CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterul Iohannis: ce stie Crin si nu spune!

1 comentariu / 4008 vizualizări / 16 decembrie 2014

Dacă mai exista vreo îndoială că fostul lider PNL Crin Antonescu știe ceva aparte despre președintele ales, dar, din varii motive, nu vrea sau nu poate spune, ea a fost, credem noi, spulberată azi, într-un interviu dat ”Gîndul”-ui. Un material în care apar afirmații-șoc, menite să ridice semne de întrebare dintre cele mai serioase.

”Istoria” recentă a lui Iohannis se împletește strîns cu numele lui Crin Antonescu.
Să reamintim pe scurt: acum aproape doi ani, în februarie 2013, a căzut o mică bombă: edilul sibian Klaus Iohannis s-a înscris, brusc, în PNL.

Greu de crezut că a fost dragoste peste noapte. Așa cum am mai scris, înregimentarea venea la cîteva luni după alegerile locale din 2012, unde Iohannis încasase o lovitură de proporții: după ani buni în care FDGR-ul său deținuse primăria Sibiu, dar și șefia Consiliului Județean, a venit rîndul PSD să obțină funcția nr.1 din județ, prin Ioan Cindrea. Un adversar al lui Iohannis, și care a început, rapid, să-i facă șicane de proporții și să-i zburătăcească oamenii din funcții. Plus reducerile de buget operate de premierul Ponta.

Iohannis a acceptat propunerea lui Crin de a intra în PNL, cel mai probabil, de frică, din nevoia de a-și asigura un spate puternic, ca să reziste ofensivei pesediste și să blocheze formarea unei majorități adverse FDGR, în CJ.
În ultimul deceniu, Iohannis fusese cel mai puternic baron local din țară, singurul care deținea, prin propriul partid, posturile-cheie dintr-un județ, inclusiv șefia CJ ori primăriile Sibiu, Mediaș, Cisnădie fără să dea socoteală unor lideri de la centru. Subliniem: singurul.

La rîndul său, Crin avea nevoie de o infuzie de imagine, după ce pierduse puncte prețioase în partid prin atitudinea dictatorială, prin aducerea lui Becali în PNL și altele de același calibru.
La vremea respectivă, amîndoi au avut de cîștigat.
Crin și-a atins scopurile și cînd l-a folosit pe neamț ca să spargă USL, înfrîngînd cerbicia unei importante grupări din propriul partid. Era tot mai clar că Iohannis avea rezervat doar rolul de unealtă pentru anumite acțiuni.
Că a urmat apoi misterioasa poveste cu retragerea lui Crin de la șefia PNL după europarlamentare, cu pierderea nominalizării la Cotroceni șamd, sunt lucruri deja știute, chiar dacă nici acum explicate.

Un lucru e sigur: Crin Antonescu se numără printre liderii care îl cunosc cel mai bine pe Iohannis. L-a cunoscut în perioada negocierilor de la Grivco, în 2009.
Aducerea sa în PNL, apoi, a fost pregătită, discret, pe îndelete. Au avut timp să se cunoască și pe parcursul celor 15-16 luni de colaborare apropiată, ca numerele 1 și 2 din PNL.

Deși creația sa în bună măsură, Crin a refuzat, surprinzător, să-l susțină în campania prezidențială. Asta, chiar dacă, susținîndu-l, ar fi avut ocazia unei replieri strategice, presupunînd că relația lor se răcise anterior.
Mai mult, de la o vreme, de cîte ori vorbește despre noul președinte, Antonescu lasă impresia că știe mai multe decît poate spune. Lucruri nu tocmai în regulă.

Prezent azi la Gîndul Live, liberalul a ”dat” din el mai mult ca oricînd pe acest subiect.

Declarații stranii, care te pun pe gînduri.

„Klaus Iohannis e un om care vorbeşte puţin, dar gândeşte cât vorbeşte”.

Probabil cel mai delicat mod de a spune că președintele are un IQ extrem de scăzut.

