CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Neverending story: Statul-paralel și alegerile din România

0 comentarii / 3513 vizualizări / 10 iunie 2024

România are cîteva caracteristici electorale aparte, care o diferențiază de restul statelor democratice. Una ar fi că fiecare rînd de alegeri se derulează după alte reguli, uneori schimbate chiar în buza scrutinelor, cazul din acest an. A doua, că suntem singura țară în care numărul alegătorilor coincide cu cel al întregii populații, conform datelor oficiale. În fine, o alta e că înaintea fiecărui rînd de alegeri aflăm pe toate canalele că votul nostru contează, dar între alegeri auzim permanent mesaje de la nivel înalt că alegerile din România sunt la discreția statului-paralel, care decide învingătorii fără a ține cont de voturi.

Am spicuit doar cîteva dintre declarațiile unor personaje grele, președinți, premieri, parlamentari, șefi de servicii, politologi, făcute de-a lungul anilor, despre fraudarea alegerilor. Suficient cît să ne facem o idee:

2014 – Traian Băsescu:
„Este clar ca serviciile s-au implicat (în alegerile prezidențiale n.n.), este clar ca au fost lucruri in neregula in conditiile in care pe data de 10 septembrie 2014 am chemat sefii celor doua servicii, SRI si SIE, si prim adjunctii lor, gen. Predoiu si gen. Coldea, si i-am atentioant sa nu se implice in campania electorala. Implicarea lui Melescanu nu mai are nevoie de demonstratii”.

2014 – Ion Cristoiu:
”Își va încheia Traian Băsescu mandatul fără a ne spune adevărul promis despre implicarea Serviciilor secrete în alegerile prezidențiale?”

2017 – Deputat Ion Stan:
”La 20 de ani de la Revoluţia română, România a devenit un stat mafiot în care postul de preşedinte poate fi cumpărat de cel care are bani, influenţa şi instrumente prin care să fraudeze alegerile”.

2017 – Raportul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009:
”Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate”.

2017 – Dan Andronic, consultant politic:
”Ca să fie clar, am auzit multe scenarii legate de alegerile prezidențiale din 2009. În mod cert, Traian Băsescu a cîștigat alegerile, cum și de ce s-a votat în Diaspora a rămas doar o problemă a istoricilor, dar pot spune cu certitudine că aportul lui George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Gabriel Oprea a fost esențial. În ce măsură aveau dreptul să se implice într-un proces electoral, rămîne să judecați fiecare”.

2018 – Adrian Rădulescu, lider PMP:
”Nu l-am adus noi (pe un candidat n.n.), l-au adus serviciile și ni l-au băgat pe gît, și pe primul loc, spunînd că e marele român care a lucrat în guvernul german, care are relații și care poate să ne reprezinte și așa mai departe. Și ni l-au pus pe locul întîi și au zis ”Candidați pe restul voi!””

2019 – Virgil Măgureanu:
”Serviciile secrete din România au capacitatea de a influența decisiv alegerile interne. Pot influența și încă într-un mod hotărîtor, atîta vreme cît anumite părți ale procesului electoral sunt trecute și prin acest filtru. La noi se spune – deși termenul acesta e puțin bizar – că STS răspunde de finalizarea rezultatelor votului ș.a.m.d. Nu vreau să intru în amănunte aici, dar, peste tot în lume, nu numai la noi, serviciile au o marjă bună în ce privește rezultatul votului și modul în care acest rezultat se vede în realitatea politică postelectorală. Există purtători de opinie destul de importanți – fie că fac parte din lumea politică, fie din cea economică – și serviciile au bune posibilități să influențeze pe acești purtători de opinie și să facă într-o anumită măsură să încline balanța”. (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998