CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nemții, portul Hamburg și relația România – China: cineva trebuie să livreze urgent niște explicații

25 comentarii / 7644 vizualizări / 26 octombrie 2022

Vasalul prea-plecat al Europei numit România a încasat azi o nouă plesnitură occidentală peste bot, odată cu informația oficială că Germania vinde o parte a portului Hamburg, piesă-cheie a economiei care ține și de siguranța națională a țării, cui credeți? Ați ghicit: unei firme a partidului comunist chinez, acea structură dictatorială care își folosește companiile pentru spionaj șamd. O companie de stat a acelei țări despre care ai noștri conducători ne spun de ani de zile că e atît de periculoasă încît ar trebui să lichidăm deplin aproape orice relație cu ea, în vreme ce, iată, stîlpii democrației europene își înfig brațele în banii chinezești pînă la umeri.

E cazul, credem noi, ca cineva să livreze urgent niște explicații publice. La fel cum e cazul unei dezbateri ample pentru ca România să se decidă cum se poziționează, măcar economic, față de China comunistă cea primită de nemți cu un mare covor roșu.

Cabinetul federal german a decis vînzarea un pachet important de acțiuni la portul Hamburg către firma chineză de stat Cosco, informează azi Deutsche Welle. Asta, în pofida semnalelor trase de serviciile secrete germane asupra riscurilor la adresa siguranței naționale a Germaniei generate de această mega-tranzacție. Numai că, spre deosebire de țara noastră, în Germania nu serviciile secrete decid în marile problematici.

Ce putem înțelege noi, românii, din această poveste?
Nu prea multe.

Sunt ani buni de cînd relațiile economice – care păreau foarte promițătoare cu vreo două decenii în urmă – au început să meargă pe principiul un pas înainte, doi înapoi, amintindu-ne de lansarea cu surle și tobe a unor mari proiecte gen Dragonul roșu ori China Town, care au fost suspect de repede și de neexplicat abandonate. Se întîmpla în epoca Băsescu.

În cea a lui Iohannis s-a mers mult mai departe, grație în special anumitor partide de dreapta care au început să schițeze Chinei un portret de-a dreptul sumbru.

Să amintim doar cîteva discursuri în parlament, ca să ne menținem într-un cadru cît mai oficial și mai înalt.

Nu demult, USR îi solicita ministrul Internelor să prezinte date despre situația înfrățirilor și a altor forme de colaborare dintre unități administrativ-teritoriale din România și China, nu de alta, dar să cunoaștem punctele nevralgice și trădătorii de neam.
Tot USR, prin altă interpelare, voia să știe exact situația schimburilor economice între România și China, de la bilanțul exporturilor și importurilor pînă la numărul băncilor cu capital chinez din România, la valoarea investițiilor chineze în sectorul imobiliar, în cel agricol șamd.

Dușmanul trebuia ținut sub atentă observație.

PNL vedea lucrurile într-o notă optimistă, atrăgînd atenția ”că America şi Europa s-au angajat să se decupleze de China, deci caută activ destinaţii pentru relocarea investiţiilor lor, şi România, prin poziţie, profil al forţei de muncă şi stabilitatea instituţiilor democratice şi a abordării pro Vest are toate atuurile pentru a reuşi în această cursă pentru atragerea de capital”.

Și devenea încă mai optimist în altă declarație politică: ”Greşeala majoră pe care China o face azi prin nepoziţionarea împotriva invaziei Rusiei va obliga Vestul să se decupleze şi să-şi mute investiţiile în Europa, un fenomen deja început în pandemie. Şi unde să o facă dacă nu în Est, într-o ţară pro-americană, pro-europeană, cu o economie de piaţă funcţională, cum este România? Iar noi trebuie să fim pregătiţi să atragem aceste investiţii”.

Vise frumoase, nu-i așa?