Mai departe:
”Eu ştiam ce va însemna Victor Ponta, ca preşedinte, cu PSD în spate. Nu ştim cum va fi Iohannis ca preşedinte. Sper şi eu că va fi bine. Vom vedea. In aceste condiţii, după experienţa din 2004, am spus – pentru că şi în 2004 s-a votat să scăpăm de Adrian Năstase şi am văzut în ce am dat -, că Băsescu pleacă şi băsiştii pare că se întorc, în condiţiile în care atunci am păţit asta, acum spun doar jumătatea, dar nu pot intra într-un proiect pe care nu îl pot garanta. Mi s-a cerut o participare la campanie de tip monoton, de partid, să umblăm pe scene şi să zicem că e bine. E corect, se practică, dar nu e specialitatea mea. Cred că cei care s-au uitat atent la mine ştiu că nu am putut susţine decât lucrurile în care am crezut cu adevărat“.

Practic, Antonescu pare să avertizeze că românii au greșit considerîndu-l pe Ponta răul cel mare și că Iohannis e un proiect care nu prezintă garanții.

De ce, oare, crede fostul lider PNL acest lucru?
Răspunsul e și mai ciudat:

”Au fost prea multe lucruri pentru mine neclare, prea multe necunoscute care persistă. Aproape totul. Când am spus că ştiu mai multe, am vorbit despre faptul că îl cunosc, suficient de bine cât să îl invit într-un proiect, să ştiu că se poate avea încredere în acest om, dar când vorbim despre preşedinţia României, în această privinţă nu ştiu“.

Altfel spus, Crin transmite că, în viziunea sa inițială, Iohannis era fezabil politic doar pînă la un anumit nivel, în niciun caz cel al președinției României.

Cînd spune, însă, că aproape tot ce ține de omul Klaus Iohannis îi rămîne și acum o mare necunoscută, situația se complică exponențial.

Un politician român post-decembrist poate fi atacat, decredibilizat în multe moduri.
Se poate insinua că e corupt, lipsit de caracter, tributar unor structuri oculte (servicii, masonerie, cercuri de afaceri etc).
I se poate reproșa lipsa de experiența, se pot reaminti nerealizări din ograda proprie.
Lista e lungă, acuzele pe alese.

Crin Antonescu, omul care a stat cel mai aproape de Iohannis, dintre liderii centrali, nu spune și nu insinuează nimic din toate acestea.
Ceea ce spune el, însă, anume că Iohannis îi rămîne pînă azi o mare necunoscută, e mai terifiant decît toate.

Dacă Crin e pe de-a-ntregul sincer, înseamă că Iohannis are o problemă aparte, care îl face inaccesibil chiar apropiaților săi.

Dacă nu e pe de-a-ntregul sincer, se pune o întrebare de prim rang: ce știe Crin despre Iohannis și nu vrea/poate spune? (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

P.S. Verdictul de azi al CCR menține pe tapet posibila debarcare a lui Iohannis de la Cotroceni, printr-un verdict al Înaltei Curți de Casație și Justiție. E de așteptat, în opinia noastră, ca procesul din ianuarie să fie amînat cu încă vreo cîteva săptămîni, mai înainte de a se lua o decizie crucială.
Nu de alta, dar, s-ar putea ca Antonescu să nu fie singurul care are mari rezerve față de ce ar putea arăta Iohannis din poziția de șef al statului. Și o soluție de avarie e mereu binevenită.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. inca un tradator si inca unu de avengura imi dau seama dupa cum le incurca daca a dorit aceasta dreapta de ce nu a mers cu ea pana la capat fara sa maifaca aceasta rocada la care se vede fata dreptei romanesti.Sant adept a dreptei in Romania sant convins ca e sing in masura sa scoata tara din marasm dee domnul ca presedintele tari sa isi dea seama ce s-a petrecut in ultimi 10 ani sa schimbe macazul sa dea celor ce merita si celor ce nu merita deasemeni sa le dea ce merita

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998