CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Moscova se asteapta la evenimente majore? Rusia si-a retrimis la Bucuresti corespondentul de la Revolutie

3 comentarii / 17001 vizualizări / 19 februarie 2017

În vara anului 1989, după întîlnirea cu scîntei de la Moscova, dintre Gorbaciov și Ceaușescu, soarta dictatorului și a României erau bătute în cuie, doar că nu mulți știau cît de agitate evenimente urmează.
Cîteva săptămîni după întrevederea din iulie, la București descindea un corespondent cu greutate al agenției sovietice de presă, ITAR-TASS. Acreditarea sa la București prefața momente istorice și era făcută în deplină cunoștință de cauză.

Asta, pentru că Nikolai Morozov era un ziarist de calibru, despre care gurile rele șușoteau chiar că ar fi ofițer acoperit al KGB. Lui i-a revenit misiunea de a transmite Moscovei, dar și restului lumii, informații despre revoluția română.
Morozov este cel care, în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, a transmis mapamondului, de la fața locului, că în Piața Universității, trupele regimului Ceaușescu au ucis 5000 de protestatari, informația fiind imediat preluată de Vocea Americii, Europa Liberă șamd și rostogolită în toate colțurile planetei.
Această informație pe cît de fierbinte, pe atît de falsă (muriseră 49 cu totul), a dus la ieșirea masivă în stradă a românilor a doua zi, cu rezultatele știute.

”Maurul” Morozov își făcuse cu brio datoria.
În casa poetului disident, pe care îl cunoștea dinaintea revoluției, Morozov se împrietenește cu Ion Cristoiu, care îi oferă o rubrică săptămînală în publicația ”Expres magazin”.
Intrigați de relația rusului cu Cristoiu, ”Doi și un sfert” infiltrează în redacție un așa-zis reporter, cu misiunea de a monitoriza povestea dintre cei doi îndeaproape.
În timpul misiunii, ca să vezi!, agentul se îndrăgostește de scris și se apucă de lansat cărți de mare succes pe bandă rulantă, sub peseudonimul ”Pavel Coruț”.

Revenind, dacă Moscova a trimis în România, în septembrie 1989, un corespondent de talia lui Morozov era pentru că se aștepta la o perioadă spectaculoasă, care trebuia urmărită de un profesionist desăvîrșit. Poate chiar mai mult decît urmărită.
Ulterior, cînd lucrurile s-au mai așezat, Morozov a fost retras în favaorea altor misiuni jurnalistice prin lume.
În 2015, el lucra la Copenhaga, în calitate de corespondent al aceleiași TASS.
Surpriză, însă: de cîteva luni, Nikolai Morozov a revenit, extrem de discret, în România, fiind reînscăunat corespondent la București.

 

Untitled

Poate fi o simplă întîmplare.
După cum, la fel de bine, am putea emite ipoteza că, în România, au început să se petreacă, de puțină vreme, evenimente care interesează Moscova în cel mai înalt grad, odată ce și-a trimis aici, iar, decanul de experiență (și de grad?) al corespondenților TASS, agenția oficială a Rusiei.
Evenimente care sunt de abia la început. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ba nene ai baut sauai tras ceva pe nas inainte sa scri articolul asta? Cat de matol sa fii sa afirmi ca Morozov a scris pe banda rulanta carti semnate cu pseudonimul Pavel Corut cand pe Pavel Corut e un personaj real, exista, e roman si ne-a zapacit ani de zile cu aparitiile sale pe ecrane unde isi expunea teoriile despre bubuli !?

  2. Nu-mi vine sa cred cât de imbecili puteți fi, păi da, domnul Pavel Corutz a lucrat la Expres Magazin o spune chiar în lucrările dansului, și se știe ca a fost contraspion o recunoaște și nu e un secret.Dacă a avut în obiectiv s-ai urmărească pe cei doi cu atât mai bine care-i problema, am vrea noi să mai avem oameni de calitatea dansului în servicii, căci de ar fi fost nu se mai întâmpla jaful și dezastrul din cei 27 de ani după „LOVILUTIE” .Cei care i-au citit macar unele cărti stiu ca ceea ce spun acum e adevărat.Din partea mea mult respect pentru marele OM și patriot Pavel Corutz. Dacă va considerați corecti modificati acele aberații „pseudonim Pavel Corut” oameni buni este numele său real !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998