Moment istoric: Iohannis spune adio axei Bucuresti-Berlin
6 comentarii / 7011 vizualizări / 14 februarie 2016
În urmă cu aproape exact un an, regimul Iohannis stabilea o nouă direcție în politica externă, înlocuind axa București-Londra-Washington, trasată cu un deceniu înainte de Traian Băsescu, fostul președinte, cu axa București-Berlin-Washington. Intenții mari, rezultate mici. Așa se face că noua axă a rezistat doar un an, fiind făcută pulbere, în acest week-end, chiar în Germania, de către neamțul Klaus Iohannis, care revine, spășit, la vechea direcție.
Se știa, încă de la alegerea etnicului german Klaus Iohannis drept președinte, că importanța Germaniei va crește brusc în relația cu România. Totuși, nimeni nu își imagina, în noiembrie 2014, că se va ajunge chiar la o cotitură majoră în politica externă.
Pe 8 ianuarie, pe blogul politicianului Eduard Hellvig, apropiat al președintelui, apărea un material care explica necesitatea următorului enunț:
”Prioritatea fundamentală a anului 2015 este, în opinia mea, ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington – Berlin – Bucureşti”.
Pe 20 februarie, autorul enunțului era ridicat de Cotroceni la rangul de director al SRI, fiind clar pentru toată lumea că ceea ce spusese nu se încadra la categoria ”bătut cîmpii cu grație”, ci era strict în asentimentul noului președinte.
În următoarele săptămîni și luni, presa de casă a noului regim nu a mai prididit cu osanalele la adresa noii axe, considerată o mișcare de geniu, că doar Germania era noua vedetă a UE. Ba chiar s-a amjuns la ironizarea pe față a ”atlantiștilor”.
Ceva mai lucizi și mai rezervați, cei de la Deutsche Welle observau că ”ideea reorientării spre Berlin pare salutară. Dar suficientă nu e. Neliniştitor e doar că dă senzaţia de a fi fost impusă de sus, de Klaus Iohannis, din postura unui „Deus ex-machina”, şi nu, aşa cum ar fi recomandabil într-o democraţie liberală, în urma unei dezbateri publice de amploare”.
A trecut un an de la lansarea noii axe și România nu s-a ales cu nimic de pe urma introducerii Germaniei în schema de vîrf, dacă nu luăm în calcul îngroparea dosarului EADS, desigur.
S-au întețit, în schimb, zvonurile că noul președinte e tot mai prost văzut de americani.
Și că la Cotroceni s-ar cam fi instalat panica, din acest punct de vedere.
Dacă mai era un sîmbure de îndoială în acest sens, el a fost spulberat în ultimele zile.
Odată cu axa București-Berlin.
Klaus Iohannis a mers la Munchen, unde a avut loc cea de-a 52-a Conferință de Securitate.
Acolo, aflat în Germania, neamțul Klaus Iohannis a rostit, ieri, un discurs ÎN ENGLEZĂ. O nuanță de o importanță covîrșitoare, diplomatic vorbind.
Un discurs în care Germania a dispărut complet și s-a vorbit numai de NATO și de SUA.
Iar NATO înseamnă aproape deplin SUA și aproape deloc Germania.
”Trebuie să ne redefinim viitorul” a spus președintele român.
”Din exterior, ne confruntăm simultan cu provocări multidimensionale, atât din est, cât și din sud. Deși de natură diferită, acestea sunt cruciale pentru securitatea euroatlantică. Eroziunea valorilor și a normelor, precum și încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional ne-au adus în punctul în care ne aflăm în prezent. Situația actuală este, de asemenea, efectul unei lipse de voință politică și hotărâre manifestată de anumite state și de alți actori de a respecta principiile, normele și instrumentele care au fost construite de-a lungul deceniilor”.(…)”Trebuie să consolidăm NATO în calitate de garant al securității euroatlantice și să ne concentrăm asupra apărării colective, investind masiv în sectorul politic și în cel strategic. Trebuie să prețuim puternica legătură transatlantică, completată de o contribuție europeană crescândă, în conformitate cu Declaraţia Summitului din Ţara Galilor.
(…)Salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Inițiativei de Reasigurare Europeană. O consider o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa și față de obiectivele noastre comune ca organizație.
(…)În lumina recentelor evenimente și având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedește a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competența și expertiza noastră pot contribui substanţial la soluţionarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre.
(…)În calitate de partener previzibil și de încredere în cadrul NATO, România rămâne un pilon al democrației și al stabilității în această regiune. Vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO și a UE.
(…)România participă integral la consolidarea NATO. Aceasta include inițiative regionale, precum și angajarea constructivă a partenerilor și a altor actori relevanți. În acest scop, pe 4 noiembrie 2015, la București, am prezidat, împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, reuniunea la nivel înalt a liderilor statelor de pe flancul estic al NATO. Declarația privind Solidaritatea Aliată și Responsabilitatea Comună adoptată cu acea ocazie reflectă angajamentul nostru de a consolida securitatea euroatlantică prin intermediul unității, al solidarității și al coeziunii NATO.
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, cooperarea și coordonarea NATO-UE reprezintă garanția securității și a prosperității. Avem nevoie de angajamentul consolidat și autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizație.
Atât procesul de redactare a Strategiei Globale a UE, cât și pregătirea în vederea Summit-ului NATO din Polonia trebuie să asigure un rol important atât pentru flancul estic cât și pentru cel sudic, angajamentul de a consolida capacitatea de rezistență a societăților noastre, o viziune cuprinzătoare și acțiuni care să asigure continuitatea eforturilor deja întreprinse în zona Mării Negre, de asemenea foarte relevante din perspectiva securității energetice” a mai spus Iohannis.
Atat timp cat Romania era subordonata Berlinului, Rusia pastra distanta din cauza intelegerilor Merkel-Putin de impartire a Europei. Acum, Rusia va face totul pentru a destabiliza si neutraliza Romania. Daca in SUA ar avea loc o catastrofa care sa-i tina pe americani departe problemele externe, Romania va fi KAPUT!
De-ar fi totul in alb si negru, .. pentru tara noastra, niciodata n-a fost iar acum, cu atat mai putin !
Re-cuibarirea Romaniei in umbra Unchiului Sam presupune ostilizarea suplimentara a Ursului Siberian. Vom fi oare in stare sa rezistam muscaturilor destabilizatoare ale acestuia? Evident, nu. Moderatia, din pacate, nu este punctul forte al lingailor ticalositi.
[…] analiză pe inpolitics.ro , Bogdan Tiberiu IACOB, citat de romaniabreakingnews.ro, scrie cum în urmă cu aproape exact un […]
[…] analiză pe inpolitics.ro , Bogdan Tiberiu IACOB, citat de romaniabreakingnews.ro, scrie cum în urmă cu aproape exact un […]
foarte bine. inseamna ca psd-ul dispare. americanii vor rade acel cuib kagebist.