CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Luxembourg, we have a problem: Gropi în pista de aterizare a Laurei Kovesi

0 comentarii / 4117 vizualizări / 24 mai 2024

Intrarea generalilor Coldea și Dumbravă în malaxorul DNA, ieri, provoacă deranj electoral maxim, la nivel înalt. Pentru că de prea multă vreme se vorbește de lupta purtată de fostul cap al SRI, în penumbră, pentru a pregăti aducerea Laurei Kovesi la Cotroceni. Ceea ce ar înseamna, automat, și marea revanșă a generalului scos cu un șut în fund de Iohannis din sistem. Doar că, după evenimentul de ieri, pista de aterizare a Laurei Kovesi a căpătat gropi care aproape o fac neutilizabilă. Poate ar fi momentul, apropo de candidatura șefei EPPO, să reamintim un articol misterios apărut acum un an, care s-a dovedit mai profetic decît și-ar fi imaginat cineva la vremea respectivă. Un articol etichetat de noi ca fiind din categoria ”specialelor” care apar, uneori în presa de la noi, nu pentru toată lumea, ci doar pentru cine are ochi să vadă și minte să înțeleagă. Și prin care anumite personaje grele sunt avertizate că nu e bine ce fac.

În martie 2023, revista la a cărei lansare participase însuși directorul SRI în funcție la acea vreme, am numit Newsweek, a publicat un articol care nu prea se încadra deloc în propriul peisaj publicistic.
Un material în care se lansau o serie de informații fierbinți, unele, aparent, fără legătură între ele, intitulat ”Cînd se lansează Kovesi în cursa pentru Cotroceni” și care venea nu mult după un interviu al șefei EPPO, critic la adresa Comisiei Europene, într-un mod foarte surprinzător.

Care erau principalele idei, preluate și de Inpolitics la acea vreme:

– Interviul dat de Kovesi în care declanșează în mod deschis un război cu Executivul european, adică CE, relevă că apar primele fisuri reale între Parchetul European și Comisia Europeană. Ar putea să ducă la o posibilă finalizare înainte de termen a mandatului lui Kovesi la șefia parchetului European.
– Geoană are un comitet pentru susținerea candidaturii din care fac parte mai mulți oameni de afaceri, de la Șucu de la Mobexpert până la Ostahie de la Altex.
– Florian Coldea se ocupă cu adunarea oastei electorale pentru Kovesi.
– Ajutoarele lui Coldea sunt liberalul Ilie Bolojan, și chiar europarlamentarul Gheorghe Falcă, dar și un USR-ist șters, Vlad Botoș.
– Eventuala candidatură a lui Kovesi s-ar putea plia pe o platformă civică care va atrage diverse partide la polul dreptei format din USR, Forța Dreptei și PMP până la o pleiadă de formațiuni civice.
– Cătălin Drulă, liderul USR, ia în calcul și candidatura prezidențială a Elenei Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel
– Enigmatica vizită privată a Maiei Sandu, președinta Moldovei, la Oradea face parte din aceeași încercare a lui Coldea de a-i crește bazinul electoral lui Kovesi cu cei 1 milion de moldoveni care au și cetățenia română.
– Coldea este cel care i-a asigurat ani de zile informațiile lui Kovesi când aceasta conducea DNA unde și-a clădit, consolidat și cimentat imaginea de zeiță de necontestat al justiției, dreptății și adevărului.
– Oastea lui Kovesi s-a arătat extrem de nemulțumită și vocală de schimbarea de la șefia DNA, de faptul că omul lor de paie, Crin Bologa, nu a fost selectat pentru al doilea mandat.Ceea ce le-ar fi permis să aibă un aliat extrem de important în bătălia politică din 2024.
– De aici a venit și atacul la persoană la adresa lui Marius Voineag, cel mai probabil, noul șef al DNA.
– Daniel Morar, adversar declarat al lui Kovesi și al serviciilor secrete care au susținut-o în permanență, și-ar putea forma o platformă civică/formațiune politică alături de o dezvăluitoare de plagiate pe care o va pune la dispoziția candidatei la Cotroceni în 2024.
– Pe fondul protestelor sociale din Europa generate în principal de crizele multiple declanșate de războiul lui Putin din Ucraina, și mămăliga autohtonă are potențial real de explozie.

În anul care s-a scurs de atunci, cum spuneam, au venit confirmări spectaculoase.

Alianța USR-PMP-FD s-a constituit abia în decembrie, la 10 luni după articol.
Geoană și-a continuat și accelerat eforturile de a-și asigura o cît mai largă susținere pentru Cotroceni.
Candidatura prezidențială a Elenei Lasconi a apărut și ea pe tapet, după cîteva luni, cu scandalul de rigoare.
Informațiile despre grupul de sprijin al Laurei Kovesi din care fac parte o serie de nume politice, în frunte cu al lui Ilie Bolojan, și care lucrează discret, au luat amploare.
La fel și cele despre sforile trase pentru aceeași Kovesi de rețeaua Coldea.
Emilia Șercan, ”dezvăluitoarea de plagiate” și-a continuat campania de autovictimizare, întru menținerea cotei, recent dînd un atac voalat și la candidatul PNL, Sebastian Burduja.
Marius Voineag a devenit șef al DNA, iar despre presiuni și intimidări la adresa lui, inclusiv politice, s-a vorbit și în ultima vreme, din ce în ce mai des. (Aici, aici, aici, aici, aici etc)
Cel mai important, însă, conflictul Laurei Kovesi cu CE s-a adîncit recent, ceea ce ne-a făcut să credităm și noi ipoteza că, de fapt, el ar putea fi doar pretextul retragerii ei de la șefia EPPO pentru a se dedica unei candidaturi prezidențiale.

Proiectul lansării lui Kovesi despre care relata Newsweek anul trecut a cam mers șnur pînă aseară, cînd s-a scurtcircuitat într-un punct care s-ar putea dovedi esențial. Cu un Coldea plasat sub control judiciar e greu de crezut că s-ar mai putea construi ceva; desigur, asta nu înseamnă că nu rămîn destui alții care vor continua să lucreze la proiect. Doar că viitorul apropiat ar putea produce și mai multe gropi în pista pregătită pentru aterizarea în România a șefei EPPO.
Am putea crede că, prin articole precum cel difuzat de Newsweek, lui Florian Coldea i s-a transmis un mesaj discret că se știe de planurile lui. A fost prevenit, dar nu s-a oprit. De acum, lucrurile chiar se complică pentru fosta sa parteneră din legendarul binom. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998