CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marile diversiuni de campanie: vaccinarea Romaniei si lupta anti-PSD

7 comentarii / 3842 vizualizări / 24 noiembrie 2020

Campania electorală încă în derulare stă sub semnul a două mari diversiuni ale puterii, ambele menite să acopere mediatic două probleme majore: incendiul de la Piatra Neamț și ascensiunea USR-PLUS în ultimele sondaje. Actorul principal e Klaus Iohannis, care nu ezită să își ofere și o ”compensație” zdravănă pentru acest rol, arogîndu-și direct și tăios prim-planul politic și rezervînd PNL doar un loc secundar.

Pentru a acoperi tragedia de la Piatra Neamț, care trimitea teribil la cea de la Colectiv, cu deosebirea că acum erau la putere liberalii și nu pesediștii, Iohannis și sfetnicii săi au ales tema vaccinării populației, care în doar cîteva zile a ajuns de la ceva abia întrezărit la o certitudine absolută și la o urgență de proporții, de parcă stivele de vaccinuri ar adăsta deja la granițe.

Să o luăm metodic:

În prima zi a campaniei electorale, pe 6 noiembrie, Iohannis iese la rampă cu o deplasare în țară și cu declarații de presă, dar nu suflă un cuvînt despre vaccinuri.
Pe 10 noiembrie, e lipsit de entuziasm:
”Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă”.

Pe 12, la fel de rezervat: nimic mai devreme de primăvara anului viitor.

”La final, dați-mi voie să vă spun că există și un licăr de speranță: ați observat probabil cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile și să fie la dispoziția noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe”.

Pe 17 noiembrie, însă, la trei zile după incendiu, Iohannis începe brusc să se agite. La Cotroceni e organizată o ședință cu autoritățile și experții în domeniu pentru că ”România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie și de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect. Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii”.
Cel mai spectaculos lucru, aflăm că a fost deja desemnat un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național, în persoana lui Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central.
”Așa cum am mai menționat, vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente” anunță președintele.

Pe 20 noiembrie, ”intrăm” în linie dreaptă cu vaccinarea națională:

”În chestiunea vaccinării, după părerea mea, campania de vaccinare trebuie să fie un succes și, ca atare, campania de vaccinare este o chestiune de securitate națională. Pentru asta, am convocat o întâlnire, o ședință, pentru luni, ședință la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne și ministrul Sănătății și vom clarifica toate aspectele care țin de campania de vaccinare ca și chestiune de securitate națională”.

Pe 22, aflăm că ”Până la apariția vaccinului anti-COVID-19 și la folosirea lui la scară largă, la scară națională, doar respectarea normelor sanitare – atenție – doar respectarea normelor sanitare și a măsurilor de restricție este eficientă pentru a limita răspândirea acestui virus”.

Ieri, aflăm de la președinte că:

”Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală. Acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieșirea din această criză medicală de proporții. La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să le putem distribui tuturor, în mod echitabil. De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății, ministrul Apărării și ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID(…) Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința CSAT, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare”.

Trecem peste micul amănunt că ministrul Sănătății nu e membru al CSAT.

Pînă la această oră nu există niciun vaccin anti-Covid finalizat, care să fi trecut de faza testelor și a aprobării, deși sunt mai mulți giganți farmaceutici cu rezultate promițătoare. Să nu uităm, însă, că aprobările de pe piața americană, rusească, israeliană ori chinezească vor trebui reconfirmate ulterior și din partea Agenției Europene a Medicamentului, mai înainte de a se discuta despre fabricarea, transportul, depozitarea, distribuirea și aplicarea vaccinurilor.
Mai e mult pînă departe,

Și totuși, de 10 zile încoace, președintele Iohannis se comportă, cum spuneam, de parcă stivele de vaccinuri stau în vamă și trebuie musai să ne organizăm iute pentru distribuirea lor.
Mesajele cotroceniste din două în două zile sunt dublate de alte voci din PNL, guvern, grupul lui Arafat șamd, mai nou și de proaspătul coordonator al campaniei de vaccinare, devenit vedetă a presei peste noapte.
Apar controverse în spațiul public, dezbateri aprinse în online, vor fi obligatorii sau nu, or să ajungă la toată lumea?… Și tot așa.

Așa zisa vaccinarea în masă a românilor, în fapt, blana ursului din pădure, a acoperit perfect tragedia de la Piatra Neamț, în urma căreia nu a căzut nici un cap guvernamental după 14 morți.
O primă mare problemă electorală ”rezolvată”.

A doua mare problemă: sondajele din ultima vreme dau PSD, dar mai ales USR-PLUS în creștere, cei din urmă în dauna directă a PNL.

Chestie care îl obligă pe Iohannis la a doua mare diversiune: discursul său devine tot mai agresiv și repetat anti-PSD. Din sculare în culcare, social-democrații sunt în gura președintelui pe toate posturile și cu toate ocaziile. La polul opus, la fel de prezent, PNL. Dar laudativ la extrem.
Problema e că discursul prezidențial ține permanent în prim plan doar două partide, în timp ce restul sunt deplin ignorate. Iar într-o campanie și așa inexistentă, petnru partidele mici e catastrofală dispariția din prim-planul mediatic.

Azi, bunăoară, Iohannis a rostit cel mai dur discurs anti-PSD de pînă acum fix în ziua în care USR-PLUS a anunțat o manevră electorală ieftină, dar cu mare priză la public: demisiile din parlament pentru renunțarea la pensiile speciale de parlamentari. O cacealma mare, despre care am scris deja, dar, repetăm, seducătoare pentru alegători.
Ca să îngroape mesajul electoral al USR-PLUS, Iohannis a jucat iar o piesă ultra-mediatizată de teatru bulevardier. L-a secondat cu brio PSD, prin manevra cu demisia similară a lui Ciolacu, pentru a lua fața useriștilor.