În luna invaziei din Ucraina, PNL continuă să viseze frumos: ”Lumea Liberă trebuie să taie conducta cu şantaj rusesc prin politici energetice şi de mediu realiste, raţionale şi unitare. Când 45% din importurile de gaze naturale ale UE sunt de gaz rusesc ori când China ocupă primele patru locuri în Top 5 al producătorilor de panouri solare, nu poţi avea politici de mediu care măresc dependenţe de actori globali ostili Lumii Libere, precum China şi Rusia. Şi aceasta chiar în momentul în care Putin se arată gata de o nouă agresiune militară şi, în cooperare cu China comunistă, vizează extinderea sferelor de influenţă şi dominaţie”.

Din nou USR, cu atac dur în parlament: ”Avem deja mai multe poziţii agresive, pe scena globală, cu state care acţionează la limita sau dincolo de tratatele existente sau de dreptul internaţional. Ceea ce face astăzi China în Hong Kong este şi o continuare a ceea ce a făcut tot China în Marea Chinei de Sud şi se alătură, într-un fel, acţiunilor Rusiei în Crimeea”.

Nici PMP nu rămînea mai prejos: ”România este într-o derută totală. Pentru că, într-adevăr, dacă noi vom judeca că legislaţia Chinei, astăzi, este extrem de legată de Serviciile Secrete şi de ecuaţiile care ţin de securitate, şi atunci ele influenţează, implicit, dezvoltarea tehnologiei şi în această direcţie, 5G, sigur că este o problemă – riscuri de securitate chiar pentru România, dacă noi vom merge pe această linie”.

”COVID este un produs al comunismului. Virusul a pornit din China” acuză PNL cu altă ocazie, vorbind inclusiv despre faptul că statul chinez va trebui să plătească despăgubiri țărilor afectate de pandemie.

Și tot liberalii: ”Cu toţii ne confruntăm la scară mondială cu o pandemie provocată prin iresponsabilitatea criminală a regimului comunist din China, care nu a fost în stare să gestioneze cum se cuvine o criză sanitară de mare amplitudine”.

Sau: ”Cu privire la activitatea Institutelor Confucius, o serie de think-tank-uri prestigioase precum The Heritage Foundation și Human Rights Foundation au catalogat această instituție drept un cal troian al Partidului Comunist Chinez, utilizat în vederea instaurării unor practici precum cenzura și furtul tehnologic din universități, școli și laboratoare de cercetare”.

Să mai amintim că în tabăra anti-China se plasa cu mîndrie și șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea?
”E ușor pentru China să blocheze aplicații noi pe piața ei, dar nu e la fel și pentru America ori Europa. Noi avem democrație, avem reguli pe care trebuie să le respectăm, iar ei nu. Iar din acest dispreț pentru reguli ei obțin un avantaj în utilizarea tehnologiei. Asta e treaba și cu China și cu alții” spunea el, într-un discurs public.

Sigur, mai apăreau și unele aprecieri, dar total neintenționate, ca să spunem așa: ”Dacă adunăm câţi kilometri s-au promis în 20 de ani, am avea autostrăzi cât China” (Klaus Iohannis)

Politicienii români de dreapta nu s-au mulțumit cu declarații belicoase împotriva Chinei, ci au trecut și la fapte. Huawei a fost exclusă de la licitația 5G, fiind companie a statului comunist chinez. Useriștii au cerut oficial excluderea tuturor companiilor chineze din orice domeniu de la orice licitație.
Liderii politici care încercaseră de-a lungul timpul dezvoltarea relațiilor economice bune cu chinezii au fost puși la index, de la Adrian Năstase și Viorica Dăncilă la Victor Ponta.

Lupta dusă de sus-numiții politicieni ai dreptei a dat rezultate, finalmente.
China și-a mutat ochii și miliardele de la România.
Turneele europene întreprinse de oficialii de la Beijing pentru desțelenirea afacerilor cu Europa au început să ocolească România pe la mare distanță. Nu și Ungaria, vecină, bunăoară.

