CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Muraru ambasador in SUA”: Tismaneanu ameninta cu renuntarea la cetatenie

16 comentarii / 8704 vizualizări / 26 februarie 2021

Scandal după anunțul nominalizării consilierului prezidențial Andrei Muraru drept viitor ambasador în SUA: politologul româno-american Vladimir Tismăneanu anunță că, în semn de protest, ia în calcul renunțarea la cetățenia română. Mai grav, el afirmă că numirea lui Muraru – creația unui infractor – ar fi fost influențată de avocatul președintelui Iohannis, mai exact Gheorghe Mușat, același care ar fi impus recent și un secretar de stat la Cultură.

”MANKURTIZÁRE (de asemenea, mancurtizare) s. f. Amnezie, uitare provocată intenționat; supunere. Consilierul prezidențial Andrei Muraru și fratele sau geamăn Alexandru au fost creați, inventați, născociți de infractorul Relu Fenechiu. Consilierul prezidențial Andrei Muraru este consecință directă a puciului parlamentar din vara anului 2012. Un puci la care actualul președinte al României a consimțit (mă exprim eufemistic). Consilierul prezidențial Andrei Muraru a fost numit președinte executiv al IICCMER de către premierul uselist Victor Ponta. Scriu aceste rânduri a propos de biografia atent cosmetizată care bântuie prin presă a celui care, se pare, a fost ales de președintele Klaus Iohannis pentru a-i succede d-lui George Maior ca ambasador la Washington. Nu mai departe decât acum câteva zile dl Valeriu Nicolae scria în „Libertatea” despre gemenii fenechii. Să fiu eu singurul care a citit acel articol? Sunt multe, chiar foarte multe de spus. Dar nu voi face eu treaba jurnaliștilor români…Mă voi mulțumi, deocamdată, să-i sugerez domnului Iohannis numirea celuilalt geamăn într-un post influent la aceeași ambasadă. Afacerile se fac mai sigur în familie. În plus, identici fiind ca înfățișare, pot acționa la marea derută…

Oricum, un nou succes al „Observatorului Cultural” și implicit, al firmei „Mușat și Asociații”. Asemeni secretarei de stat de la Cultură, Iulia Popovici, Andrei Muraru este unul dintre colaboratorii de vaza ai oficiosului Ministerului Corectitudinii Politice. Este impresionant cum știe dl Iohannis să-și recompenseze amicii și amicele. Un atol de gratitudine într-un ocean al nerecunostintei…

Indiferent cum privim lucrurile, este o numire strict politică dictată de logică de tipul donnant-donnant (serviciu contra serviciu n.n.). Ce i-a dat și îi dă dl Iohannis lui Andrei Muraru e vizibil, documentabil, fără echivoc. Ce i-a dat și îi dă Andrei Muraru d-lui Iohannis e mult mai puțin clar și documentabil.
Undeva, bănuiesc, Felix își freacă satisfăcut mâinile. În fine, avem ambasadorul GRIVCO la Washington. Domnule președinte Iohannis, îngăduiți-mi să va spun direct, cu deplin respect și cu deplină politețe: Numirea lui Andrei Muraru că ambasador la Washington nu servește interesul național al României. Este o gafă care o depășește pe cea a numirii lui Dan Mihalache la Londra. Am renunțat la cetățenia română în timpul totalitarismului comunist. Am redobândit-o în 2010. Sunt mândru de ea, dar mi-e teamă, domnule președinte, că se apropie momentul celei de-a două renunțări. Sunteți un om încăpățânat, domnule Iohannis. Și eu. Vorba Dvs, ghinion. Rămâne de văzut pentru cine…
PS Sper că mă înșeală memoria, dar parcă îmi amintesc de semnăturile unor frați Muraru prin 2003-2004 într-o revista cu nostalgii verzi, adică legionaroide, numită „Cuvântul românesc” din Hamilton, Canada…” a scris politologul pe Facebook. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. S-o fi dat abia acum clasare la dosarul cu Turianu.

 2. Cum suna ,,interesul national” in gura lu’ Volodea!!! Oau! Daca-l numeau pe el ambasador, ,,interesul national” ar fi fost satisfăcut în veci!
  Dincolo de legăturile cu Fenechiu și de faptul ca musca patinează pe chelia lui Muraru la fel cum patinează pe creierul lui Muraru, numirea pare sa fie o bătaie de joc în primul rand la adresa lui Gicu Maior. Practic l-au dat afara, ca sa-l pună pe ,,Nimeni” in locul lui. Iar trimiterea lui Maior in Iordania pare mai umilitoare decât trimiterea lui Iliescu la Editura Tehnica. Când mai ajungi prim-ministru sau președinte al României din Aman? La pastele cailor!!!

