CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nervozitate maxima: guvernul Boc ar putea fi demis pina vineri

0 comentarii / 1775 vizualizări / 5 mai 2010

Situația politico-economică devine explozivă, iar ultimele informații neoficiale acreditează ideea unei posibile debarcări a guvernului Boc în următoarele 72 de ore, dacă nu se decid – și se și legiferează – măsuri de o duritate extremă.

Surse politice demne de încredere afirmă că delegația FMI a venit cu mandat mai ferm ca niciodată: nu pleacă pînă cînd guvernul Boc nu identifică soluțiile pentru reducerea deficitului și – foarte important – pînă cînd nu le și legiferează, lucru posibil doar prin ordonanță de urgență. În această seară, a avut loc o reuniune extraordinară a guvernului, în pregătirea ședinței ordinare de mîine, și o altă ședință a avut loc și la partid, în Modrogan, subiectul fiind cam același: de unde s-ar putea tăia anteriul lui Arvinte, ca să se mai peticească pe ici, pe colo.

Nervozitatea FMI are cauze multiple: pe de o parte, fondul are probleme tot mai mari cu țări ca Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania, pentru a se mai ”încurca” și cu o țară de rangul al treilea, în economia europeană, precum România. Pe de alta, se pare că găurile găsite aici sunt mult mai mari decît cele prezentate oficial de către cabinetul Boc (se vorbește, între altele, de cca.3 miliarde de euro dispăruți aproape fără urmă, pentru care nu există niciun fel de documente justificative), iar FMI-iștii sunt mai iritați ca oricînd de faptul că năravurile mioritice tip ”zicem ca ei și facem ca noi” par să nu se mai sfîrșească. În fine, să amintim că șeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, e în drum spre președinția statului francez, din partea socialiștilor, și sub nicio formă nu vrea să riște un atac politic din partea lui Sarkozi pe tema unui eventual eșec economic în țări ca România. Că situația e foarte gravă o dovedește și faptul că, acum cîteva săptămîni, cei de la FMI avertizau că o creștere a taxelor nu ar fi deloc o cale de urmat, în timp ce acum se vorbește explicit de majorări amețitoare ale impozitului și ale TVA.

În acest moment, Boc e prins între ciocan și nicovală: delegația condusă de Jeffrey Franks nu concepe să plece, vineri, fără a vedea măsurile de criză demarate, în timp ce grei guvernamentali precum Videanu sau Berceanu îl sfidează pe față pe premier și refuză să sprijine măsurile dure care se impun. În treacăt fie spus, majorarea TVA cu 3-4 procente ar pune cruce și turismului de la noi, lucru nu tocmai pe placul Elenei Udrea, dar blonda se va dovedi, probabil, un soldat disciplinat. De altfel, afirmația arogantă a lui Berceanu privind suplimentarea impozitelor pentru deținătorii de Audi Q 7 a fost un atac pe față la Elena Udrea, posesoarea unui asemenea autoturism. Poziția sindicatelor este, de asemenea, tot mai radicală și mai amenințătoare (”ne strîngem oamenii și ieșim în stradă” – Dumitru Costin). De analizat cu toată atenția e și comunicatul BNR de azi, în care se spune, negru pe alb, că ”Perspectivele redresării economice s-ar putea complica din cauza accentuării riscurilor privind realizarea obiectivelor politicilor fiscale şi a veniturilor publice, precum şi a incertitudinilor legate de economia externă în condiţiile tensiunilor induse de Grecia, potrivit BNR.” În plină dispută pe tema repartizării cît mai judicioase a fondurilor, vine, tot azi, informația că primăriile PDL au primit de la buget sume duble față de cele de altă culoare politică, ceea ce arată FMI că actualei puteri îi stă capul la cu totul alte probleme decît cele reale, de bun simț.

În plus, mesagerul Cotrocenilor, Sebastian Lăzăroiu, vorbește explicit despre posibilitatea ca președintele să efectueze o remaniere, declarație întărită imediat și de Elena Udrea. Trecînd peste faptul că nu președintele operează remanieri, e clar, totuși, că Traian Băsescu pregătește terenul pentru o manevră de forță, pentru cazul în care, în următoarele 72 de ore, nu se găsesc soluțiile necesare ieșirii din impas.

Pentru ca circul să fie total, presa de azi anunță și plecarea premierului, joi, la Michigan State University, în SUA, pentru a recepționa un titlu fantomă de honoris causa, aranjat de diaspora penticostală apropiată de PDL. Sperăm că e vorba de o intoxicare, pentru că a lăsa delegația FMI cu ochii în soare, la București, de dragul unei ceremonii de doi bani, numai act de rațiune politică nu ar putea fi numit.

Să mai spunem doar că la PNL s-a discutat, azi, situația de impas a cabinetului Boc, mai ales că liberalii au cerut oficial o discuție cu delegația FMI, pentru a aflat, direct de la aceasta, care e situația reală a bugetului, dar un lucru e cert, din informațiile Inpolitics: nu se pune, sub nicio formă, problema intrării la guvernare alături de PDL, în cazul unei remanieri sau al unei schimbări de guvern. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: Udrea confirmă că are loc o evaluare a miniștrilor

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat pentru „Gândul”, preluat de Mediafax, că în acest moment se face o evaluare a activităţii şi în funcţie de ce concluzii se vor trage după întâlnirea cu FMI se va vedea unde nu se poate face reformă şi performanţă. „Acum se face o evaluare a activităţii şi în funcţie de ce concluzii se vor trage după întâlnirea cu Fondul Monetar Internaţional, vedem unde nu se poate face reformă şi performanţă şi unde nu s-au dus banii în investiţii”, a precizat Udrea pentru Gândul , întrebată când va avea loc remanierea guvernamentală.

Udrea a explicat că partidul nu duce lipsă de alternativă : „Înlocuitori se găsesc tot timpul. Cimitirul e plin de oameni de neînlocuit. Oricând pot veni oameni care pot face treabă mai bună”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998