Listele lui Hodor – ”aranjamente” murdare inaintea anului electoral 2019?
2 comentarii / 4503 vizualizări / 6 iulie 2018
Reputata ziaristă Lucia Hossu Longin anunță că va da în judecată Revista 22, CNSAS și pe cercetătorul Mădălin Hodor după ce acesta a publicat recent o listă a unor presupuși colaboratori ai Securității pe care apare numele său. Măcar Longin are un anume avantaj în acest scandal; un număr mare de intelectuali de prestigiu plasați pe aceeași listă neagră nu vor putea, însă, reacționa în același mod, ceea ce va face ca anatema să plutească veșnic asupra lor.
Reamintim pe scurt: în ultimele luni, un cercetător/angajat al CNSAS, Mădălin Hodor, a lansat pe piață cîteva liste cuprinzînd sute de nume de intelectuali de vîrf care ar fi fost colaboratori ai fostei Securități.
Scrie Hodor:
”La începutul anului 1985, în urma unui ordin al șefului Centrului de Informații Externe (CIE), general-locotenent Aristotel Stamatoiu, toate unitățile spionajului comunist și-au reactualizat situația bazei operative și au raportat rezultatele către UM 0503 (Cartoteca CIE). UM 0225 (Brigada Antiemigrație) a întocmit în acest scop câteva tabele în care se regăsesc nume sonore ale societății românești”.
Și ni se livrează, sec, tabelele respective.
Nume grele: președintele academiei, Ioan Aurel Pop, Zoe Petre, dirijorul Horia Andreescu, ziariștii Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, soții Hossu Longin, Valentin Păunescu, sociologi, artiști, medici, arhitecți și foarte mulți istorici.
În principiu, orice demers privind scoaterea la lumină a unor fapte și atitudini reprobabile din trecut ale unor personalități e salutar.
În cazul listelor lui Hondor, însă, există o ”mică” problemă.
De nicăieri nu rezultă ce anume au făcut, concret, acei oameni ori măcar statutul lor exact.
Știm doar că apar în anumite evidențe ale securității, dar nu și în ce calitate.
Erau colaboratori?
Erau oameni care ar fi fost valoroși în calitate de colaboratori și urmau să fie testați în vederea unor racolări?
Erau oameni care fuseseră deja testați și nu dăduseră satisfacție? (Asta, cu atît mai mult cu cît Hodor susține că după 1985 se renunțase la ei, din motive necunoscute)
De fapt, așa cum am mai scris, chiar Mădălin Hodor admite, într-un simpozion organizat ulterior pe acest subiect de către GDS:
”Vreau să fac o precizare legată de chestiunea colaboratorilor de pe listă(…) Ceea ce am vrut să arăt este că au existat grade de colaborare. Nu toată lumea a avut angajament, nu toată lumea a dat note informative, nu toată lumea a primit chitanțe sau bani, nu toată lumea lumea i-a turnat pe vecinii care ascultau Europa Liberă. Nu toți au fost informatori, nu toți au fost colaboratori, nu toți au fost surse. N-a existat un standard de colaborare – Securitatea venea și-ți punea un formular, tu semnai și asta era tot. În termeni ușor religioși, dacă punem Securitatea în rolul Diavolului, Diavolul a avut întotdeauna oferte pentru toată lumea și pe gustul tuturor. Lista aceasta vorbește despre astfel de oferte”.
CNSAS este o institutie care nu si-a indeplinit menirea si ar trebui desfiintata!cei mai importanti securisti si informatori nu au fost deconspirati nicioadata, uniii au fost „spalati” concluzionandu-se ca , desi au fost informatori nu au facut „politie politica”.Cei cativa decosnspirati (de ex. Mona Musca) au fost cazuri izolate lucrate la comanda politica…
Hi Margaret, Yes, the show is open to the public on all 5 days. Our page will be updated with more information as it comes to hand in early 2017. Have a great time at the Melbourne International Flower Garden Show! Best regards, Jess can my computer support ssd pictures