CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

MApN confirmă Inpolitics: trupele ucrainene vor fi antrenate în România

17 comentarii / 6072 vizualizări / 29 decembrie 2022

Informația difuzată azi de Inpolitics în completarea unui material de ieri, conform căreia MApN a modificat recent legislația pentru a permite instruirea de trupe ucrainene pe teritoriul României pentru a lupta contra rușilor e confirmată oficial azi de ministerul Apărării.

Atrăgeam ieri atenția asupra unei modificări discrete operate de MApN, printr-un Ordin emis pe 17 noiembrie, a legislației privind intrarea de forțe armate străine pe teritoriu românesc, care, în vechea formă prevedea:

”(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire a forțelor armate străine în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale se înaintează în termenele stabilite pe timpul conferințelor de planificare a activităților”.

După modificarea din 17 noiembrie a.c., prin Ordinul M.192, alin.1 sună astfel:

”(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire și staționare a forțelor armate aparținând statelor membre NATO, UE și Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau de tranzitare a teritoriului național de către acestea, în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale pe teritoriul României sau în scopul participării la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național, se înaintează cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data planificată a intrării în România a forțelor, produselor și echipamentelor militare sau a bunurilor materiale pentru asigurarea sprijinului, după caz”.

Și punctam tot ieri că, în urma acestor modificări, nu mai vorbim de antrenamente și ceremoniale, ci de operațiuni militare autentice declanșate sau pregătite pe teritoriul României, realizate de forțe armate strict străine, strict românești, ori în alianță, după caz. Și apare și termenul de staționare pe teritoriul românesc, nu doar de intrare/ieșire.

Azi dimineață, am difuzat o informație obținută pe surse din guvern, potrivit căreia modificările legislative din 17 noiembrie au ca prim scop permiterea instruirii de trupe militare ucrainene în România.

Cîteva ore mai tîrziu, informația era confirmată oficial de către MApN, într-o poziție remisă Antenei 3 CNN de purtătorul de cuvînt Constantin Spînu:

”În contextul actual, România a apreciat în repetate rânduri că este necesară menținerea consistenței și ritmului sprijinului oferit Ucrainei, atât de către parteneri, cât și de către organizațiile internaționale.
Țara noastră a sprijinit decizia Consiliului Afaceri Externe (CAE) de a înființa o Misiune Militară de Asistență în sprijinul Ucrainei (EUMAM), fapt care reprezintă un pas major în susținerea capacităților de apărare ale acestui stat împotriva agresiunii rusești.
Ca stat membru al UE, susținem consolidarea sprijinului UE prin intermediul acestei misiuni de asistență, urmând ca în perioada următoare să fie analizată și definită contribuția României la măsurile concrete care vor fi agreate de statele membre UE ce intenționează să participe la această inițiativă”.

Oarecum neuzual, decizia de înființare a EUMAM, anunțată de Bruxelles pe 17 octombrie, nu a făcut prea multe valuri în presa noastră.
Deși ar fi meritat cu brio, pentru că, potrivit comunicatului oficial al Consiliului UE,

”Obiectivul misiunii este de a contribui la consolidarea capabilității militare a forțelor armate ale Ucrainei de a desfășura în mod eficace operații militare, pentru a-i permite Ucrainei să își apere integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, să își exercite în mod efectiv suveranitatea și să protejeze civilii. Ca răspuns la cererea sprijin militar din partea Ucrainei, EUMAM Ucraina va oferi instruire individuală, colectivă și specializată forțelor armate ucrainene, inclusiv forțelor de apărare teritorială ale acestora, precum și coordonării și sincronizării activităților statelor membre care sprijină furnizarea de instruire. Astăzi ne intensificăm sprijinul acordat Ucrainei pentru ca această țară să se poată apăra de agresiunea ilegală a Rusiei. Misiunea de asistență militară a UE va instrui forțele armate ucrainene, astfel încât acestea să își poată continua lupta curajoasă. EUMAM nu este doar o misiune de instruire, ci este o dovadă clară că UE va fi alături de Ucraina atât timp cât este necesar. EUMAM Ucraina își va desfășura activitatea pe teritoriul statelor membre ale UE și își va avea comandamentul operațional în cadrul SEAE, la Bruxelles, pentru a asigura coordonarea generală la nivel strategic”.

