Marele război a început! Se va face și mai mare?
11 comentarii / 4391 vizualizări / 24 februarie 2022
Suntem în prezența unui război clasic, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Se poate transforma într-un război atomic. Se poate generaliza prin antrenarea statelor NATO în conflict. Și, în fine, întrucât toate scenariile sunt de acum posibile, poate degenera în cel de-al Treilea Război Mondial.
De fapt este impropriu să afirmăm că, în urma agresiunii ordonate de Putin, ne aflăm doar în prezența unui conflict degenerat în război, purtat între Federația Rusă și Ucraina. În realitate, încă din primele momente, în această conflagrație a fost antrenat și statul Belarus. Și nu s-a terminat. Rusia își va împinge în față, rând pe rând, cei mai mulți dintre aliați. Iar de cealaltă parte a frontului, în ciuda aparențelor, Ucraina nu este singură. Atâta timp cât statele NATO o alimentează financiar și o echipează militar, ele sunt indirect, din capul locului, parte a acestui conflict. Și încă nu se știe dacă militarii NATO deghizați în instructori se mai află sau nu pe teritoriul Ucrainei. Dacă se mai află, se cheamă că și terminații NATO participă activ la conflict.
Din acest moment, toate sancțiunile preconizate de Casa Albă și însușite de aliații Americii sunt puse în operă. Iar ansamblul acestor sancțiuni este devastator pentru economia Federației Ruse. Așa încât Putin nu mai are încotro. Trebuie să meargă înainte. Șansa lui este să copleșească într-un timp record, printr-un război fulger, forțele ucrainene. Să le oblige să se predea. Să decapiteze conducerea de la Kiev. Să instaleze acolo un Guvern marionetă. Și, împreună cu acel guvern, să improvizeze o pace. După care e deja greu de evaluat ce se va întâmpla.
În primul rând, nu este încă foarte clar cum stă treaba cu gazele rusești. Înainte de a se fi declanșat un război, estimându-se că Rusia a procedat la o anexare mascată a unei părți din Ucraina, regiunile Donețk și Lugansk, la Washington s-a luat decizia, executată de îndată de Germania, de a bloca darea în funcțiune a magistralei de gaz Nord Stream 2. Numai că, până în prezent, Germania în special și Europa Centrală și de Vest în general s-au alimentat cu gaz rusesc utilizând vechile conducte. Și în continuare ce se va întâmpla? Vor mai fi sau nu vor mai fi onorate de o parte și acceptate de partea cealaltă contractele existente? În ritm accelerat, Statele Unite au creat de-a lungul coastei europene mai multe puncte de descărcare a containerelor de gaze lichefiate. Cantitatea acestor gaze și fluxul pe care-l pot asigura companiile americane sunt însă insuficiente. Înseamnă că, în Europa Centrală și de Vest, prețul energiei va exploda. Și va antrena, justificat sau nu economic, și prețul energiei livrate populației și societăților comerciale din România. Vor exploda prețurile în transporturi și în ceea ce privește toate produsele la baza cărora se află gazele naturale. Ca să nu mai vorbim despre transporturi. Antrenată sau nu într-un război clasic, Europa trece cu certitudine și în mod accelerat la o economie de război.
O altă enigmă este China. Vorbind despre energie, se pune o primă întrebare: este China pregătită să preia imediat toate cantitățile de gaze pe care Rusia nu le va mai livra dintr-un motiv sau altul către Europa? Dacă da, atunci aparent cel puțin, dincolo de întreg ansamblul de sancțiuni, Federația Rusă nu va suferi pagube economice imediate și considerabile. Dacă răspunsul este însă negativ, atunci Putin, în ciuda abilităților sale de mare jucător geostrategic, nu s-a pregătit să facă față cu succes și războiului economic care însoțește războiul clasic. Și va fi silit fie să cedeze, fie să escaladeze. În absența unui război fulger, care teoretic s-ar consuma în câteva zile, Vladimir Putin va fi silit de situația extrem de complexă pe care a creat-o să escaladeze. Cum Dumnezeu ar putea escalada altfel acest conflict, decât utilizând și arsenalul nuclear? Tocmai în speranța de a îngenunchea rapid Ucraina.
Aici este cheia. Rusia atacă cu un armament sofisticat, cu militari bine antrenați, dar totuși doar cu maximum 150.000 de luptători. Nu există estimări care să dea o cifră mai mare. Iar Ucraina poate desfășura în apărare un milion de luptători. Și se știe: atunci când ataci, trebuie să dispui în principiu de forțe mai numeroase decât atunci când te aperi. Ca să nu mai discutăm de consecințele pentru Federația Rusă ale unui război de gherilă urbană.
Prin urmare, soarta Europei, soarta Federației Ruse, soarta lumii în general este pusă în acest moment în mâna ucrainenilor. Vor da aceștia dovadă de suficientă bărbăție, de suficientă dârzenie, de eroismul necesar apărării acestui stat? Evaluările pe care le fac începând de astăzi analiștii politici din întreaga lume devin esențiale pentru a răspunde acestei întrebări cheie.(Sorin Roșca Stănescu)
Jur ca nu am vrut sa comentez, dar nu m-am putut abține după ce am citit tot articolul și m-a bufnit rasul… Domnule S. R. S. lăsați domnule geopolitica pentru alți și ocupați-va de,, internal affairs,, … Va,, sade,, mai bine… În momentul în care scriu deja Ucraina e în mare parte ocupata.. Deci nici măcar 24 de ore.. Asta dacă verific știri credibile și nu ceea ce se servește pe tava de către mass media deservita… In rest China deja a luat partea Rusiei chiar și la nivel oficial… Iar despre previziuni consider ca Putin a previzionat ce va urma și și-a luat din timp masuri, chiar dacă,, puppet show,, se oferă la tv prin sancțiuni… Nu e de mirare ca și China sa intervină în Taiwan și uite asa s-a dus dreacului New World Order pentru încă ceva timp… P. S. Cautati în engleza declarația lui Putin și va veți lamuri… Omu chiar nu e dat jos din copac cum cred unii…
Rasputin reprezinta exemplul tipic de spanac promovat de Securitate, uitat in funcție până dă prostia în el.
