CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ministerul Muncii: Corpul de Control a demarat ancheta in cazul Sandu Matei

10 comentarii / 28299 vizualizări / 3 septembrie 2018

Ministerul Muncii reacționează în scandalul dezvăluirilor lui Darius Vîlcov despre afecțiunile psihice de care a suferit celebrul protestar #rezist Sandu Matei, anunțînd verificări ample, dar care ar putea lua o turnură neașteptată. Într-o poziție oficială furnizată la solicitarea Inpolitics, ministerul afirmă că una dintre chestiunile verificate va fi justificarea pensiei de invaliditate, în condițiile în care Matei susține că în prezent ar fi total apt de muncă.

”Corpul de control al Ministrului Muncii și Justiției Sociale a demarat azi o verificare vis-a-vis de informațiile apărute în spațiul public cu privire la o persoană beneficiară de pensie de invaliditate. Din primele cercetări s-a constatat că, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare în grad de invaliditate a unei persoane, în vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ. Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fișe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic” afirmă, în răspunsul transmis Inpolitics, Cristian Vasilcoiu, purtătorul de cuvînt al ministerului.

”Fișa medicală” e, de fapt, un act administrativ cu valabilitate expirată de un deceniu

”Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 și 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice și care a mai fost menționat în presă, în decembrie 2017, în urma unei altercații din Piața Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box. Acest act administrativ se întocmește în mai multe exemplare și un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru că invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la muncă pe o perioada de 4 ore/zi și orice angajator potențial are obligația să îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret. La baza unei astfel de Decizii stau următoarele documente, după caz:

– Fișa BP2/adeverința de confirmare eliberată de direcția de sănătate publică, în caz de boală profesională;

– FIAM (formular de înregistrare a accidentelor de muncă)/proces verbal avizat de inspectoratul de muncă de la locul accidentului sau adeverința de confirmare a înregistrării accidentului de muncă;

– Documente medicale eliberate de medicul de specialitate care confirmă diagnosticul, în caz de schizofrenie/neoplasm/SIDA, iar pentru afecțiunea neoplazică se anexează și rezultatul examenului histopatologic;

Certificatul emis de comisia de expertiză medico-militară, în caz de boală contractată în cadrul serviciului militar sau al școlilor militare”.

”Având în vedere afirmațiile domnului în cauză, pe o rețea de socializare, pe care noi le tratăm că fiind adevărate, că în perioada 2006 a avut un eveniment în familie cauzat de pierderea soției și a trebuit să fie “tată și mamă” pentru doi copii minori, respectiv de 2 și 8 ani, dar că în prezent boala nu mai este de actualitate, Corpul de Control urmează să verifice și alte aspecte. Respectiv, dacă la vremea aceea a fost sesizată Direcția de Protecție a copilului și în ce mod au reacționat autoritățile pentru protejarea minorilor, dată fiind situația tatălui întreținător (sigur, asta nu poate avea acum nicio repercusiune în sarcina domnului în cauza) și de ce beneficiază în continuare de pensie de invaliditate gradul 3 dacă diagnosticul s-a modificat și are capacitate de muncă deplină, așa cum susține. Mai multe amănunte vă pot oferi după ce se finalizează ancheta demarată din punct de vedere administrativ” se mai arată în răspunsul ministerului. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

  1. Sandi Matei, modelul de asistat social din România, o ploșniță de dreapta, un nazist cu handicap, un tânăr pensionar, un dur prin spate, :)) o brută cu pensionarii autentici, pilonul mișcărilor civice finanțate de SRI. :))))))))

    • Adica un fel de pilonu II a lu UMGigi SRI iRealitatea :D

  2. Foarte bine ,cercetarile acestei anchete impotriva acestui asistat social sa fie cat mai repede finalizate si aplicate cele mai dure sanctiuni

  3. Citesc si nu imi vine sa cred ,pai cum d-le Iohanis ?acestia sunt romanii tai ,care protesteaza ?debili mintal ,nebuni si onegeuri (cum spui tu)#rezist

  4. Dacă este vorba de o decizie de pensionare definitivă înainte de împlinirea vârstei de pensionare la limita celor 66 de ani avem de-a face cu un caz fraudulos, bolnavul este scos automat de la tratamentul obligatoriu anual care se verifică de comisia ce decide continuitatea pensiei sau suspendarea.

  5. Sa dea Dumnezeu sa patiti ce a patit el (la toti care il criticati)!

    • Să dăm cu rozeta, pe la spate, în moșnegi? Fie ca Dumnezeu să vă dea ceea ce meritați. :)))))))

  6. Verificati daca evaluarile psihologice si psihiatrice pe baza carora era pensionat si reevaluat periodic erau facute la Spital de Stat sau la cabinete Private.
    DATI o lege, o hotarare de Guvern,ca actele acceptate la Comisiile de pensii de boala si handicap sa fie obligatoriu eliberate de specialisti angajati in Spitale de STAT.
    AMENDATI prevederile hotararii 3 din 27/09/2013 a CPR prin care pentru persoanele care au afectata sanatatea mentala le este incalcat dreptul la gratuitatea actelor necesare intocmirii dosarelor de pensii de boala si handicap,{din 2013-prezent} in timp ce persoanele care au afectata sanatatea fizica, organica au acces la gratuitatea evaluarilor.

  7. Verificati daca evaluarile psihologice si psihiatrice pe baza carora era pensionat si reevaluat periodic erau facute la Spital de Stat sau la cabinete Private.
    DATI o lege, o hotarare de Guvern,ca actele acceptate la Comisiile de pensii de boala si handicap sa fie obligatoriu eliberate de specialisti angajati in Spitale de STAT.
    AMENDATI prevederile hotararii 3 din 27/09/2013 a CPR prin care persoanelor care au afectata sanatatea mentala le este incalcat dreptul la gratuitatea actelor necesare intocmirii dosarelor de pensii de boala si handicap,{din 2013-prezent} in timp ce persoanele care au afectata sanatatea fizica, organica au acces la gratuitatea evaluarilor.

  8. Ordinul nr. 1487 /2010 Lista națională

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998