CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Monumentul securiștilor – nășit de rezerviști, dar supervizat de activi. Cu aprobarea lui Hellvig?

19 comentarii / 3326 vizualizări / 17 septembrie 2022

Scandalul odiosului monument dezvelit miercuri la Pitești și dedicat ”eroilor” fostei Securități ia amploare, după ce tot mai multe voci, inclusiv din politică, cer desființarea sa. Marea întrebare e alta: dacă marele public a fost informat că totul e o inițiativă a rezerviștilor, de ce manifestarea a fost păzită de agenți activi ai Brigăzii Antitero, lucru imposibil fără aprobarea conducerii serviciului?

”Astăzi, începând cu ora 11.30, la Capela Militară din Pitesti a avut loc reuniunea prilejuită de dezvelirea monumentului comemorativ închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României. Ei sunt nu numai eroii de pe „frontul nevăzut”, dar și eroii „tăcuți”, ei au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române. Au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MAPN, MAI precum și membri ai Asociației Cultul Eroilor Regina Maria.”.

Cam așa au sunat relatările din presa argeșeană despre monumentul securiștilor, dezvelit miercuri.

Numai că se vorbește doar de cadre în rezervă, pe cînd imaginile (foto sus) arată oribilul monument încadrat de doi oameni ai Brigăzii Antitero, în uniformele noi, introduse acum cîțiva ani (foto jos).

Pentru ca ofițerii activi să se implice în asemenea activități, mai ales în poziția ”drepți la drapel” și cu armament în dotare – deci nu în afara programului – este necesară aprobarea conducerii județene, deși, mult mai probabil, și a celei naționale, adică generalul Dorin ”Dodo” Rădulescu, șeful B.A.
Ori, cum ”Dodo” e cunoscut ca fiind un personaj foarte prudent, e de luat în calcul că a dorit să aibă în prealabil și binecuvîntarea directorului Eduard Hellvig.

În cuvântul său introductiv, amfitrionul evenimentului, col. rez. Dumitru Șovar, a spus că ”inițiativa noastră derivă din datoria pe care, noi, veteranii serviciilor de informații secrete române, o avem față de atîtea generații de luptători pe frontul nevăzut, care au apărat vatra și neamul într-un permanent război informațional”.

Greu să se poată vorbi măcar de ”eroi” căzuți la datorie, întrucît după revoluție SRI a înregistrat un singur caz de cadru, subofițerul Radu Constantin, căzut ”la datorie”, în fapt mort la o misiune de antrenament, așa că e limpede că eroii cărora le e închinat monumentul sunt din fosta Securitate. Mai ales că Șovar a vorbit despre ”generații de luptători”.
”Luptătorii” în cauză trebuie că sunt securiștii care au vînat rezistența anti-comunistă din munți și pe țăranii care au refuzat colectivizarea.

Și există o mare problemă de moralitate: după revoluție, SRI a marcat repetat distanțarea de fosta Securitate, făcîndu-și un titlu de glorie din eliminarea fostelor cadre din rîndul noilor agenți.
Ori, asta intră în contradicție cu omagierea, acum, a vechilor generații de securiști, că doar nu o fi vorba de Siguranța interbelică.

”Nu ne implicăm în activități care ar putea prejudicia sau aduce atingere imaginii sau prestigiului Serviciului” se arată în Ghidul de Conduită Etică al SRI, aflat pe siteul instituției.
Pare-se că acțiunea de miercuri are capacitatea de a mototoli respectivul prestigiu, cu implicarea SRI.
De aceea ar fi interesant, în opinia noastră, dacă actuala conducere la vîrf a SRI are o poziție vizavi de monumentul securiștilor și niște explicații de dat pentru prezența agenților antitero la ceremonie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: argespress.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Hellvig e securistul fundaţiei Soros!
  Soros ţine cu naţiunile sau cu neo-marxismul?
  Răspuns corect:… globaliştii sunt împotriva naţiunilor iar neo-marxismul le e „tovarăş de drum“.
  Cum să nu fie securiştii neo-marxişti de partea vechilor securişti marxişti?