Marea ocupație nu e altceva decât o bubuială pe teritoriul URSS, iar Ucraina tocmai devine cu adevărat un stat unitar. :))))))))))))))) Au și avantajul că sunt de 3 ori mai criminali decât rușii. :))))))))))))))))
În câteva luni de zile rușii înșiși se vor șterge la cur cu Rasputin.
Dacă știrile credibile sunt alea venite prin canale aservite agresorului, mă lipsesc! Mâine-poimâine aflăm că dragii de ruși au venit să planteze flori în Kiev…
Gazul merge spre Germania în continuare, deci o tara NATO da bani( indirect) pentru armata rusa! Astea da sancțiuni!
Citiți ce a zis dobitocul ala de la Washington când a fost întrebat dacă o sa mai cumpere America petrol de la rusi și pe urma mai vorbim!
Dumnezeu sa ii odihnească pe nevinovatii care au murit și vor muri!
Vrem, nu vrem, Putin este stapanul lumii. Cine sa i se opuna? Ramolitul de Biden care nu stie cum il cheama? Boris jonson, care parca a scapat de la nebuni? Baietelul in pantaloni scurti Macron? Nu este nimeni. Face ce vrea. Din pacate. Poate daca mai era Merkel, care vorbeste pe limba lui (adica rusa) sa fi putut sa-l influienteze in bine.
Mai ușurel cu stăpânul lumii, că au mai vrut și alții să fie stăpânii lumii și se știe unde au ajuns. Și tot acolo va ajunge și chelbosul asta care are aproape vârsta ui Ceaușescu în 89 și se dă mare june prim. Mai scutește-mă!
Madame Merkel ar putea sa-l influenteze pe Macron, e de-o seama cu nevasta-sa.
Putin nu se uita la una ca Merkel, are gusturi mai sportive …
Herr h
Eu nu am spus-o in sens laudativ; ci in sensul ca celalti „leaderi” fac pe ei, iar el face ce vrea.
@(Sorin Roșca Stănescu)
-aprinzi o lumanare!
Atacul asupra Ucrainei era de prevazut. Stie cineva cat au fost cheltuielile militare ale Ucrainei in ultima vreme? Sase mld dolari in 2020. Cate 4 mld dolari in fiecare dintre anii 2015-17. Si vreo 2.2 mld inainte de 2014 si Euromaidan. A ajuns Ucraina ca intr-o vreme de relativa pace din 2020 si cu o pandemie pe cap, sa cheltuiasca de trei ori mai multi bani decat inainte de conflictul din 2014 in Donbass? 4% din PIB?
https://tradingeconomics.com/ukraine/military-expenditure
Cand presedintele Ucrainei face pe 19 feb 2022 o amenintare la Conferinta de Securitate de la Munchen ca va avea armament nuclear pentru a putea apara ceea ce garantiile de securitate din acordul de la Budapesta din 1994 nu fac…. si provoaca NY Times sa scrie pe 20 feb 2022 ca unii din Ucraina regreta abandonarea armamentului nuclear „some-in-ukraine-a-former-nuclear-power-now-regret-disarmament”
…. Ei bine, Ucraina a devenit o amenintare de securitate la adresa Europei de Est, nu doar a Rusiei.
Atacul Rusiei este socant doar daca nu cunoastem aceste elemente. Face parte din categoria de „atac preventiv” din care a facut parte si al doilea din Irak, cel cu „armele de distrugere in masa” pe care nu le-a gasit nimeni. Exista si mai multe diferente. SUA a bombardat „la ras” o tara care nu reprezenta nicio amenintare pentru americani. Rusia are interese de securitate imediate de a nu permite unui regim nationalist nici macar sa contempleze ideea de a capata arme nucleare la granita Federatiei. Fara insa a ostiliza populatia.
PS. Cand presedintele Ucrainei foloseste acest salut care provine dintr-o strofa a unui poet important al lor, din 1860, dar care apoi a devenit celebra sub regimul fanatic si fascist al mationalistilor din 1940… Mai stiu si eu chestiuni poetice frumoase dar compromise de criminali ai istoriei si pe care modernitatea le-a scos din circulatie. Este timpul ca Ucraina sa renunte la mizeria asta de salut pe care chiar prostii de la Dinamo Kiev a spuneau acum vreo 2 zile. Oamenii acestia chiar sunt tampiti.
Wikipedia, o grupare de stanga profund antiruseasca scrie asta, deci trebuie sa fie deja un adevar stabilit.
The greeting „Glory to Ukraine! Glory to the heroes!” became an official slogan of Stepan Bandera’s Nazi-allied OUN-B in April 1941.[5][4] During World War II, Ukrainian nationalists often used it in addition to a roman salute