 3. Gh. Mușat e totuna cu un securist ceaușist oarecare? :))))))))))))))))))

 4. […] Oricum, un nou succes al „Observatorului Cultural” și implicit, al firmei „Mușat și Asociații”. Asemeni secretarei de stat de la Cultură, Iulia Popovici, Andrei Muraru este unul dintre colaboratorii de vaza ai oficiosului Ministerului Corectitudinii Politice. Este impresionant cum știe dl Iohannis să-și recompenseze amicii și amicele. Un atol de gratitudine într-un ocean al nerecunostintei…”, a scris Tismăneanu, conform inpolitics. […]

 5. Sa intelegem ca un presupus infractor, daca e securist, e spalat de toate banuielile, dar, un banuit de infractiuni daca nu-l stim securist e cah? prima si singura concluzie a invartoselilor politice de acum e ca astia, au „castigat” puterea, dar nici macar aia de pe liste nu erau ai lor…nu numai ca n-au profesionisti, dar, nici oameni n-au…au inceput sa se bata pe sinecuristii pesedistilor, pe informatorii si colaboratorii institutiilor de fortza, deja postiti de fosta putere…Pare imperios necesar sa fie analizate listele cu care au candidat in alegeri, s-ar putea ca numele „dreptilor” sa fi fost preluate de pe liste „stangiste”, ori, mai degraba, astia ruleaza aceleasi nume din 1996 incoace, multi nominalizati fiind morti, ori exilati…Apoi, Tismaneanu, dupa ce ne-a fericit cu „istoria” comunismului, care a venit cu Ceausescu si a plecat cu el, perioada 1946 – 1965 fiind o „iepoca” de aur a democratiei, a devenit supervisor de ambasadori?! pe ruinele tzarii se itesc toti paduchii ideologici, o mai fi ceva de praduit ca prea se bat hoitarii intre ei….
  P.S. Care-i problema cu Musat?! Pai, daca si-a proptit sef la ICCJ, de ce s-ar impiedica intr-un amarat de ambasador…totul in interesul mareului golem…ca, daca, la pensie, isi muta meditatiile la Miami, nu trebuie sa aiba la cine apela…ca omul (?!) e obisnuit cu „oaste”-n spate si se pare ca a cam terminat sasii din anturaj…

 6. Vai ce paguba ca Volodea tismanovici renunta la cetatenia romana!

 7. Tismaneanu nu este politolog ci un propagandist neobolshevic de origine sanatoasa-iudaica.

 8. Dar parca in tarile musulmane alcoolul e interzis ! Iohannis isi bate joc de Maior… Cum se va descurca George Maior cu whisky-ul cotidian? Va incalca legea? Va consuma pe ascuns?

 9. Maria Arnautu, Hamilton, Canada
  Andrei Muraru, historian, Iasi
  Tudor Murgoci, Kitchner, Canada
  Alexandru Muraru, political specialist , Iasi, Romania
  Daniel Neamu journalist, Romania
  Eugen Cojocaru, Community of the Romanians from Sttutgart, Germania
  Elena Rachitan, Toronto, Canada
  Constanta Danila, Hamilton, Canada
  Sorin Cehan, publisher �Gazeta Romaneasca�, Rom, Italy
  Elisabeta Moisin, Hamilton, Canada
  Mariora Carlan Salvadeo, the president of Romanians Association from Milan, Italy
  George Sava, publisher �Pagini Romanesti�, Montreal, Canada
  Viorel Cucu Paltin, writer, Romania
  Silviu Costache, Political Magazine, Bucharest, Romania
  Catalin Fl

 10. Iohannis(si Secu) nu au inteles nimic din mersul lumii. Acum trebuia numit filosoful(coleg cu Liiceanu, Plesu, Patapievici etc) Vladimir Tismaneanu ambasador la Washington, om de aceeasi orientare cu Barack Obama, Joe Biden, Hillary Clinton sau Kamala Harris. Dar poate nu e inca prea tirziu.Daca se mobilizeaza masiv prietenii si colegii lui Tismaneanu…Tismaneanu a condamnat comunismul, nu ? Sau Iohannis e cu fascismul? Nu se poate!

 11. Grupul Etnic German din România (în germană Deutsche Volksgruppe in Rumänien) a fost înființat, sub presiunea Germaniei naziste, prin Decretul nr. 830 din 20 noiembrie 1940 (Legea 830/21 noiembrie 1940). Acest grup etnic a fost o organizație cu statut de persoană juridică, subordonată direct capitalei celui de-al treilea Reich,[1][2] fiind singurul organism care a reprezentat, în perioada 1940-1944, comunitatea sașilor din zona Ardealului.[3] Grupuri Etnice Germane fuseseră organizate și în alte țări cu minoritate germană: Franța (Alsacia), Polonia (Silezia), Cehoslovacia (Sudeți)[4].

