CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Legendarele dosare ale Securității de la MApN – desecretizate în an pre-electoral: Pentru cine bat clopotele?

21 comentarii / 3758 vizualizări / 22 octombrie 2023

Fondul arhivistic aparţinând fostei Securităţi şi aflat de trei decenii în fișetele Armatei a fost desecretizat de guvern și urmează a fi livrate la CNSAS. O mișcare fierbinte, care ar putea avea legătură cu cel mai mare an electoral post-decembrist, 2024. Pentru cine bat clopotele?

Conform Hotărârii de guvern, se aprobă declasificarea informaţiilor clasificate secrete de stat, cuprinse în documente emise în perioada 1956-1989 de structuri ale Departamentului Securităţii Statului, aflate în gestiunea Ministerului Apărării Naţionale, „întrucât dezvăluirea acestora nu mai poate prejudicia securitatea naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare” se arată într-un comunicat al Guvernului.

Dosarele fostei Securități desecretizate vineri sunt în mod categoric explozive, altfel nu ar fi ținut Armata cu dinții de ele atît amar de ani. După cum se știe, la Revoluție, Securitatea și toate dosarele sale au intrat sub controlul armatei, care ulterior a înmînat fondul arhivistic către SRI, după înființarea acestuia în martie 1990. Doar că a refuzat să predea pînă în ziua de azi o anumită parte a respectivelor dosare, iar dacă a făcut-o, în mod cert a avut motive foarte serioase.

În vara acestui an, Germina Nagâț, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității afirma, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că armata refuză să predea dosarele Securității pentru că, pur și simplu, ”la trei decenii de la Revoluție, fosta Securitate continuă să controleze statul român”.

”Până la înființarea SRI, arhiva Securității a fost în custodia MApN, însă o parte nu s-a mai întors niciodată la continuatorul legal. Încă mai purtăm negocieri în privința dosarelor din arhivele militare și încă mai sper să apară cândva și rezultate” mai spunea cercetătorea.

Și tot ea oferea și explicațiile acestei bătălii pentru ținerea dosarelor Securității sub obroc:

”Din păcate, cu cât arhiva Securității e mai bine studiată și produce efecte în spațiul public, cu atât devine mai clar că n-a fost vorba doar despre „senzația” că Securitatea a controlat și controlează încă lucrurile, deși impresia asta o aveam mulți, după Revoluție. Acum, cu documentele în față, putem vorbi despre certitudini(…) Am spus odată că Securitatea a asistat la venirea pe lume a statului român democratic chiar în sala de nașteri. Adaug acum că imediat s-a erijat în naș, protector și mai ales „tutore”. Au trecut trei decenii de la Revoluție și pare că tot nu e dispusă să renunțe la acest rol”.

Acum, guvernul Ciolacu desecretizează misterioasele dosare de la armată, care vor intra în circuitul public.
În dauna cui, am putea să ne întrebăm, legitim, în pragul unui an electoral teribil? (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. …fâsssssssssssssss
  :))

 2. Ceea ce se va preda la CNSAS fost intens alterata cu modificari si falsuri masluite

 3. ” Am spus odată că Securitatea a asistat la venirea pe lume a statului român democratic chiar în sala de nașteri. ”
  -da:
  SECURITATEA e TATICU!
  (taticu „democratiei originale”,ceva ca prin America de sud)

 4. Dosarul meu nu va fi public niciodata.

  • De ce?

  • Cine te crezi? Generalul Serghei Surovikin zis Arnaghedon? Sau esti Napoleaon Bonaparte de pe sectia Furiosi de la Balaceanca?

   • Sunt Dany cel preafericit si nu-mi pasa de oile cele pierdute de Securitate.

    • Deci esti pe sectia Furiosi de la Balaceanca.

     • Asta este starea mea. La Balaceanca te internez eu cand vor muschii mei preafericiti.

     • Esti doar un bou cretin si ai internat-o in viata ta doar pe ma-ta la bordel, la produs bube si pustule.

 5. Fosta Securitate controleaza Romania?
  Nu a adevarat, acum e noua Securitate.
  Daca nu credeti, vedeti care sunt parintii baietilor( dar sunt si cateva dominite) simpatici, eleganti si cu studii “ afara” care baleteaza in politica noastra.

 6. Fragmente din art aparut in „” Adevarul”- Ce conţin dosarele pe care Armata refuză să le predea CNSAS: „N-am văzut nimic despre militari cu grad mai mare de maior“ :
  ” Este vorba de dosare şi documente care provin de la fostul Serviciu Secret înainte de instaurarea comunismului în România, din perioada Holocaustului, dar şi acte oficiale emise în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989(…)
  Alte documente aflate în custodia MApN se referă la perioada Holocaustului. „Armata a făcut nişte concesii către Muzeul Holocaustului din SUA şi a trimis o serie de documente, dar refuză cu obstinaţie să declasifice şi să predea documentele către CNSAS“(…)
  Nu văd de ce expunerea crimelor din timpul Holocaustului ar prejudicia cu ceva imaginea Armatei de azi ”
  Tinta e sfeterisirea datelor care contrazic mitologia Holocaustului .

  • Am avut grad de colonel cu dosarul legendat la MApN. N-am făcut o zi de armată, dar sunt general în retragere. Dosarul meu nu va fi dat publicitatii in vecii vecilor. Sfânta Securitate sa ma ocroteasca. Amin!

