunci cand exista probleme tehnice sau detalii de natura tehnica care trebuie lamurite. O precizare, insa: practic, din momentul in care noi sesizam instanta, nu mai avem atributii. Noi participam la sedintele de judecata, dar nu mai avem atributii privind solutionarea dosarului.

Si cred ca trebuie sa vorbim si despre specializarea judecatorului. In prezent, avem judecatorul care intra, cu, sa spunem, 15 dosare. Sunt dosare si de crima organizata, si de coruptie, si de macrocriminalitate economico-financiara, si infractiuni de violenta. Judeca de toate. Or, cred ca aceasta specializare ar trebuie sa fie si la judecatori. Adica, numai anumiti judecatori sa judece cauzele de crima organizata. Pentru ca este foarte greu ca un judecator sa judece acum un omor, dupa care sa inceapa sa judece o inginerie financiara.”

Sunt 12 ani, deci, de cînd Laura Kovesi cere formarea completurilor de judecată pe specializări: corupție, crimă organizată etc.
După 12 ani, aflăm că nimeni nu s-a sinchisit de problema ridicată de Procurorul General.
Case closed, cum ar fi zis un personaj celebru. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. institutul care pregateste viitorii magistrati cu ce se ocupa…nu cu formarea viitorilor magistrati,daca nu, sa fie desfiintat si inlocuit cu un nou Stefan Gheorghiu ,celebra fabrica de profesionisti universali absolventi care ocupa si in prezent demnitati

  2. Pana la urma se dovedeste ca justitia din Romania este svaiter, si ca tocmai ea, a functionat total in afara legii. Pai si un neavizat isi da seama ca asa cum medicii sunt instruiti pe specialitati si judecatorii ar trebui sa fie la fel, instruiti pentru tipul de infractiuni.

  3. Bah parhanghelilor, da milogi ati fost facuti, sunteti si ati ramas, daca va puneti toate sperantele in ce va da Dragnea sa roadeti. Intr-o societate normala muriti dk de foame, nu v-at baga nimeni in seama

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998