CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Lipsa de eleganță ascunde ceva. Ce?

0 comentarii / 2244 vizualizări / 4 august 2015

Două afirmații, făcute de doi lideri diferiți ai Partidului Naţional Liberal, mă pun pe gânduri. Ambele se referă la colaborarea cu PSD în realizarea unor ținte de interes național. Teodor Atanasiu, unul dintre cei mai importanți lideri PNL, spune că deși nu ar trebui negociat cu Liviu Dragnea, acest lucru, totuși, se va întâmpla, pur și simplu pentru că numai astfel, cetățenii țări ar putea fi ajutați. În timp ce, Cătălin Predoiu, candidat de prim-ministru liberal, este de o duritate extremă. Invitând la negocieri pe PSD-iști, el își exprimă public speranța că aceștia „îşi vor bagă mințile în cap”. Ce se ascunde în spatele acestor afirmații lipsite de eleganță?
Răspunsul, într-un singur cuvânt, sună astfel: nervozitatea. În patru cuvinte: nervozitatea generată de nesiguranță. Se pare că lucrurile stau cam așa. Pe rolul viitoarei sesiuni parlamentare sunt câteva decizii politice extreme de dificile, atât pentru unii, cât și pentru ceilalți. Codul Fiscal, de exemplu, este în mare litigiu. El a fost votat și de PSD și de PNL, dar, pe neașteptate, pentru ambele partide, președintele Klaus Iohannis, după ce s-a sfătuit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns la concluzia că acest cod ar putea împinge statul român într-o aventură financiară extrem de riscantă. Retrimiţând legea în Parlament, a obligat PNL, partidul care îl susține pe Iohannis, să își regândească întreg raționamentul care, inițial, a condus la aprobarea legii. Mulți dintre liderii acestui partid au fost prinzi în şpagat. Partidul însuși se află, parțial, în această situație. Să ne gândim fie și numai la faptul că Ludovic Orban, lider de primă mărime al PNL, susține, în continuare, că este nevoie de măsurile de relaxare fiscală promovate de guvernul Ponta. În timp ce, colegi de ai lui insistă pe un raționament diametral opus.
O altă provocare este proiectul de lege prin care este creat un Comitet care va încerca să protejeze macrostabilitatea economico-financiară. Voci liberale tocmai l-au atacat, din această perspectivă, pe guvernatorul Mugur Isărescu. Mai mult chiar, unul dintre politicienii PNL, Andreea Paul, a conceput un proiect de lege prin care să blocheze realegerea lui Mugur Isărescu în poziția de guvernator al Băncii Naţionale. Și asta se întâmplă tocmai în momentul în care, Isărescu, prin iniţiativa câtorva membri ai Guvernului și cu deplina susținere a președintelui Klaus Iohannis, încearcă să se suie pe cei mai înaripați cai pe care s-a aflat vreodată.
Au fost două exemple prezentate mai sus. În realitate, situațiile în care PNL reacționează nervos, neunitar, imprudent chiar, sunt mult mai numeroase. Poate că ar fi bine ca înainte de a se intra în consultări, să aibă loc o dezbatere aprofundată în interiorul partidului, asupra tuturor temelor în litigiu. PNL nu poate negocia pe mai multe voci simultan. Și nici în condițiile în care poziția sa de negociere este contestată din interior. Și, cu atât mai puțin, PNL poate negocia jignindu-și partenerul invitat la discuție. Toate acestea sunt semne, nu de putere, ci de vulnerabilitate. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998