Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, lansează critici la adresa judecătorilor și procurorilor din România, care se împotrivesc unor prevederi legislative benefice, precum măsurile privind răspunderea magistraților.
„Sunt venite cumva destul de târziu, pentru că diversele tipuri de dezbatere și tendința inițială de a discuta doar cu comunitatea profesională și a-i privilegia opiniile este – după părerea mea – una greșită, pentru că, dacă am continua să ne comportăm în acest fel, păi cred că și doctorii ar trebui să refuze Parlamentului dreptul de a face o legislație în materie de sănătate (pentru că Parlamentul nu se pricepe), cred că și profesorii, și părinții, și copiii ar trebui să-și facă propria legislație care să guverneze domeniul educației. Deci toate acestea n-ar duce decât la un haos, în care nimeni n-ar mai reuși să facă decât să-și proiecteze într-un text legislativ propriile convingeri și propriile interese. Lucrurile nu stau așa: legile se fac totuși în Parlament. Bun-prost, ăsta e, pe ăsta l-am votat, ni-l asumăm. Vrem unul mai bun, mai performant? Ne îmbunătățim noi, ca cetățeni, criteriile și votăm atunci când va fi cazul.
Mi se pare normal să se dezbată în Parlament și chiar aș vrea să avem o dezbatere serioasă (și nu una superficială), pentru că sistemul judiciar are niște derapaje: este un sistem destul de aglomerat – și asta îi pune în discuție performanța, pentru că nu-i normal să am cauze care durează ani. Justiția întârziată este o justiție negată – categoric! Nu mai am nevoie de ea dacă am făcut-o după 10 ani, când efectele s-au produs. Justiția trebuie cumva să fie mai transparentă, mai profesionalizată și mai echidistantă față de realitatea politică. Măsurile pe care Toader le-a propus sunt măsuri bune (cele care țin de parcursul de carieră, cele care țin de alegerea procurorilor), dar e foarte greu pentru orice castă să renunțe la privilegii”, a afirmat Nicolai, în exclusivitate pentru siteul PSNews.ro.
Comenteaza