 2. CAND SPUI PITESTI, SPUI EXPERIMENTUL CRIMINAL AL SECURITATII ROMANE SCOLITE DE SOVIETICI. UNUL DIN LOCURILE UNDE SECURITATEA S-A FORMAT IN TENEBRELE CRIMEI CA ORGANISM OPRESOR. DE CE MAMA LOR DE DISTRUGATORI AI ROMANIEI SI ROMANILOR( PRIVITI TARA DE CARE AU AVUT EI GRIJA CUM A AJUNS PRIN EFORTUL LOR, POLITICIENII AU FOST AI LOR, TRADATORII AU FOST AJUTATI SI RIDICATI DE SECURITATE SI SERVICIILE SECRETE) AU RIDICAT ACEST MONUMENT IN SEMN DE SFIDARE A CONDAMNARII FAPTELOR SECURITATII SI SERVICIILOR SECRETE. ROMANIA ARATA CA O COLONIE CONDUSA DIN DEZASTRU IN DEZASTRU PENTRU CA SERVICIILE SECRETE SUNT SI AU FOST PLINE DE TALHARI SI TRADATORI. OAMENI FARA CARACTER, LIPSITI DE PATRIOTISM, OPORTUNISTI SI LACOMI. BOGATII IMENSE AU JEFUIT IMPREUNA CU INFRACTORII, CARE AU FOST TOT AI LOR. DACA NU EXISTA BASESCU, NU APAREA PSIHOTICUL COLDEA, BU EXISTA ESCROCHERIA CU RAPIREA ZIARISTILOR DIN IRAK SI NU APAREA CURVISTINA KOVESI, NU SE LATEA SI LUNGEA SEBASTIAN GHITA, NU SE SCOTEAU BANII DIN ROMANIA CU CAMIOANELE SI NU AVEAM PROCURORI BAȘITI CA GABRIELA SCUTEA SA GIREZE DISTRUGEREA AVERII TARII, ASTEPTAND PENSIA. SACII CU DROGURI CARE PLUTEAU PE MARE SI PE DUNARE ERAU TOT DOVADA MUNCII SERVICIILOR SECRETE. MILIARDELE CU CARE SE INREGISTREAZA JEFUITORII ROMANIEI SUNT MOSITE TOT DE SERVICIILE SECRETE. PONTA, BASESCU, ILIESCU, VACAROIU, DAN POPESCU, VIDEANU, BERCEANU, BLAGA, UDREA, ASFALTATORII, DANIEL DRAGOMIR, DUMITRU DUMBRAVA, CIUCA, BARNA, CIOLOS..
  TOATA CIURDA VANDALILOR CARE RADE TOT ARE ACEST MONUMENT ….DECE LA PITESTI? NUMELE SI LOCUL SPUNE VALOAREA SI OCUPATIA SERVICIILOR SECRETE….A PITI…A ASCUNDE KKATUL PE CARE IL LUCREAZA SUB STANIOLUL PRESEI SI MASS MEDIEI….ESECURILE, RATATII, PROSTIA, PUTOAREA, CURVARASIA, BETIA SI INCOMPETENTA ASCUNSE SUB CUPOLA PRESEI DE MARE KKAT, MAI ALES DIN 2000 INCOACE…VILE, CASE, CONTURI IN STRAINATATE, COPIII DE BANI GATA, BERECHET CU NEAMUL CARE S-A IMPROPRIETARIT CU INTREAGA POLITIE, GABRIEL OPREA CU ARMATA, CATU SI ISARESCU CU B.N.R. SI-AU RIDICAT MONUMENTUL PENTRU CA AU REUSIT SA RISIPEASCA TARA…VETI MURI CA NISTE JAVRE SI TARA VA MERGE MAI DEPARTE, CUM A FACUT-O DE PESTE 2000 DE ANI. DAR CINE E RAHAT, RAHAT PLEACA SI DIN ACEASTA LUME. SICRIUL NU ARE BUZUNARE!!!

