CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Luptătorul anticorupție Nicușor Dan, dat pe mîna DNA. Se repetă scenariul Georgescu?

0 comentarii / 2523 vizualizări / 24 aprilie 2025

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut azi o sesizare către procurori în urma verificării modului de desfășurare a campaniei electorale, în perioada 04.04.2025 – 24.04.2025, a lui Nicușor Dan, întrucît inspectorii au identificat o serie de fapte care au potențialul de a se încadra la fapte penale. Un demers care poate complica extrem de mult procesul electoral, pentru că acuzațiile țin de afectarea procesului electoral, și știm cu toții la ce au condus acuzații similare, anul trecut.

Interesant de remarcat, AEP a făcut sesizarea direct către DNA, deși, de regulă – cum s-a întîmplat în anul electoral 2024 – sesizările sunt făcute către Parchetul general, care le poate apoi redistribui, în funcție de încadrarea faptelor.

”Luînd în considerare prevederile art. 44 alin. (4) „AEP poate controla respectarea prevederilor legale referitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și atunci cînd există suspiciuni de încălcare a prevederilor legale privitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, la sesizarea oricăror persoane interesate sau din oficiu” și alin. (5) „În cazul în care, în cadrul controlului efectuat de către AEP privind respectarea prevederilor legale referitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, apar suspiciuni privind săvîrșirea unor fapte de natură penală, AEP sesizează organele de urmărire penală”, din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, astfel vă transmitem alăturat documentele întocmite de Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, în vederea analizării acestora” se arată în sesizarea AEP, care vorbește în clar de suspiciuni de infracțiuni.

Iată posibilele infracțiuni de care e acuzat candidatul:

”În urma verificării modului de desfășurare a campaniei electorale în perioada 04.04.2025 – 24.04.2025 aferentă alegerii Președintelui României din anul 2025, am constatat că dl Dan Nicușor-Daniel, candidat independent:

– a utilizat materiale de propagandă electorală altele decît tipurile de materiale prevăzute de legislația electorală în vigoare (…);

– a utilizat resurse tehnice aparținînd instituțiilor publice, contrar prevederilor art. 14 alin. (1) din Legea nr. 334/2006, respectiv în data de 11.04.2025, acesta a utilizat mașina de serviciu avînd numărul de înmatriculare B-89-RYD, aflată în patrimoniul Primăriei Municipiului București, pentru a se deplasa cu scopul sprijinirii activității campaniei electorale proprii. Astfel, campania electorală a acestuia a fost finanțată din fonduri provenite de la o instituție publică;

– pînă la data de 23.04.2025, a strîns 10.218 donații online avînd o valoare totală de 3.263.790,00 lei. Precizăm că aceste donații au fost colectate utilizînd platforma Stripe (…). Ipotetic vorbind, chiar dacă donația virată în contul personal al candidatului ar proveni de la o persoană fizică, nu se poate identifica identitatea reală a donatorului, neputîndu-se verifica/controla dacă datele completate de donator în cîmpurile regăsite pe platforma informatică sunt corecte/reale. Menționăm că suma donată efectiv de donator are un scop clar, și anume de a sprijini financiar campania electorală a candidatului independent Dan Nicușor-Daniel, însă aceste sume nu ajung niciodată în totalitate la candidat, reținîndu-se comisionul perceput de platforma Stripe fără știrea donatorului, înainte de momentul virării donației în contul personal al domnului Dan Nicușor-Daniel. În conformitate cu prevederile legale, pentru suma donată ar trebui să existe completate formularele de înregistrare a donatorilor persoane fizice și înscrisuri sub semnătură privată, documente ce nu sunt solicitate a fi completate și atașate pe platformă în momentul efectuării donației. Precizăm că donațiile primite pe platforma Stripe nu sunt transferate imediat și în mod individual către contul personal al domnului Dan Nicușor-Daniel, acestea fiind transferate după cîteva zile, la pachet, cu alte donații. Mai mult decît atît, precizăm că, deși donațiile anterior menționate au fost colectate cu un scop clar, și anume de a sprijini financiar campania electorală a candidatului independent Dan Nicușor-Daniel, aceste donații, pînă în momentul de față, nu au fost declarate la AEP, existînd suspiciuni rezonabile că aceste sume au fost utilizate din alte conturi bancare decît cel notificat la AEP pentru finanțarea campaniei electorale din diaspora a domnului Dan Nicușor-Daniel”.

Trei posibile infracțiuni de anchetat de către DNA, conform AEP, ținînd de surse de finanțare suspecte, de prezumtiv abuz în serviciu prin folosirea resurselor primăriei generale în campanie, de încălcarea regulilor de desfășurare a campaniilor, și asta timp de 20 de zile, adică două treimi din totalul campaniei.

Reamintim că în decizia CCR de anulare a alegerilor se scrie ”Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.

În decizia BEC de eliminare din cursă a lui Călin Georgescu se scrie ”prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăși obligația (expressis verb/prevăzută în Hotărârea Curții Constituționale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democrația, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparțiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuși fundamentul ordinii constituționale actuale”.

Între infracțiunile de care e acuzat Călin Georgescu de către Parchet și pentru care are control judiciar se numără ”fals în declarații în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p. (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere) (se pedepsește cu pedeapsă de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă)”.

Iată că și Nicușor se confruntă acum cu acuzații similare și riscă teoretic condamnare penală, dacă procurorii confirmă AEP și faptele se dovedesc infracțiuni.
Am văzut ce consecințe au avut acuzațiile încă nedovedite la adresa lui Călin Georgescu asupra alegerilor din România. A văzut tot mapamondul.

Acum, avem iar un candidat, potențial finalist, care ar putea intra în turul doi cu statutul de urmărit penal pentru fapte care au afectat procesul electoral.
La ce ne-am putea aștepta? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998