Scriam în luna iunie a acestui an:

”Fosta ambasadoare a Chinei la București, Huo Yuzhen, reprezentant special al MAE chinez pentru cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, a efectuat în aprilie-mai un turneu european în Cehia, Moldova, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Estonia, Letonia și Polonia.
Huo Yuzhen s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali și diplomați, deputați și politicieni etc, discutînd modalități de apropiere în China și Europa.
Din lunga listă de țări est-europene, ați remarcat, lipsește România. Iohannis și Aurescu au avut treburi mai importante. Faptul că Yuhzen a fost ani de zile ambasador în România ar fi ajutat mult la discuțiile diplomatice.
Ulterior turneului efectuat de Yuhzen, China a trimis o nouă delegație în Europa, zilele trecute, condusă de Wu Hongbo, reprezentant special al Beijingului, care include vizite în Belgia, România, Franța, Cehia, Ungaria, Germania, Cipru și Italia.
La Bruxelles, Hongbo a fost primit de reprezentanți ai Consiliului European și ai Comisiei Europene, și s-a văzut și cu directorul general pentru afaceri bilaterale al Serviciului public federal pentru afaceri externe, Jeroen Cooreman.
În Ungaria, delegația chineză de nivel înalt a fost primită la Ministerul de Externe, pentru convorbiri cu secretarul de stat pentru politica de securitate, Péter Sztáray.
În România, chinezii s-au ales cu un mare flit guvernamental: nu i-a primit nimeni.
Onoarea României a fost salvată de Fundația Europeană Titulescu, care a găzduit o întrevedere cu delegația chineză, la care a participat și noul ambasador al Chinei la București, Han Chunlin”.

Cum se prezintă lucrurile, trăgînd linie și adunînd?

Simplu: refuzați țîfnos de mica și prăpădita Românie, chinezii s-au ”consolat” cu marea Germanie.

Guvernele române au ars toate punțile cu China, trimițînd miliardele chineze către buzunare mai largi și mai puțin deranjate de backgroundul comunist al investitorilor.

Ceea ce e de neconceput pentru președintele statului eșuat România, Klaus Iohannis, și pentru guvernele sale nu a incomodat defel, iată, stîlpul democrației europene, Germania.

O situație paradoxală și intolerabilă, pentru care, în opinia noastră, cineva ar trebui să dea explicații ample. Dar repede, pînă nu cumpără chinezii și alte economii europene profund îngrijorate de soarta drepturilor omului din țara de la răsărit. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

25 Comentarii

 1. Macar daca nu am fi insultat gratuit un popor de 1,5 miliarde de oameni, un stat vechi de 5000 ani si a doua economie pe glob dupa SUA (urmeaza sa fie prima).
  Nu cere nimeni sa iubesti un alt stat si sa ai legaturi cu el, dar este civilizat sa fii respectuos, asezat si cu bun simt.

  Colonia romania, la groapa de gunoi a istoriei.

  • .

   • Te doare? Daca nu, e mai grav!

 2. de cand are dreptul o colonie sa decida cu cine face fel de fel de parteneriate?

  • Bravo, ai pus bine problema

 3. Explicatia este data: vasali, sclavi, slugi. Noi nu vrem nimic altceva, decat sa ne ducem in groapa.

 4. toata prezentarea de mai sus demonstreaza inca o data, acea apreciere (ultima) facuta de Cristoiu, citam aproximativ: kwj asta nu e altceva decat un cioflingar. N o facut nimic de cand ii cazat la Cotroceni. Turism costiditor de nabab din banii tarii. Aia care l o cocotat acolo (sri, statul paralele, etc) sa se spele pe cap cu prostovanu..

  • care vorbeste la plural despre sine

   • .

