CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Maia Morgenstern si o dezvaluire incendiara: incidentul ”Hai sa o facem jidaneste” nu a existat

22 comentarii / 20006 vizualizări / 31 martie 2021

S-au împlinit azi 13 zile de cînd în spațiul public a explodat, pe 18 martie, primul incident antisemit îndreptat împotriva marii actrițe Maia Morgenstern, relatat de ea însăși pe Facebook și se conturează deja un imens semn de întrebare. De ce artista refuză de două săptămîni, deși i s-a solicitat public asta, să dea în vileag numele autorului comentariului antisemit la adresa ei. Un răspuns simplu ar fi: pentru că sunt indicii că totul a fost o invenție a artistei.

Să reamintim faptele, pe scurt.
Pe 18 martie, marea artistă postează un text pe Facebook în care relatează un incident grav petrecut în ziua respectivă la o mare întrunire a responsabililor din cultura bucureșteană. Mai exact, puțin înaintea ședinței, unul dintre oficialii prezenți le spune altora, de față cu actrița, ”Hai să o facem așa, jidănește!”.

”Am încremenit. Ce-ați spus?
Răspunsul a venit prompt, relaxat:
Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…
Nu, nu pot accepta. Nu din partea unor oameni de cultură. Nu din partea oficialităților.
Și nimeni nu părea sa fie deranjat. Ba chiar am ajuns să mă simt eu deplasată.
Nu. Nu accept. E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur” a scris actrița, director, totodată, al Teatrului Evreiesc de Stat.

Există un element foarte interesant al poveștii.
Într-un comentariu postat la propriul material, Morgenstern furnizează un element concret al relatării:

”Nici măcar nu vorbeau cu mine. Așa, între dânșii. Iar doamna director direcția cultură PMB, nicio reacție. Nici măcar când am atras atenția”.

De aici situația devine explozivă, pentru că ”doamna director”, mai precis Liliana Fedorca, directorul direcției Cultură din Primăria Generală, e cît se poate de tranșantă și afirmă azi, pentru Inpolitics, că incidentul relatat de Maia Morgenstern nu a existat și nimeni dintre participanți nu știe de el.

Fedorca spune că ar fi reacționat din capul locului, dar nu a avut cunoștință pînă azi, cînd a aflat de la Inpolitics, de faptul că Morgenstern a făcut referire la ea.

”În ziua respectivă, la Teatrul Țăndărică din București a avut loc o dezbatere pe probleme de cultură la care au participat absolut toți directorii celor 14 teatre bucureștene aflate în portofoliul Primăriei Generale, plus cei ai Circului de stat și ai Operei Comice pentru copii. Nu am cunoștință să fi existat incidentul relatat de doamna Morgenstern, am aflat de el abia în seara acelei zile, cînd o cunoștință mi-a semnalat postarea dînsei de pe Facebook. Am luat ulterior legătura cu mai mulți dintre directorii care participaseră la întrunire și niciunul nu știa absolut nimic. Doamna Morgenstern a luat cuvîntul la acele discuții, în calitate de director de teatru, dar nu a pomenit nici atunci nimic despre incidentul de dinaintea începerii ședinței. Nu am vorbit cu dumneaei absolut deloc în acea zi, de fapt, nu am mai vorbit de ceva vreme, deci relatarea dînsei că mi-a sesizat incidentul antisemit nu e reală. Mi se pare foarte ciudată atitudinea dînsei, am să o contactez astăzi și am să îi solicit explicații, pentru că m-am trezit implicată într-un eveniment de care nimeni nu pare să aibă habar în afara doamnei Morgenstern” ne-a declarat în exclusivitate directoarea Liliana Fedorca.

Dincolo de dezvăluirile-bombă ale șefei culturii bucureștene, cel mai mare semn de întrebare în tot scandalul e de ce refuză Maia Morgenstern să facă public numele autorului gestului antisemit, o personalitate publică în mod categoric, dată fiind componența grupului care s-a reunit la Țăndărică. (Pe lista teatrelor bucureștene reprezentate la discuții de directorii lor se numără nume sonore precum Nottara, Bulandra, Masca, Odeon, Comedie, Tănase șamd)

Un refuz care o transformă din victimă a antisemitismului în complice.

Dacă e adevărat ce ne tot spun oficialii, anume că în România se înregistrează în ultima vreme o recrudesecență a antisemitismului, atunci, pentru combaterea lui trebuie să se mobilizeze întreaga societate și cu toate resursele.
Acoperirea unui mare vinovat nu e, din acest punct de vedere, nici explicabilă, nici tolerabilă.
Mai ales că, între comentariile indignate – pe bună dreptate – ale publicului la postarea sa de pe Facebook s-au regăsit și unele care exact asta îi solicitau artistei: să furnizeze nume.

Un alt mare semn de întrebare e cum se face că, de două săptămîni, niciun nume greu dintre cele prezente la întrunire, nu a confirmat public și nu și-a manifestat, la fel de public, indignarea pentru cele petrecute.

La cîteva zile după relatarea acestui eveniment, au urmat de acum celebrele amenințări cu moartea la adresa Maiei Morgenstern, soldate cu anchetă a SRI, Poliției și a Parchetului.
Unele cu cel puțin la fel de multe semne de întrebare, începînd de la vehicularea oficială a existenței a doi suspecți, dintre care unul s-a pierdut misterios pe parcurs, și terminînd cu refuzul de a-l ancheta pe cel rămas în stare de arest, deși amenințările cu moartea chiar ar fi justificat asemenea măsură. Codul de procedură penală stipulează că măsura arestării preventive se aplică, între altele, și ”pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, ori amenințarea cu asasinarea și violul la adresa unei artiste de prim rang, a familiei sale și a angajaților unui teatru chiar reprezintă o stare de pericol.