Lansarea oficială a EUMAM Ucraina a avut loc pe 15 noiembrie, exact în ziua în care în Polonia cădeau așa-zisele rachete rusești. Interesantă coincidență.

Stimați cititori, așa cum punctam ieri, marea problemă a modificării legislației de la noi pe 17 noiembrie este lipsa de transparență, refuzul statului român de a comunica pe larg cetățenilor ce semnificație are respectiva decizie.

Pentru a înțelege cum stau lucrurile, să amintim un ”mic” episod: abia intrată în Schengenul refuzat brutal României, mica Croație a refuzat aderarea la EUMAM Ucraina, după supunerea propunerii la votul parlamentului.

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a respins categoric cererea Guvernului de la Zagreb privind participarea la Misiunea UE, argumentând că naţiunea croată nu trebuie să se implice în război.
Milanovic a declarat că participarea la Misiunea UE ar încălca legea fundamentală, întrucât nu există nicio bază legală de a defini Ucraina drept aliat, dat fiind că nu face parte nici din UE, nici din NATO.

Ungaria a refuzat și ea participarea la misiune, iar Austria a decis să contribuie doar financiar.

Ca de obicei, slugarnica României s-a repezit să execute ordinele Bruxellesului și a sprijinit imediat înființarea EUMAM, decisă de Consiliul Afacerilor Externe (CAE). Ordinul din 17 noiembrie al MApN care deblochează instruirea soldaților ucraineni în România a venit la 3 zile după participarea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea CAE.

Cîteva zile mai tîrziu, pe 8 decembrie, României i se închide ușa Schengen în nas. Croația intră, dar refuză EUMAM, după discuții ample la nivelul Guvernului, Președintelui și al Parlamentului.
În România s-a rezolvat printr-un simplu Ordin ministerial, și acela ținut sub obroc. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Idioții! Slugile! ”În contextul actual, România a apreciat în repetate rânduri că este necesară menținerea consistenței și ritmului sprijinului oferit Ucrainei, atât de către parteneri, cât și de către organizațiile internaționale”, ne spune propaganda mincinoasa a CNN si a slugii perfecte – ANTENA 3. NATO este o organizatie care actioneaza similar cu teroristii, o organizatie folosita drept instrument de SUA pentru a-si distruge adversarii. Ucraina – un stat nazist, putred de corupt. Asadar România se infrățeste cu organisme agresive pentru a apăra un stat agresiv si nazist. Unde era România cand in ”contextul” din 2014 republicile Donetsk si Lugansk erau atacate zilnic de cei pentru care azi ne facem scut la propriu? Acelea nu erau vieti omenesti? Viata are cetățenie? ”Agresiunea rusească” este indreptată impotriva noastră? De ce provocăm? Si cine a provocat ”agresiunea ruseasca”? Nu cumva agresiunea ucrainiană? Ciucă are un nivel intelectual de Plenița, sa se duca naibii acolo, ca e un dezastru ca militar si ca orice. Aservește Țara unor interese complet străine. Vai de ”armia română”, e jalnică! Acum se va mai coace in burta României un alt conflict, cu sârbii, ca au rămas nesatisfăcuți impotenții nonagenari din America.

 2. ?????

 3. Daca mai tineti minte, inainte sa inceapa razboiul in Ucraina, le-au spus americanii ca urmeaza sa fie invadati pe 16 februarie. Unii ucraineni au inteles si s-au salvat impreuna cu familia.

  Noi romanii cine si cand o sa ne spuna cand sa plecam pentru a ne salva familiile ? Vom avea acest noroc ?
  Este clar ca nu mai avem nimic. Nu mai avem Armata, Servicii, Guvern, Partide, Justitie, Parlament, Biserica, Constitutie. Nu mai avem nimic, suntem o forma fara fond, terra nullius, stat de nedrept esuat.