 5. Pentru că are ochii oblici şi faţă de mongol

 6. „Marea” Germanie se arunca in bratele Chinei din disperare, fiindca nu are alte solutii. Din experienta mea de simplu turist, chinezii sunt foarte sireti si te trag pe sfoara in cele mai ingenioase maniere. De altfel, vecinii lor, in special vietnamezii, ii privesc cu suspiciune, iar clasa de mijloc evita produsele chinezesti ( masini de spalat, frigidere etc.) pentru ca le considera nefiabile, preferand produse… germane si occidentale.

  • Mai bine taceai rsti mai prost ca noaptea cacanarule .

 7. Piața Tien An Men vă spune ceva? Masacrele comise de Mao Zedong (CEL MAI MARE criminal din istoria umanității) vă spun ceva? Încălcarea sistematică a drepturilor omului nu vă amintește de nimic? A nu știu câta realegere a lui Xi în fruntea statului/partidului/țării (tot dracu ăla e…) nu vă spune nimic?
  Iar în ce-i privește pe nemți, cu stângistul ăla de Scholz care se teme să nu tragă un pârț prea tare ca să nu-l supere pe noul Stalin… nu mă mir… Unde-or fi MARII cancelari ai Germaniei…?
  „Poporul care își uită istoria e condamnat să o repete” (N. Iorga)

  • A avut Xi mai multe mandate decat cancelarul Merkel?

  • Da, unde or fi cancelarii care tratau cu Rusia spre prosperitatea si pacea Europei fara sa se teama de opinia tampitilor de americani?

 8. Glumeam spunând că vor apărea noi teorii ale conspirației de unde aveau Evreii bani ? Iar răspunsul era de la Chinezi (prima țară din lume care a avut bani de hârtie) …..iar din câte știu America are datorii Chinei ..iar toate țările democratice au datorii (bine așa funcționează democrația pe datorii ) …..

  • marco polo
   dap.

 9. portu hamburg este in …..spatiul schengen!

 10. CE KKAT DE DREPTURI MAI AU ROMANII, DE VA STROFOCATI ATAT? JUMATATE DIN POPOR SE IMBUIBA SI PE GURA SI PE KKUR, IAR CEALALTA JUMATATE SE CULCA MAI FLAMANDA SI CHINUITA AZI FATA DE IERI. ARE DREPTUL LA O JUSTITIE CORECTA? TOCMAI A PROBAT IOHANNIS SI PARLAMENTUL CA CINE FURA TRAIESTE BINE. DREPTUL LA EDUCATIE? IDEILE LUI BARNA DE A PERVERTI COPII SI A-I DA PATRIEI CAT MAI PROSTI, E DUSA MAI DEPARTE DE LOAZA NAVALISTA DECA, DECA DE LA DECA DE VIN…DREPTUL LA ASISTENTA MEDICALA? RAED ARAFAT A DETERMINAT MOARTEA A PESTE 60.000 DE OAMENI IN CONCUBINAJ CU NESPALATUL KLAUS, PE CARE MA-SA NU L-A INVATAT SA SE SPELE SI A INVATAT IN DIRECT LA TV, POATE PLATIT CA RECLAMA. DREPTUL LA EXPRIMARE? SIGUR CA DA…TELEVIZIUNILE MINT CU MULT PESTE CE MINTEA TVR PE VREMEA LUI CEAUSESCU. ZIARISTII SE PROSTITUEAZA IN DIRECT SI IN CULISE. FOMISTI SAU LACOMI, FARA COLOANA VERTEBRALA. AU PENSIONARII DREPTUL LA O VIATA DECENTA? SA MOARA MAMA CELUI CARE MINTE?! CE INSTITUTIE DIN ROMANIA ESTE IN SERVICIUL SI CU RESPECT FATA DE CETATENI?! ASADAR …UNDE DRACU SUNT DREPTURILE OMULUI, PROSTII LUMII? JANDARMERIA BATE CAND ARE OCAZIA, SECURITATEA ACUM FURA SI TRADEAZA, MEDICII UCID, POLITISTII JECMANESC SI EI( BMW, AI?!)…CINE SI CE DREPTURI ARE ROMANUL IN TARA LUI?!

