CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Miniciuna ca politica de stat

0 comentarii / 1870 vizualizări / 21 ianuarie 2011

Cred ca a sosit momentul sa facem un efort comun. Adica o distinctie intre minciuna proferata de un simplu cetatean, minciuna lansata pe piata de un politician si minciuna rostita de un functionar public. Daca stim sa facem diferenta, vom putea sa aplicam celor trei categorii epitete tinand de valori etice, morale sau juridice. Pana la urma, vom putea sa-i separam pe cetatenii care au viciul minciunii de politicienii imorali si, apoi, si pe unii si pe altii de functionarii care incalca legea. Acestia din urma devenind infractori.
Criza prin care a trecut o parte a planetei, respectiv spatiul euro-atlantic in special – daca a trecut -, exacerbata in Romania prin propria criza de sistem si prin criza de management guvernamental, functioneaza, si din perspectiva raportului adevar – minciuna, dupa principiul hartiei de turnesol. Adica se vede mult mai clar cine minte. Din simplul motiv ca, adusi la sapa de lemn, adica la disperare, oamenii sunt mai tentati decat pana acum sa cerceteze si sa afle adevarul. Iar presa nu face altceva, evident atunci cand isi face datoria, decat sa scoata si mai mult in evidenta diferenta dintre adevar si minciuna.
Nu ma voi ocupa in cele ce urmeaza de mitomani. Adica de acei conationali care au viciul minciunii. Minciuna in sange. Pentru a se lauda sau pentru a insela. Ei fac parte, pur si simplu, atunci cand sunt oameni maturi, din categoria Munchausen iar, atunci cand sunt micuti, din categoria Pinocchio. In general, sunt taxati ca atare de societate si marginalizati. Mai ales in comunitatile mici, in care oamenii se cunosc bine unii cu altii. Ma intereseaza, in schimb, celelalte doua categorii.
Politica este cinica si toata lumea recunoaste ca nu poate fi pus semnul egalitatii nici in acest secol intre morala comuna si morala politicenilor. Cei mai indrazneti recunosc deschis faptul ca, cel putin in campania electorala, 30 la suta din promisiuni inseamna minciuni. Deci, invocandu-se diverse motive, angajamentele luate de politicieni nu vor fi, pana la urma, onorate. Acest fenomen este cunoscut si recunoscut ca atare in lumea occidentala, chiar daca, de cate ori au prilejul, cetatenii dar si adversarii politici ii taxeaza, totusi, pe cei prinsi cu minciuna. In primul rand prin vot, pentru ca acolo la ei nu pot fi cumparate cu galeata, pufoaica si lopata voturile cetatenilor. La ei, cetatenii nu se lasa chiar asa usor prostiti ca la noi. Cred ca nu exagerez daca spun ca in Romania proportia este inversata. Cel putin 70 la suta dintre angajamentele electorale nu sunt onorate. Dar nici dezonoarea nu prea este taxata. Pana una alta.
In alti termeni, trebuie spusa minciuna din ce in ce mai frecvent lansata de catre functionarii publici. Si din ce in ce mai vizibil. De la purtatori de cuvant, pana la sefi de institutii, de la ministrii pana la primul ministru si Presedintele Romaniei, s-a declansat un fel de daciada a minciunilor. Nu avem dreptul sa fim cu acesti mincinosi la fel de ingaduitori cum suntem cu primele doua categorii. Din simplul motiv ca ei incalca legea si devin infractori. Conform actelor normative in vigoare, difuzarea de informatii false de catre functionarul public se pedepseste cu inchisoarea. Indiferent cine este autorul. Chiar daca autorul este insusi seful statului. Si, atentie, fapta nu se prescrie pana la viitoarele alegeri. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998