   • mananci vesnicul tau cacat impotriva patriarhului si a ierarhilor Bisericii, din ura si ranchiuna personala bolnava pana la dementa, fara nici o proba si nici o dovada reale.

  • E de mult timp depasit articolul din care citezi din Adevarul:
   „Ce conţin dosarele pe care Armata refuză să le predea CNSAS: N-am văzut nimic despre militari cu grad mai mare de maior“
   E din aprilie 2021.
   Acum se da tot, conform comunicatului. Du-te la CNSAS, verifica si abia apoi mananca-ti obisnuitul dejun maro.

   • Prostovane , bataia pestelui e Holocashul

    • Iata din cine citezi din ziarul Adevarul din 2021:
     Mădălin Hodor (tigan fabulator) şi Mihai Demetriade, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului evreu Gheorghe Ursu…
     Stipendiatii sistemului, primii doi fiind si profesori „căcați cu ochi” la Academia SRI, niste „sorosisti antifascisti” care zic despre de teroarea si ororile din temnitele de la Pitesti ca „legionarii ăia drepți și buni erau doar niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus… cu voluptate”, ei „confirmand” versiunea iudeo-Securității din 1954. Vezi articolul din EVZ „Mizeria lansată de istoricii CNSAS Demetriade și Hodor despre Experimentul Pitești are picioare scurte”.

     Astia vor probe ce nu exista, dar care sa le „confirme” Holocaustul, pentru care nu exista probe reale care sa justifice impunerea lui prin lege.
     Care din cei e esti sau te crezi ca esti, „prostovane” cretin?

     • E o neintelegere si e pacat : am citat din aia fiindca era revelatoriu pt ceea ce intentionau sa faca , nu pt ca as fi fost e acord cu ei .
      Sunt total de aceeasi parere cu tine din postarea ta .. Multumesc pt emnalarea art din EvZ.
      Imi cer scuze pt neintelegere si acum vad , o jignire nemeritata.
      Hai , sa traiesti !

    • Un fâs ! Armata nu a reținut documentele secrete ale fostei securități. Ceea ce preda acum Armata, sunt documentele fostei Direcții a IV-a – Direcția de Contrainformații Militare. Această direcție a avut în supraveghere numai militarii din armată – ofițeri, subofițeri, maiștri militari și soldați -gradati.
     Vor găsi , de exemplu faptul că ofițerului Ionescu nu i s-a aprobat să susțină examenul de admitere la Academia Militară, pentru că, unchil său – fratele mamei – a avut simpatii legionare ori, că a fost membru al tineretului liberal, înainte de 1945.
     Sau că, -un caz real – fostul Director al SRI Radu Timofte, ofițer de grăniceri promoție 1970 – Dumnezeu să-l odihnească în pace – a fost trecut n rezervă pentru că sora sa s-a căsătorit cu un cetățean străin(canadian).
     De altfel, dacă va mai amintiți, din aceste arhive (de la o unitate din Pitești, depozitata arhivei MApN) s-a produs și prima dovadă a faptului că fostul președinte, Băsescu, a fost informator al securității, fiind recrutat din școala militară de ofițeri de marină, de către ofițerul de CI. Ulterior, Băsescu devenind ofițer de marină, dosarul i-a fost predat către securitatea municipiului Constanța iar de aici, către Direcția de Informații Externe (DIE).
     De aceea, sfida Băsescu pe această temă, știind că SIE nu a predat și nici nu va preda, vreodată, dosarele fostei securități la CNSAS.
     Doar că, nu avea de unde să știe faptul că practica celor de la CI era să păstreze în arhiva proprie o copie, a dosarului care era transferat altor direcții, neintuind că „recrutul” său avea să ajungă la „externe”. Precizez asta pentru că, ordinul de muncă prevedea ca, atunci când un ofițer sau informator dintr-o direcție internă era predat la DIE, toate documentele sale erau predate, fiind șters din evidențele oricărei direcții interne. Pe asta s-a și bazat Băsescu. Numai că, socoteala din pădure nu se potrivește cu cea din târg.
     Deci, nu vă ambalați și nici nu contați pe cine știe ce dezvăluiri pentru că nu va fi nimic interesant. Doar mizeriile pe care le făceau unii Ci-iști – unii, nu toți – colegilor lor din Armată. Pentru că, este important de știut, structura de CI nu se subordona Armatei, nici ,măcar , ministrului apărării. Ei se subordonau și erau încadrați și plătiți în Direcția a IV- a a Securității. Erau stat în stat.

 7. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 8. Amerlocii au preluat dosarele microfilmate și CIA se va folosi de ele mult și bine!…Cel mai lovit va fi PSD, dar asta nu înseamnă că peneleprele vor rămâne preferații românilor! După 10 ani cu Muiannis și PNL, rezultatul e zguduitor: Peste 150 de miliarde de euro datorii!! Și vinovații refuză să spună pe ce s-au dus banii!! Nici AUR nu e partid de îngeri, ci unul ieșit din laboratoarele serviciilor secrete! Eu, unul, nu mai merg la vot, dar voi distribui orice dezvăluiri relevante egate de securisme, corupție, politicieni idioți, afaceri necurate, etc!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998