 11. @Maxtor… si, de altfel, tuturor
  Portul Pireu, aflat intre primele 10 porturi la nivel mondial (da, primele 10! – Hamburg e pe 7, iar Pireu pe 9)) are ca actionar majoritar, cu pe 67%, aceeasi firma COSCO din China – asta de ii incredintra “nemtii nostri” Hamburgul!
  Si, ce sa vezi… Grecia este in Schengen (inca din 2000), asa ca daca onor ai nostri tin sa mearga pe mana olandezilor cu incredintarea directa a portului Constanta, ar fi bine sa tina cont ca Rotterdam este pe locul 6!
  Ceva ar trebui sa ne spuna – macar matematica, daca nu simpla logica – ca cei de la COSCO deja controleaza unul dintre principalele porturi de la Mediterana (din spatiul Schengen), iar acum tocmai au preluat al 7 port al lumii (tot in spatiul Schengen), situat in Marea Nordului, cu acces la Atlantic si multe alte rute de transport maritim!
  Altfel spus, Romania pune stop Chinei – in pofida unor relatii si prietenii validata in ani – fara sa se gandeasca la implicatii si la propriul sau interes!
  … si, poate ca merita adaugat: tehnologia CANDU – aia de la centrala nucleara d ela Cernavoda – a fost canduta de canadieni chinezilor… asa ca, adio reactoare la Cernavoda, ca fratii nostri mai mari ne-au spus ca nu mai avem voie sa cumparam ceva de la chinezi – asta se intampla cand te dai pe mana pacificatorilor (Dresda, Koln, Berlin, Hiroshima, Nagasaki, Ploiesti, Bucuresti… si, in general, cam toata planeta!)

  • @ Vadim Majoritatea românilor se pricepe din vorbe la orice și în fapt la nimic. Unii dintre comentatori ar trebui să cunoască adevăratele probleme ale Germaniei. Habar nu au că în Germania nu se mai produce aproape nimic. Toate componentele de bază sunt fabricate în China. Costurile ridicate ale energiei electrice și criza de gaz metan au condus la închiderea unităților de producție care mai rezistau. Economia germană – motorul Europei – a devenit deja istorie. Vin vremuri grele pentru Europa, fraților! Iar unii bat câmpii cu suveranitatea naționalistă. O să se roage în genunchi când România va ajunge în incapacitate de plată. Românii de astăzi sunt în proporție covârșitoare dependenți de supermarketul din colțul străzii, incapabili să producă un fir de pătrunjel. Suveranitatea unei țări mici ca România presupune asumarea unor sacrificii ale populației. Iar românii nu prezinte simptomele unui popor dispus la jertfă. Vedeți cum au acceptat românii instaurarea comunismului. Cei care au suferit în temnițele comuniste au fost niște erori ale majorității lașe. Acei eroi ai Neamului românesc au murit batjocoriți și etichetați ca „legionari”, „fasciști” și „teroriști antisemiți”. Iar majoritatea a tăcut complice la acuzațiile antiromânești.

   • Zici că unii bat câmpii cu suveranitatea naționalistă. De unde morţii mă-tii ai atâta ură de români, boală?
    De bătut câmpii, chiar tu eşti acela. Borăşti vorbe din tine ca şi când te pricepi la ceva, deşi eşti un handicapat delirant. Baţi toţi câmpii, în toate direcţiile, pe toate subiectele, ca un căpiat.

 12. ‘Shanghai express’ of China-EU freight train hails total value of $220mln on 1st anniversary

 13. draga tovarashe BTI,
  tbc sau cum o fi:
  -una este cand China vinde
  -alta e cand China cumpara!
  (ar cumpara pamant in Romania?)
  nu uita :
  CHINA TREBUIE DISTRUSA!

  • Incearca macar si apoi te vei trezi cenusa intr-un vas chinezesc.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998