CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Legătura dintre Cristian Vintilă și Florian Coldea

0 comentarii / 3020 vizualizări / 29 mai 2016

Ce raporturi ar putea exista între conducătorul de facto, din ultimii zece ani, al Serviciului Român de Informații, generalul cu patru stele, Florian Coldea, și un anume Cristian Vintilă? Despre care presa de peste ocean scrie lucruri interesante. Și anunță un posibil și probabil verdict al justiției americane. Acest domn, Cristian Vintilă, riscă o condamnare pe viață. Dar ce legătură are el cu Coldea?
La fel ca și în cazul patronului Hexi Pharma, există fel de fel de coincidențe stranii și referințe privind anturajul acestui Cristian Vintilă, care trimit direct spre serviciile secrete. Și nu în general. Direcția vizată este, din nou, Serviciul Român de Informații. Cel condus, de un deceniu, de generalul Florian Coldea, instalat la comandă de către Traian Băsescu. A cărui biografie este, la rândul ei, împletită cu cea a Securității.
Într-o analiză anterioară, am expus aceste legături. Cristian Vintilă a avut o fulminantă ascensiune în planul demnităților publice, imediat după ce a absolvit Academia Națională de Informații aparținând SRI. A ajuns nici mai mult, nici mai puțin decât director general al Direcției Rezervelor Statului. A deținut această funcție, în care a fost numit, aparent, de premierul Emil Boc – și, în realitate, a fost plasat de SRI – timp de mai mulți ani. Din 2009 până în 2013. În 2014, este capturat de serviciul secret american, după ce a fost, mult timp, urmărit și după ce se descoperise că face trafic de arme în beneficiul gherilelor columbiene, sub gloanțele cărora au căzut destul de mulți combatanți americani, încercând să diminueze asaltul drogurilor.
Florian Coldea, în calitatea sa de șef executiv al Serviciului Român de Informații, nu putea fi, sub nicio formă, străin de ascensiunea lui Cristian Vintilă. Dimpotrivă, avea obligația profesională de a urmări, cu atenție, evoluția acestuia. Și mai mult chiar, a ghidonat-o. Nu este o exagerare susținerea tezei, conform căreia Cristian Vintilă a fost o drona SRI. Împinsă, din păcate, la acțiuni cu adevărat ostile, îndreptate împotriva partenerului nostru strategic, respectiv a Statelor Unite. Cu atât mai mult, Florin Coldea trebuie că a știut despre ce este vorba. Și chiar dacă, prin absurd, nu ar fi știut nimic până în 2014, ar fi trebuit să afle atunci, din moment ce capturarea lui Vintilă a fost mediatizată de presa din Statele Unite.
Dacă Florian Coldea a știut, e clar că a știut, atunci se pune, firește, întrebarea: cum a acționat el, în cunoștință de cauza fiind, în importanta calitate pe care o deține în statul român. Cu binecuvântarea a doi președinți. Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
Pentru a vedea cât de complicată este situația în realitate, dincolo de relatările, mai mult sau mai puțin spectaculoase, ale presei americane, trebuie să vedem ce înseamnă, de fapt, aceste Rezerve ale Statului, pe care Vintilă le-a condus. Rezervele statului sunt, în principal, depozite în care există o serie întreagă de produse, instalații și, firește, armament, care pot fi necesare în situații de necesitate, de stare de asediu sau de stare de război, pentru care fiecare stat, din respect față de cetățenii săi, este obligat să se pregătească. Prin urmare, ca să venim la obiect, rezervele statului înseamnă inclusiv armament și muniție. Rezervele statului sunt în continuă mișcare, în sensul că, la fel cum se întâmplă cu alimentele și medicamentele, cu păturile, corturile, paturile de campanie etc., și rezervele de armament și muniție sunt, din când în când, reînnoite. Muniția este vândută și înlocuită, înainte de a expira, cu noi stocuri și la fel se întâmplă și cu armamentul, pe măsura reînnoirii și perfecționării acestuia.
Păi dacă așa stau lucrurile, nu este firesc să existe o legătură între statutul lui Cristian Vintilă de traficant de arme pentru gherilele columbiene și statutul, aceluiași Cristian Vintilă, de director general al Rezervelor Statului? Și dacă noi facem această legătură, nu ar trebui să o facă și Florian Coldea? Și dacă da, când o fi făcut el legătura? Abia post factum? Adică după capturarea lui Vintilă de către americani? Sau înainte? Și înainte, când? Când Vintilă era șef al Rezervelor Statului? Sau când Vintilă a fost plasat acolo după absolvirea Academiei Naționale de Informații?
Iată multe, multe întrebări, la care mai pot fi adăugate și altele, și la care trebuie să răspundă generalul cu patru stele, Florian Coldea, directorul operativ al SRI, cu condiția să aibă în față cui să răspundă. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998