Un suspect al cărui nume presa, în mod ciudat, nu a reușit să-l afle nici pînă acum, – doar s-a vehiculat un presupus nume, Andrei Illarie – dar s-a aflat în schimb că omul ar avea probleme psihice. Extrem de convenabil, am spune.

Una peste alta, multe pete negre în incidentele care au avut-o drept protagonistă în ultimele zile pe Maia Morgenstern, unele care ar trebui, poate, urgent ”albite”, pentru că teza așa zisei expansiuni a antisemitismului în România este extrem de periculoasă și cu posibile consecințe mai mult decît dramatice. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

  1. […] in care acuza ca este o victima a antisemitismului din Romania, prima iesire facand referire la un presupus, dar neconfirmat, moment in care un regizor care i s’a adresat in gluma cu un apelativ considerat antisemit, iar cea […]

    • Din chiar relatarea sa,reiese că n u i-a adresat ei acel cuvânt ci a surprins o discuție în care unul le-a spus celorlalți:”…s-o facem jidănește…”Apoi,insul a motivat că a glumit…

  2. Aceasta doamna nu a facut un film cu marele antisemit Mel Gibson?

    • pt ea nu s/a terminat filmul

  3. Maria, mergi fata si te contrleaza la un doctor psihiatru !

  4. @Ipman,
    Era pe bani, nu se pune.

  5. Cine mai pune botu la acuzele de antisemitism lansate de vreun „supravietuitor” sau locuitor din kibbutz e un mare cretin

  6. Urat mai imbaranesc unii si prea multi se prositttueaza de foame…

  7. Își trimit singuri mesaje de amenințare, își pictează singuri zvastici pe sinagogi, inventează tot felul de amenințări, pt ca mai apoi să poată să strige antisemitism.

  8. […] S-au împlinit azi 13 zile de cînd în spațiul public a explodat, pe 18 martie, primul incident antisemit îndreptat împotriva marii actrițe Maia Morgenstern, relatat de ea însăși pe Facebook și se conturează deja un imens semn de întrebare. De ce artista refuză de două săptămîni, deși i s-a solicitat public asta,… Continuarea aici: Maia Morgenstern și o dezvăluire incendiară: incidentul ”hai sa o facem jidănește” nu a exi… […]

  9. Adica talentata Maia ar fi o escroaca? De necrezut. Sau e si ea intr-o retea a vreunui serviciu secret strain ? Pentru ca ii vedem peste tot. Florin Citu, de exemplu, cu studiile lui in SUA de vreo 11 ani, peste un milion de euro… Asa ne trebuie daca ne-am bagat pe dracul in casa… Antisemitism, ai? Cu ambasadorul ala suaspect la Washington??!!

  10. Maia este Jussie Smolett a noastră! Știți ghiocelul din America care si-a înscenat un atac homofobic ca să ii mărească salariul!

  11. […] ce am citit într-un material publicat pe […]

  12. Cind cineva isi insceneaza o tilharie sau un furt si reclama la Militie iar Militia face cercetari si descopera ca totul e o inscenare ii face dosar penal celui care a pus organele de cercetare pe o pista falsa.
    De ce militia ministrului infractor Bude nu deschide dosar penal pe numele lui Muia Shekelstein pentru sesizarea fara temei a organelor de politie?

  13. Ce noroc pe instutiile de forta de la noi cu incidentul respectiv! Mai se justifica asa un salariu gras, o pensie speciala si, evident, cumularea pensiei cu salariul. Totul pentru prinderea ,,dujmanilor” si a ,,banditilor” care ameninta statul de drept și identitatea ,,ieuropeana” a Romaniei.

  14. […] Una peste alta, multe pete negre în incidentele care au avut-o drept protagonistă în ultimele zile pe Maia Morgenstern, unele care ar trebui, poate, urgent ”albite”, pentru că teza așa zisei expansiuni a antisemitismului în România este extrem de periculoasă și cu posibile consecințe mai mult decît dramatice, scrie inPolitics. […]

  15. Tutea spunea că antisemitismul e creat chiar de către evrei în toate țările. Problema este că.marea resetare este de fapt ura Iudaismului contra culturii și civilizației creștine. De ce ONU, FEM, BM, adică oculta mondială, vor distrugerea la zero a culturiii și civilizației creștine, după cum se vede in restricțiile falsei pandemii, căci statistica oficială a deceselor totale ce nu poate fi falsificată este de 176.362 în 2020 și 176.745 în 2021 din primele 8 luni ale anilor?

  16. Acuma trebuiie ca antisemitii romanesti,sa-i pedepseasca pe ”jidani” si mai cu sarg,facandu-i si mincinosi,ca ln cazul actritei asteia,de care in particular nu-mi place,fiind ”hastagista”-”rezistenta”.Nu prea e de mirare ca asa se intampla,ca doar si ”poetul national” m.eminescu” a scris o poezie -Doina-,deosebit de xenooba,adevarata precursoare a nazismului.

  17. Scarba, Maia! La ce te pretezi…

  18. […] dau seama ce ar putea fi cu povestea asta” ne-a declarat reputatul actor. Reamintim că afirmații similare, în sensul inexistenței incidentului, a făcut ieri și directoarea direcției Cultură din […]

  19. […] Una peste alta, multe pete negre în incidentele care au avut-o drept protagonistă în ultimele zile pe Maia Morgenstern, unele care ar trebui, poate, urgent ”albite”, pentru că teza așa zisei expansiuni a antisemitismului în România este extrem de periculoasă și cu posibile consecințe mai mult decît dramatice. (Bogdan Tiberiu IACOB) […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998