  Nu exista nicio baza legala de a antrena armata unui alt stat, in razboi cu alt stat, pentru a face razboi cu acel stat.
  Nu exista nicio baza legala pentru ce se face pentru ucraina in numele razboiului.
  Nimic din ce s-a facut nu trece de un control constitutional, nimic.

  Germania daca antreneaza trupe, antreneaza pentru ca are peste 37k soldati americani si baze militare americane, niciodata rusii nu se vor atinge de Germania. Dar Romania? Polonia? Latvia? Noi disparem, n-avem americani, n-avem armata, suntem zero.

 4. Simplu… Toate acestea se incadreaza lejer la tradare de tara… trebuie documentate, retinute si cand va veni vremea – si va veni – cei implicati vor suferi consecintele… au fost nenumarate cazuri in istorie cand cei implicati in asemenea infractiuni s-au crezut imuni si la adapost de orice consecinte… Nu sunt la adapost… intr-un fel sau altul, toate se vor plati la un moment dat…

  • Iar ai băut suc de pulă. Pe cine au trădat, imbecilule? pe Pulin?

   • Imbecil e tac-tu că nu s-a sterilizat la timp… Așa se nasc rebuturi că tine…

   • Chiar daca nu te mai semnezi cu nemele real, drept Vasilica Militaru.

 5. […] În aces fel, România devine pe deplin parte în războiul dintre Rusia și Ucraina. Conform „Inpolitics”, MApN a modificat recent legislația pentru a permite instruirea de trupe ucrainene pe […]

 6. Trădători, nenorociți, maCiuca, sclavul amerlocilor. Toate planurile se „coc” în USA, UE doar le pune în practica, iar prostul de Maciuca, omul amerlocilor,
  prestează, punând în primejdie Tara și populația ei. Iar când spun USA și UE ma refer la Oculta care conduce aceste structuri de putere. Germania își freacă mâinile de bucurie, pentru ca Ucraina și România vor fi dezmembrate „la pachet”. Acum înțeleg zvonurile de schimbare a lui maCiuca. Iohanis nu mai are nimic de câștigat dar maCiuca cred ca a primit promisiuni pentru președenție, iar animalul politic din el, care a simțit gustul puterii, baga Tara in război. De’asta se ținea ele de brâu cu cioroiul ala din US. Bai boule, dacă asa stau lucrurile o sa fii președintele unui dezastru, ca Zelenski. Însă vor mai rămâne câțiva romani care sa te jupoaie de piele. Jos cu Maciuca, pana nu e prea târziu.

  • Și ai vrea ca mobilizații ucrainieni să fie trimiși pe front la fel ca cei sovietici, după o cură de 3 zile cu vodcă?
   În ce constă trădarea, prostovane?

   • Folosești numele lui Putin sa postezi dar știu ca va tremura kurul de frica lui. Cretinule să-ți explic cum e cu trădarea, atunci când servești interesele unei puteri străine și pui Tara în pericol din cauza intereselor acelei puteri. Dar voi, ocupați cu pupatul dosului amerlocilor și ukropilor veți înțelege prea târziu cum ați pus Tara în pericol!

    • S-a deconspirat singur anul trecut cine este, ca prostul.

 7. […] de către soldați străini, români sau în alianță, relevă jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe InPolitics.ro. La o zi după dezvăluirile acestuia, MApN a confirmat informația, ținută altfel sub obroc de […]

 8. & Se observă de ceva ani, îndeosebi pe la ,,decreței”, probabil și pentru că au fost mai mulți, de când cu aderarea la Uniunea Europeană, deci apusul, că dintr-ăia care au adunat ceva averi și pe pământ, însă îndeosebi prin ceruri, ca oamenii buni, că dispar mai de timpuriu spre destinația unde au adunat averea mai multă, pe pământ mai apărând și deficite de acumulare, rămânând pe pământ dintr-ăia mai puțin buni, mai puțin preocupați de averi, terestre sau celeste, ? Probabil că forța de atracție a acumulărilor celeste îi ia din sistemul terestru când apar dezchilibrele de forțe ce depășesc bariera gravitațională terestră, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998