Jocul său avantajează PNL, mai tămîiat decît moaștele, și avantajează și PSD prin ridicarea la rangul de unic adversar, mare și puternic, și prin mobilizarea susținătorilor social-democrației în fața iureșului prezidențial. Un iureș în care și-a arogat deja felia maximă de importanță, vorbind despre sine ca despre omul care va cîștiga alegerile pentru liberali și va reface România cu sprijinul lor.

Un iureș care dezavantajează, în schimb, USR-PLUS, Pro România sau PMP, prinse între două partide mari care și-au dat mîna, voit sau nu, pentru împărțirea scenei politice după alegeri. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Nu exista nici o institutie indreptatita (si cu c-aie tari) sa-i arate cartonasul rosu acestui plavan retard pentru implicarea nesimtita in campania electorala in favoarea PNL?

 2. Nu a reusit sa se ridice la anvergura functiei de presedinte. A ramas o biata sluga a strainilor si unul care da cu bidineaua pe garduri pentru a lipi afise pro ciuma galbena. Atat poate, atat face.

 3. Fiecare rand de alegeri parlamentare a avut cate un context specific, numai ca de aceasta data contextul este cu totul exceptional. Iar acest context este participarea extrem de scazuta la vot. Alegerile vor fi castigate de partidele ale caror votanti vor merge sa voteze in proportie cat mai mare.
  De aceasta data nu mai tine treaba cu mobilizarea electoratului. Zarurile au fost deja aruncate, electoratul merge sau nu merge la vot dupa alte criterii. Nu se mai uita nimeni zilele astea in gurile aldor Ciolacu, Orban, Ponta, Barna sau Iohannis. In plus, pandemia va fi tocmai buna ca motiv de scuza pentru looseri.
  Populatia nu va sta acasa pe 6 Decembrie din motive de pandemie, asa cum deja ni se si explica in mod dezinformational ci din alte motive.
  Adevaratul context este scarba electoratului fata de intreaga clasa politica, in vremuri de pandemie, la care se adauga si absenta oricarei incarcaturi conflictuale sau dihotomii. Suveranismul, nationalismul si izolationismul PSD a fost indepartat din programele PSD, impreuna cu sustinatorii acestor idei. Ciolacu s-a aliniat la politica oficiala a Romaniei, avansand o politica de stanga de sorginte euro-pontista insa fara Victor Ponta. Practic, i-a furat ideile chinezului si l-a lasat pe acesta fara cal de bataie. Fostul cal de bataie care ii adusese lui Ponta 7% la europarlamentare (Liviu Dragnila) este de mult la locul lui. Acesta ar fi un prim argument impotriva PSD.
  Un al doilea argument ar fi acela ca alegatorii PSD dusi in trecut cu arcanul la urne vor avea la indemana un argument foarte puternic: “e pandemie, domne, mi-e frica sa nu iau dk covid”.
  Al treilea argument in favoarea unui dezastru anuntat pentru PSD este lipsa de orice sansa, oricat de mica, de a fi cooptat la guvernare in urmatorii ani. “De ce sa mai votez cu ei? Ca astia oricum nu castiga”. Roata se invarte. Asa cum PSD a beneficiat in 2016 de neparticiparea la vot a dreptei, tot asa va suferi acum, in 2020, de exact acelasi sindrom: scarba electoratului propriu fata de popitica fostilor lor favoriti.

  Nu stiu daca USR e dezavantajat de propaganda anti PSD a lui Iohannis. Dimpotriva, cred ca este partidul care va avea procentul cel mai mic dintre simpatizantii proprii care vor ramane acasa si nu vor vota pe 6 decembrie. Mult mai afectate vor fi PMP, ramas fara adversar, fara doctrina si fara lider (care deja a dat bir cu fugitii la Strasbourg, spre deosebire de Ponta, ca tot veni vorba, totusi), apoi PSD si PRO Romania, din motivele deja expuse.
  In conditiile unei participari la vot extrem de reduse, procentele de voturi intrunite de partide vor suferi distorsionari majore, mai ales daca nici PMP si nici Pro Romania nu vor accede in parlament. Se va ajunge la o configuratie in care dreapta va detine lejer cele 2/3 din numarul de parlamentari. La urma urmei, nu exista decat o singura miza: reformarea aparatului de stat, a institutiilor de forta, precum si reforma constitutionala.

  • @Franklin, frankly, ai dreptate. PSD se va duce la lada de gunoi a istoriei.

  • Domnule Franklin, cum puteti domnule sa sustineti asa ceva? ?R(r) omanii patrioti se vor duce la vot, si vor vota cu AUR si George Simion.Ca acestia din urma sunt o alta interfata a SRI-SIE, asta este cu totul alta poveste, atat timp cat sunt gugustiuci sa caste….

  • Franklin are dreptate! SRI și-a asumat guvernarea, SRI va obține majoritatea parlamentară și tot SRI va deconta măreața guvernare, genocidul COVID19, criza economică și cea socială.

   SRI nu se mai poate ascunde în spatele retardatului Iohannis, a puțoiului securist Barna, a ficiorului și nepotului de securist Csalaș, a bețivului fiu de securist Lucovid Orban, SRI va obține majoritatea efectelor pe care oricum Securitatea le merită! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 4. SRI va organiza alegerile parlamentare pe fondul celui de-al doilea varf pandemic, cu o medie zilnica de peste 200 decese pe zi, in conditiile in care contactii celor internati sunt izolati la domiciliu, fara testare.

  SRI va organiza cea mai mare crima din istoria Romania, dar tot la adresa propriilor cetateni pentru ca asta a facut Securitatea bolsevica de cand exista, crime impotriva poporului roman.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998