CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Lider PSD: România are nevoie de o cultură a violențelor de stradă. Protestele pașnice sunt ineficiente

1 comentariu / 3979 vizualizări / 19 octombrie 2024

Victoria Stoiciu este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante achiziții ale PSD din ultimii ani, viziunile ei ieșind clar din tiparele uzuale, în special cele ale social-democraților. Spre exemplu noua vicepreședintă a PSD și candidată la Senat în Vaslui, județul în care acum niște ani protesta în stradă împotriva gazelor de șist, susține că cetățenii români ar trebui să învețe să protesteze violent la manifestațiile împotriva guvernanților. Desigur, nu exagerat de violent, adică nu pînă la nivelul asasinatelor politice, ne dă asigurări Stoiciu.

Iată viziunea vicepreședintei PSD așa cum era expusă acum cîțiva ani, într-o analiză pentru prestigiosul site contributors.ro, în contextul protestelor contra gazelor de șist din estul țării:

”Să facem un scurt bilanţ: avem proteste ce durează de mai bine de o lună jumătate, avem mii de oameni în stradă, avem grupări provenind dinspre toate zonele ideologice manifestând cot la cot şi având, adesea, mesaje contradictorii. În tot acest răstimp, avem un singur incident care face excepţie de la caracterul paşnic al protestului : cazul maşinii ministrului Barbu. Totodată, în judeţele Bârlad şi Vaslui asistăm la proteste locale periodice, care durează de mai bine de un an de zile. Într-un final, când protestatarii de acolo au priceput că protestele lor nu au folosit la nimic şi guvernul îşi urmează nestingherit planul, indiferent de faptul că ei protestează sau aplaudă, oamenii au ocupat un drum judeţean, formând un cordon pentru a bloca accesul utilajelor Chevron în zona de explorare. Atât. Este un record absolut remarcabil pentru o societate care nu are o cultură a protestului şi care descoperă manifestaţiile stradale după 20 de ani de aşa zisă democraţie. Şi o face paşnic, elegant, civilizat”.

”Violenţa este un ingredient structural al relaţiilor de putere(…) Desigur că această violenţă trebuie să fie circumscrisă jocului şi regulilor democratice şi nu trebuie să încalce nişte principii fundamentale, la fel, de altfel, ca violenţa statală. Aşa cum statului nu trebuie să îi fie permisă arestarea sau executarea arbitrară a cetăţenilor, nici cetăţenilor nu trebuie să le fie îngăduite violenţe extreme. Dar gestionarea anumitor forme de violenţă – fie că e vorba de geamul spart al unei instituţii a statului sau geamul maşinii unui oficial trebuie integrate jocului democratic. Nu pentru a le încuraja, ci pentru a permite exprimarea unor nemulţumiri care altfel riscă să explodeze, fără a mai putea fi oprite.

Orice societate are nevoie de canale prin care sa evacueze tensiunea acumulată – iar violenţa simbolică nu e întotdeauna suficientă. Din moment ce nemulţumirea şi agresivitatea există oricum în societate – iar ele ating cote cu atât mai înalte, cu cât e mai intensă violenţa structurală sau cea exercitată de stat – singura soluţie raţională este asigurarea unui spaţiu public, controlat în care acestea să se poată manifesta cu minimum de riscuri pentru sistem.

În multe dintre democraţiile occidentale consolidate, violenţa protestelor – atât a jandarmilor, cât şi a protestatarilor – a devenit aproape ritualică, căpătând o funcţie ceremonială care este parte a regulii democratice.

Către asta trebuie să ne îndreptăm şi noi, dacă vrem să atingem o maturitate democratică: către ritualizarea unor forme de violenţă politică a străzii ca şi contra-pondere la violenţa politică a statului. Către dezamorsarea tensiunilor sociale şi domesticirea violenţei prin transformarea violenţei în ritual. Desigur, asta nu înseamnă să tolerăm asasinatele, agresiunile fizice sau încălcarea unor drepturi fundamentale ale omului, însă anumite forme de violenţă colectivă sunt compatibile cu jocul democratic” mai puncta candidata PSD de azi. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998