CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Mincinosul de la Cotroceni

0 comentarii / 3378 vizualizări / 13 martie 2020

Pe 6 februarie scriam aici că președintele Klaus Iohannis s-ar putea să fi difuzat o minciună grosolană după consultările cu partidele politice pe tema desemnării unui nou premier, pentru că declarațiile sale oficiale erau contrazise de cele ale liderilor partidelor care au urcat dealul. Cineva minte, opinam atunci, pe bună dreptate. Azi, avem un episod similar, dar deja lanțul suspiciunilor se strînge în jurul gîtului prezidențial. Avem la cîrma țării un mincinos patologic?

Ce ne spunea Iohannis pe 6 februarie:

”Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede”.

Numai că, drăcia-dracului, declarațiile, de dinainte și de după consultări, ale partidelor în cauză nu lăsau să se întrevadă că vreunul dintre ele ar mai avea nevoie de dezbateri interne pentru a stabili dacă sunt sau nu în favoarea anticipatelor. Zarurile erau deja aruncate la toate.

Cine să fi fost acei ”alții” care ”au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid”?
Acei ”alții” care nu erau deciși deja în privința anticipatelor și încă mai aveau ezitări?

Scriam la acea vreme:

”PNL se declară trup și suflet de acord cu alegerile anticipate, nu e cazul dezbaterii în niciun for.
PSD nu numai că le respinge categoric, dar amenință cu sesizarea CCR, cu boicotarea lucrărilor parlamentului și chiar cu suspendarea președintelui.
ALDE nici nu vrea să audă de alegeri anticipate, s-a pronunțat fără echivoc împotriva lor.
PMP nu vrea să audă de alegeri anticipate, ”nu există justificat un temei rezonabil raţional, pentru a forţa alegeri anticipate” a spus liderul Marius Pașcan, care a mai anunțat că popularii vor rămâne spectatori ”întrucât considerăm că este vorba de o dramaturgie, o bătălie a orgoliilor, a vanităţilor la nivelul de vârf al clasei politice şi ea deserveşte profund intereselor românilor”.
Pro România nu acceptă decît un guvern de uniune națională sau un guvern condus de altcineva decît Ludovic Orban.
USR e partidul care s-a bătut cel mai mult pentru alegeri anticipate, nu e loc de întors.
UDMR spune că nu se teme de anticipate, dar că acestea nu ar putea avea loc mai devreme de luna iulie, ceea ce le face inutile și oricum nu concomitent cu alegerile locale.
Grupul Minorităților declară clar că refuză anticipatele”.

Să fi mințit Iohannis după consultări, ne întrebam în 6 februarie?

Azi, avem dovada clară că președintele a mințit, și a repetat figura azi, chiar.

Pentru că Iohannis ne-a transmis public azi că:

”Așadar, singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban și, în consecință, l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru poziția de Prim-ministru al Guvernului. Am promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate prin toate procedurile parlamentare, în așa fel încât în foarte scurt timp, posibil deja mâine, să avem votul de învestire a Guvernului Orban”.

Numai că, după consultări, aflăm că USR a mers cu propunerea Dacian Cioloș, iar Pro România cu propunerea Raed Arafat, în ambele cazuri fiind vorba de nume avansate de cele două formațiuni și anterior consultărilor, deci nu le putem bănui că au scos iepurii brusc, din jobene.
Mai grav, aflăm oficial că cel puțin Pro România și ALDE nu votează premierul desemnat de președinte, deci e fals anunțul lui Iohannis că are promisiuni de la toate partidele că vor trece noul guvern, ba chiar cu celeritate.

De aici, o întrebare de bun-simț: de ce minte cu regularitate Klaus Iohannis după consultările politice? (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: Deputatul USR Iulian Bulai scrie pe Facebook:

”Delegația USR la consultarea online cu președintele KWJ l-a propus premier pe Dacian Cioloş!Cineva s-a făcut că nu a auzit acest nume.
Cineva minte. Și conduce țara mințind. Îmi retrag votul din toamnă.
Stenogramele vor confirma.”

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998