CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misteriosul magnat elvetian care jongleaza cu alegerile americane si cu padurile mioritice

7 comentarii / 10363 vizualizări / 21 mai 2021

Un misterios miliardar elvețian e la un pas de anchetă federală în SUA sub acuzația că a investit sume imense, la negru, în alegerile americane ale ultimilor ani în favoarea progresiștilor democrați și împotriva lui Trump. Presa de peste ocean scrie că magnatul nu are notorietatea lui Soros, dar influența lui discretă, prin bani negri, e din ce în ce mai mare în politica americană. Și presa de la noi a acordat spații ample poveștii, zilele trecute, dar a omis un amănunt foarte interesant: spaima alegerilor americane e, de ani buni, și spaima pădurilor românești, pe care le cumpără la bucată.

”Un miliardar elvețian care locuiește în Wyoming este bănuit că se folosește de organizații non-profit ca să pompeze sume uriașe de bani pentru a influența scena politică și alegerile din Statele Unite, în ciuda faptului că nu ar avea voie să doneze fonduri electorale deoarece nu este cetățean american sau rezident permanent al SUA. Hansjörg Wyss este vizat în prezent de o plângere depusă la Federal Elections Commission. Rapoarte recente au indicat că organizațiile non-profit ale lui Wyss ar fi donat peste 200 de milioane de dolari în patru ani unor grupuri care au susținut democrații sau cauze progresiste, elvețianul devenind o forță financiară majoră pentru Partidul Democrat” scrie G4media.

”Plângerea depusă la Federal Elections Commission sau FEC (Comisia Electorală Federală) susține că „există motive să credem că domnul Wyss a finanțat indirect propaganda electorală federală prin organizațiile sale nonprofit, Wyss Foundation și Berger Action Fund. Destinatarul acestor fonduri a fost în cele din urmă o varietate de organizații al căror scop principal este să se angajeze în activități de sprijin electoral.”

Multimiliardarul Hansjörg Wyss este, deci, profund interesat să facă jocuri politice într-o țară care nu e a lui, sună acuzațiile.

Dar multimiliardarul e interesat și de alte jocuri într-o țară care, iarăși, nu e a lui, de data asta de business.
Pentru că organizația Wyss Foundation, care stă pe două miliarde de dolari, este marele sponsor al unei alte organizații extrem de controversate, Carpathia Foundation, care de ani de zile cumpără bucată cu bucată păduri românești și și-a stabilit ca obiectiv oficial o suprafață de 250.000 de hectare, care să fie transformată, declarativ, într-un imens parc natural protejat, cu floră și faună cu tot(vezi captură de pe siteul oficial).

Inpolitics scria acum șase ani despre povestea suspectă a achiziției de păduri românești de către miliardari occidentali de top.
La acea vreme, Carpathia cumpărase deja, uneori la prețuri de nimic, peste 16.000 de ha de pădure. Conform rapoartelor anuale de activitate, la finele anului trecut se estima că atinge 25.000 de ha și merge tot înainte. Cu reclamă profesionistă.
Tot pe atunci, presa britanică relata că în fundația Carpathia e implicat și prințul Charles, care ar intenționa să cumpere o suprafață de cca.100.000 de ha de pădure în România, achiziție dezmințită ulterior de oficialii britanici. Sigur e, însă, că prințul măcar girase discret, cu imaginea lui, activitatea Carpathia, cu ai cărei lideri se întîlnește anual.
Fundația avea și solide legături politice, spre exemplu prin ministrul Mediului din guvernul Cioloș, am numit-o pe Cristiana Pașca Palmer.
În capul listei susținătorilor financiari ai Carpathia se află, de 14 ani, miliardarul Wyss și sora sa, urmați de alți afaceriști de mare calibru, cunoscuți ori pentru apetența insuficient explicată pentru cumpărarea de păduri prin lume, ca și pentru businessul prelucrării lemnului. Elvețianul nu donează doar bani fundației Carpathia. Ci și păduri.

E bine că miliardari străini ne cumpără pădurile ca să ni le ocrotească? E rău?
E prematur să răspundem.
Logic ar fi ca o țară să-și ocrotească singură bogățiile.

Se știe că în secolul 19 o asemenea ”ocrotire” a pus bazele celui mai mare genocid din istorie, atunci cînd, la Conferința de la Berlin din februarie 1885, reprezentanții a 14 națiuni europene și a Statelor Unite, i-au dăruit regelui Belgiei, lui Leopold al II-lea suveranitatea asupra Congo, un teritoriu imens, de 76 de ori mai mare decât țara sa. Șmecheria lui Leopold fusese crearea unei așa zise asociații internaționale africane (AIA), un ONG menit să ocrotească junglele din Congo, să creștineze și să elibereze din sclavie băștinașii și alte scopuri nobile. În fapt, Leopold, considerat de mulți cel mai mare criminal din istorie, s-a ocupat doar de exploatarea fildeșului, a diamantelor, a cauciucului, a cafelei șamd. Negrii ”eliberați”, folosiți ca forță de muncă, se alegeau cu ștreangul ori cu membrele tăiate dacă nu își făceau norma. Între 8 și 10 milioane de congolezi au fost exterminați în perioada cînd Leopold a ”ocrotit” natura africană.
În epoca mai recentă, ne amintim cum, la noi, miliardari precum SOV ori Bittner s-au bătut să concesioneze Delta Dunării, spre a o ocroti, desigur și fără nicio legătură cu vastele proiecte turistico-imobiliare ale respectivilor.

Pădurile se anunță o uriașă afacere în viitorul apropiat, în contextul Green Deal și al bătăliei pentru două resurse vitale, apa și aerul, despre care vorbesc tot mai răspicat futurologii; omenirea va ajunge să plătească bani grei celor care dețin respectivele resurse, iar ”pădurarii” vor ajunge să capete subvenții uriașe, la nivel național ori internațional, pentru pădurile pe care le dețin.
Ca mai mereu, miliardarii sunt mai vizionari decît entitățile statale. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. ce sa vezi,o fi scapat din gulag ori de procesul de la nuremberg?

 2. Carmen de mai sus , ai atâta dreptate . Eu as spune cu ceva mai puțină tandrețe … “ morții lui și a celor ca el , jigodii libidinoase , lipitori gata de supt o țara vulnerabila precum România , dar atât de binevenite din punctul de vedere al iubiților conducători din guvern , votați cu pasiune de ceea ce a mai rămas din poporul român” . Odihnească-se-n pace sufletul pierdut al neamului românesc . Amin !!! Trăiască hoția , corupția și complezența justiției marionetă . Ura !

 3. @Ăsta a venit să dea bani pentru īntreținereani conservarea pădurilor și a mediului, ?

 4. https://vadasztarsulat.ro/ro/eco-imperialismul/
  Buna ziua
  Cititi si intelegeti
  Sanatate
  Benke Iosif

 5. @ În țara lui Vlad Țepeș , a lui Matei Corvin , Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul așa ceva, ? Se înstrăinează materialul de țepe , ?

 6. Tot timpul vom primi actualizările și ghidurile seriale turcesti subtitrate in romana. Fiecare corp va fi acum entuziasmat și îi va plăcea să urmărească seriale tucesti subtitrat online pe clicksud.
  filme traduse online seriale turcesti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998