  • si total ilogica, bolnava

  • Securistul Sebi Ghiță controlează și acum România TV. Vezi cui îi arăta Sabia Dreptății deputatul PRU adică România Unită și nu Rusia Unită. Personajul bântuie studiourile lui Ghiță seară de seară. https://inquamphotos.com/photos/ghita-simion-pru-53778

   • Si nici Sebastian Ghita, alta obsesie maniacala de a ta, nu a fost securist.
    Postezi deliruri interminabile cu majuscule şi apoi iti dai dreptate singur!

 3. Proaspătul duhovnic play boy Visarion Alexa supraveghind predarea de către Elena Udrea a 11 milioane de euro de la UE pentru Mitropolia Moldivei și a Bucovinei. 20 ianuarie 2012.
  https://arhiva.bzi.ro/poze/elena-udrea-a-semnat-astazi-la-iasi-un-contract-pentru-mitropolie-update-foto-video-264832?pic=2

  • Iti versi obsesiile murdare ca polutiile necontrolate?

 4. Ura ,s-a luat cenzura.

 5. Monumentul este oricum de cacat d.p.d.v artistic.
  In schimb, SRI-izda din masina este numai buna ele lupa guse nas.

  • De aceea esti plin de cacat.

 6. Pe cind si Monomentu Militianului Sarac Cinstit si fara baston?

 7. Parca la Pitesti a avut loc sinistrul „Experiment Pitesti” (vezi Virgil Ierunca etc). Care e legatura cu Monumentul de azi ?

 8. LOGOREEA MEA TRADEAZA REVOLTA…POSTAREA TA? DOAR REMARCA UNEI RĂME…SEBASTIAN GHITA NU A FOST SECURIST, CI PRELUNGIREA INUTILA A PU..II UNUI SECURIST, DUMITRU ZAMFIR PE NUMELE LUI. VIERMII NU AU NERVI, NICI LOGOREE, EI SE TARASC…FII SANATOS CACI SECURISTII TE VOR PROST!

 9. Nici nu-ţi mai citesc rahatul. N-ai decât să ţi-l mănânci singur. Nu-l mai servi altora, prostie agresivă şi inutilă ce eşti.

 10. Si ce este gresit in aceasta actiune, d-le BTI ?
  Sau si dvs. executati diverse ”sugestii”, desi eu credeam, cu tarie, ca sinteti un vertical ?
  Deci care e problema ?
  Sau exista vreun tribunal din Univers care i-a condamnat pe cei care si-au servit Tara, cu eforturi si sacrificii imense si care nu au darimat santinela le la poarta cazarmii la orele 16.00, dar NU au fost recompensati vreodata precum maciuca, sau ca toata pleiada de ”generali” vorbeti, care infesteaza posturile de televiziune cu gingavelile lor semidocte ?
  Zau, e regretabil !

  • Este greșită atitudinea unor contemporani de a ignora istoria acestui popor. Prima dată, inițiatorii unui asemenea proiect erau obligați moral să ridice ei un Monument al Eroilor Români Torturați cu bestialitate animalică de predecesorii lor din Securitatea Poporului. Nu contează argumentul lor tâmp de genul: „nu românii au condus Securitatea până în 1964”. La Pitești s-a produs cel mai odios experiment de pe teritoriul României, și nu numai, instrumentat de lucrători ai Securității. Ai văzut dumneata vreun dosar de urmărire informativă (DUI) al unui deținut politic? Cei mai mulți au fost lucrați informativ până după anul 1989 sub motivul unei inventate activități legionare. Să vedeți în aceste D.U.I. cum inventau ofițerii de Securitate pretexte pentru a-și continua actvitatea lor mizerabilă. Mulți au mâncat și mânâncă pensii nesimțite de la Statul român. Monumentul este o ofensă la adresa Neamului Românesc, stimabile Vlad Țepeș. Nu contestă nimeni faptul că și Securitatea a avut eroii săi. Să știți că și sataniștii au niște sfinți la care se închină și pe care-i invocă!

   • Şobolane umflat, râios şi bubos, care te dai „angel radios“

 11. Cred ca e un soi de comemorativ al victimelor lui Pacepa…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998