  La 15 martie 1941, Grupul Etnic German a preluat ziarul Siebenbürgisch-Deutsches Tageblatt din Sibiu, i-a schimbat denumirea în Suedostdeutsche Tageszeitung (Ziarul german de sud-est) și l-a folosit ca oficios până la 11 septembrie 1944, când a apărut ultimul număr.[5]

 12. Vladimir Tismaneanu
  Andrei Muraru a bombardat opinia publica, prin canale toxice gen Antena 3 si “cotidianul” lui Nisto-Romo-Rogojan (acesta din urma fost sef de cabinet al ultimului sef al securitatii, Iulian Vlad) cu pseudo-informatii despre fosta conducere a IICCMER (Stanomir-Tismaneanu-Vasile-Iacob), a sustinut, impreuna cu Dinu Zamfirescu, ideea anchetei DNA., a intoxicat corpul de control al PM Ponta cu tot felul de bazaconii.

  Cand s-a dat NUP, acelasi Muraru n-a gasit de cuviinta sa iasa public si sa-si ceara scuze. In ce ma priveste, nu am cum sa uit ca a scris ca as fi abuzat de un salon VIP la venirea in tara, cand, cum stia foarte bine, era vorba de plecarea din tara, impreuna cu sotia mea care isi fracturase glezna si avusese operatie la Spitalul de Urgenta. Sotia mea se afla pe wheelchair, am solicitat sa fim lasati sa asteptam in acel salon. Dl Muraru stia foarte bine ca aveam dreptul legal sa beneficiez de salon (eram presedintele Consiliului Stiinfitic al IICCMER, pozitie de demnitar, numit de premierul Romaniei), n-am facut-o decat in conditiile triste amintite mai sus. La fel, au aparut informatii “scurse” din aceeasi directie care spuneau ca am stat cu familia la o vila de protocol. Locuisem la un hotel trei stele din Bucuresti.

 13. E o rusine sa-l mai citati pe viermele Tismaneanu…

 14. Un disident îi transmite lui Vladimir Tismăneanu, fost director al IICCMER, că „puțintică rușine ar fi preferabilă unei cisterne de tupeu autobiografic”, reacția survenind după „spovedania autoincriminatorie” realizată în cadrul unui articol recent al lui Tismăneanu, publicat sub numele „Portret de președinte: Despre Traian Băsescu”.

  Dorin Tudoran, care a părăsit forțat România în 1985, lansează pe blogul personal critici dure la adresa fostului director al IICCMER, Vladimir Tismăneanu, cel care acuza „Atac la statul de drept!” după ce a fost demis de la conducerea institutului de către Victor Ponta.

  Potrivit lui Dorin Tudoran, în recentul articol dedicat președintelui Traian Băsescu, Vladimir Tismăneanu „cochetează cu adevărul despre cele petrecute în 2012”, când, deși a anunțat că, în cazul confirmării lui Victor Ponta ca premier, își va prezenta demisia din fruntea IICCMER, „a așteptat să fie înlocuit din funcție”.

  Sfat pentru Klaus Iohannis

  Reacția lui Dorin Tudoran survine ca urmare a faptului că Vladimir Tismăneanu semnalează, în cadrul articolului, cine este unul dintre cei care au ajuns la conducerea ICCMER după ce el a fost demis de premierul Ponta. „Cel care ne-a urmat, numit de Victor Ponta, este azi consilierul lui Klaus Iohannis. C’est la vie…”, motiv pentru care disidentul oferă și un sfat, ironic, pentru președintele ales Klaus Iohannis.

  „Dl Iohannis are posibilitatea de a-și îmbunătăți imaginea în ochii dlui Tismăneanu. O simplă rocadă între dnii Muraru și Tismăneanu ar face, în sfârșit, dreptate celui de al doilea și, implicit, statului de drept”, scrie Dorin Tudoran, în opinia căruia „Statul de drept pentru care sunt gata și acum să-și dea viața suprapuși de toate felurile este statul de drept preferențial”.

  Ce l-a surprins pe Dorin Tudoran

 15. La cererea lui Joe Biden(in somn) Vladimir Tismaneanu va fi numit ambasadorul Romaniei la Moscova. Vladimir Tismaneanu ar fi cerut postul dela Berlin…

 16. Praf in ochii pooolimii falfabete….
  Acest volodea pui de stalinist se face că îl ceartă pe kiwi…. Ha ha ha ..
  O mai vrea ceva in schimbul linsului …

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998