CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mega-scandal: Geoana, suspectat de americani ca a avut cirtite in ambasada SUA

0 comentarii / 2393 vizualizări / 23 august 2010

Un scandal fără precedent e pe cale să explodeze în urma unor declarații făcute presei de către un fost angajat român al ambasadei SUA la București, acuzațiile acestuia vizînd implicarea ocultă în politică și, mai ales, în alegerile de anul trecut, a actualului ambasador american, Mark Gitenstein.


Fostul administrator al reşedinţei ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Silviu Crăescu, cel care a îndeplinit această sarcină timp de patru ani, face declarații explozive într-un interviu acordat revistei Q Magazine, apărut azi. Crăescu afirmă, între altele, că ambasada SUA la București practică angajarea la negru și explotarea nefirească a personalului din dotare, motiv pentru care l-a acționat și în judecată pe ambasador, dar, cel mai grav, fostul administrator susține că Gitenstein s-a implicat activ în jocurile politice de anul trecut, în special în perioada campaniei electorale. Un alt personaj greu băgat în scandal este Mircea Geoană, suspectat de americani că ar fi avut o ”cîrtiță” în ambasada SUA, în persoana lui Crăescu.

Crăescu susține că, la un moment dat, după ani de activitate în ambasadă, contractul său de muncă a fost desfăcut fără respectarea procedurilor legale şi, din cauza eşecului unor discuţii amiabile pe care le-a încercat, prin care să-i fie redată onoarea profesională, a hotărât să-l dea în judecată pe angajatorul său, Mark Gitenstein, cerînd inclusiv despăgubiri de 500.000 de dolari. El a introdus chiar și plîngeri penale contra unor persoane cu funcții de răspundere din ambasadă. După cum relatează Q Magazine, la primul termen, ambasadorul SUA nu s-a prezentat, motivând prin avocatul Ambasadei, Ana Diculescu Șova, că beneficiază de imunitate diplomatică. O judecătoare curajoasă a evidenţiat însă faptul că Silviu Crăescu a semnat un contract de muncă, conform Codului Muncii Românesc, cu o persoană privată, pentru reşedinţa acestuia. Şi a hotărât citarea ambasadorului, la următorul termen, în septembrie. „Ameninţările directorului de personal al Ambasadei SUA, cum că ambasadorul SUA este o persoană cu multă influenţă şi cu relaţii sus-puse, nu mă sperie deloc şi sunt sigur că în Justiţia din România o să-mi recâştig demnitatea şi prestigiul profesional, pierdute odată cu decizia nelegală privind concedierea mea pe motive de necorespundere profesională”, spune Silviu Crăescu, într-un Memoriu înaintat oficialităţilor române, dar şi unor înalţi reprezentanţi ai Departamentului de Stat care se ocupă cu controlul corpului diplomatic american.

Dincolo de acuzațiile, să le spunem, de sorginte administrativă, aduse ambasadorului SUA, Crăescu formulează unele mult mai grave, potrivit cărora se teme pentru viața sa și a familiei sale, după ce ar fi fost amenințat de ofițerii serviciilor secrete care activează în cadrul ambasadei SUA la București.
”Nu mă tem pentru mine, ci pentru familia mea. Atunci când am început această luptă, am cerut autorităţilor competente ale statului român să mă sprijine şi să mă protejeze pe mine şi pe familia mea împotriva ameninţărilor SD-ului, şi a altor servicii militare din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi să investigheze, să ancheteze şi să constate, în urma sesizărilor mele, că cele spuse de mine sunt adevărate(…) Am fost ameninţat de către adjunctul Şefului misiunii diplomatice, doamna Jeri Guthrie-Corn, cu care am şi un contract de muncă, neînregistrat la ITMB şi pentru care nu am fost plătit vreodată, să nu fac valuri, că risc să nu mai fiu angajat niciodată în România. Am fost ameninţat şi de şefa Departamentului de Resurse Umane din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, doamna Lisa Derrickson, că pot să am de suferit dacă statul american va fi implicat într-un proces şi că ofiţerii de contrainformaţii americani vor avea grijă de mine. Apoi au urmat ameninţările la adresa celor care încă îmi mai dădeau vreun telefon. O parte din cunoscuţii mei au fost trecuţi în eşalonul doi şi mulţi au fost ameninţaţi să nu dea detalii în presă şi să nu mă mai contacteze, deoarece riscă să-şi piardă slujba dacă mă vor contacta şi vor mai da detalii despre Ambasadă” afirmă Crăescu.

O altă afirmație șocantă a lui Crăescu este cea potrivit căreia Mircea Geoană este suspectat de americani că ar fi extras informații din ambasadă prin metode specifice spionajului: ”Neoficial, am aflat de curând că ofiţeri din cadrul ambasadei au suspectat faptul că în timpul campaniei prezidenţiale din 2009, aş fi fost folosit ca „sursă” de către un candidat pentru funcţia de Preşedinte, respectiv domnul Mircea Geoană, lucru care nu a fost dovedit şi care nu a fost adevărat, deoarece, vă asigur că dacă mi-aş fi pus serviciile la dispoziţia lui Mircea Geoană, acum domnia sa era Preşedintele României şi eu eram angajat la Cotroceni. Eu ştiu sigur că am fost concediat deoarece m-am opus folosirii de angajaţi la negru în cadrul evenimentelor oficiale şi private de la reşedinţă”.

În fine, Crăescu mai declară, explicit, că ambasadorul american la București s-a implicat nepermis, anul trecut, în campania prezidențială: ”Ambasadorul SUA s-a implicat activ având discuţii şi întâlniri private cu jurnalişti şi membri media, cu mulţi consilieri prezidenţiali şi apropiaţi fideli ai preşedintelui Traian Băsescu, precum şi cu consilierii experţi americani ai ambelor tabere PSD şi PD-L, angajaţi de partidele politice din România în campania pentru prezidenţiale din 2009. În special, ambasadorul SUA şi adjunctul acestuia s-au întâlnit cu toţi principalii candidaţi la Preşedinţie. Iar toate agenţiile americane din România au fost foarte active în acea perioadă, monitorizând şi raportând situaţia din ţară la minut”.

Acuzațiile lui Silviu Crăescu reprezintă, cum spuneam, un fapt fără precedent la noi, în general situația din ambasadele străine și, cu atît mai mult, din cea americană, reprezentînd veritabile tabuuri. De această dată, avem un fost angajat care a fost verificat în prealabil la sînge, de serviciile secrete americane și de către alte structuri, pînă la a fi considerat corespunzător pentru importantul post deținut. Nu e exclus ca Silviu Crăescu să aibă anumite conexiuni și cu serviciile autohtone, doar așa e ”obiceiul pămîntului”, de decenii, la noi, mai ales că, prin natura postului, era obligat să aibă dese contacte cu ele.

Ce anume să îl fi făcut pe fostul angajat să iasă în media cu aceste dezvăluiri de o gravitate inimaginabilă? O reală nemulțumire față de felul cum a fost tratat de către angajatorii săi? Un mesaj care i se transmite ambasadorului american de către anumite structuri, în urma unor activități posibil nefirești, ale sale? Să fie vorba de un scandal politic autohton, dată fiind vehicularea unor nume precum cel al lui Mircea Geoană? Sunt întrebări care vor fi des invocate, probabil, în perioada care urmează. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998