CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Nori negri deasupra coaliției: asumarea lui Ciolacu băltește. Și mai e și neconstituțională!

4 comentarii / 3068 vizualizări / 30 august 2023

Cu fiecare zi devine tot mai neclar ce urmărește guvernul PSD-PNL cu marea reformă menită să ducă la reducerea deficitului bugetar. Miniștrii implicați s-au întors de la Bruxelles cu coada între picioare, și la fel se va întoarce și premierul, vineri. Nu e de mirare că Nicolae Ciucă a zis pas deplasării, nedorind să fie asociat unui eșec. Nimeni nu știe ce va urma de luni încolo, dacă va mai exista sau nu o asumare a răspunderii pentru încă inexistentele măsuri de reformă. Care asumare, oricum, va fi neconstituțională, după cum vom demonstra mai jos.

Aflăm din presa zilei că miniștrii plecați la Bruxelles să convingă oficialii europeni în legătură cu măsurile de reformă care să ducă la reducerea deficitului bugetar s-au întors fără victorie. Nu au convins Comisia Europeană. La fel se va întoarce în mod cert și premierul Ciolacu vineri, cînd va încerca să obțină lărgirea patului procustian al deficitului de la 4,4% la 5,5%, sau scoaterea din respectivul deficit a cheltuielilor pentru susținerea Ucrainei. CE pur și simplu nu ar putea accepta așa ceva, pentru că ar însemna să acorde același tratament și restului statelor membre UE.

Marea întrebare e ce va urma după ziua de vineri?
Sîmbătă, la Palatul parlamentului, va avea loc o mare reuniune a conducerii PSD, cu participarea tuturor parlamentarilor, pentru a se discuta acțiunile de după debutul noii sesiuni. O reuniune care trebuia să aibă loc la un hotel de fițe din Mamaia, dar tragedia de la Crevedia a obligat la prudență în planul imaginii.

În mod normal, sîmbătă ar trebui să se bată în cuie asumarea răspunderii pentru legile reformei anunțată de Ciolacu. Dar despre ce legi vorbim, odată ce Bruxellesul le-a dat cu flit guvernanților?
Nu în ultimul rînd, mîine expiră termenul pînă la care guvernul trebuia să solicite tranșa a treia din PNRR, după îndeplinirea jalonului privind pensiile speciale. Care nu e îndeplinit, deci adio bani.

Dar, chiar dacă guvernul ar avea pregătite măsurile de reformă, asumarea răspunderii are toate șansele să fie trîntită la Curtea Constituțională, pentru simplul motiv că Ciolacu nu prea ar putea explica recurgerea la această metodă.
Codul fiscal spune negru pe alb că orice modificări la adresa sa trebuie să intre în vigoare la 6 luni după publicarea lor în Monitorul Oficial, și musai de la 1 ianuarie al anului viitor.

Nu mai departe decît azi, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis Comisiei Europene, prin intermediul unei scrisori, că trebuie luate în considerare o serie de linii roşii pentru reformele fiscale propuse de Guvernul României, una dintre ele fiind ca orice tip de modificare nu trebuie făcută mai devreme de 1 ianuarie 2024, a anunţat Florin Jianu, preşedintele organizaţiei.

În aceste condiții, asumarea răspunderii nu mai e admisibilă, pentru că îi lipsește caracterul obligatoriu de urgență.
Iar acesta a fost motivul pentru care CCR a trîntit asemenea asumări de-a lungul timpului.
Cum a fost cazul Legii educaţiei naţionale, pentru care guvernul Boc și-a asumat răspunderea în 2009.

La acea vreme, CCR a constatat că legea contravine art. 114 din Constituţie pentru următoarele raţiuni:

”Legea fundamentală a instituit 3 modalităţi de legiferare: una firească, uzuală şi care, potrivit art. 61 alin. (1) din Legea fundamentală, aparţine Parlamentului ca organ „reprezentativ suprem al poporului român şi unică autoritate legiuitoare a ţării” şi două excepţionale care aparţin Guvernului ca autoritate legislativă delegată în condiţiile art. 115 ori 114 din Constituţie.
Aceste din urmă două posibilităţi de legiferare nu pot fi însă neîngrădite. În caz contrar, s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Legea fundamentală(…)

La această modalitate simplificată de legiferare trebuie să se ajungă în extremis atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă(…)
De altfel, angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege urmăreşte ca acesta să fie adoptat în condiţii de maximă celeritate, conţinutul reglementării vizând stabilirea unor măsuri urgente într-un domeniu de maximă importanţă, iar aplicarea acestora trebuie să fie imediată. Altfel, nu se justifică recurgerea de către Guvern la procedura angajării răspunderii asupra proiectului de lege.

Aşa fiind, dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ei trebuind să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate sau de caracterul vital al legii pentru programul său de guvernare. A ignora astfel de limitări echivalează cu subminarea unui raport echilibrat între puterile statului, negând până la anihilare roiul de legiferare ca funcţie principală a Parlamentului, prin minimalizarea conceptului de reprezentativitate, întrucât numai senatorii şi deputaţii ca deţinători de funcţii publice alese reprezintă poporul, fiind deci, potrivit art. 69 alin. (1) din Constituţie, în serviciul acestuia.
Aşa fiind, Curtea consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege, atât în cadrul comisiilor de specialitate, cât şi în plenul fiecărei Camere a Parlamentului, potrivit competenţelor stabilite de art. 75 din Constituţie, şi recurgerea la angajarea răspunderii asupra unui proiect de lege nu-şi găsesc o motivare în sensul celor arătate”.

În consecință, CCR a declarat legea neconstituțională.
În acest moment, asumarea lui Ciolacu încalcă toate normele impuse de CCR.
Deficitul bugetar nu e o situație creată neașteptat, peste noapte, de el se știe încă din februarie, cînd au apărut primele date financiare.
Actuala coaliție are o majoritate de 58% în parlament, mai mult decît confortabilă pentru adoptarea măsurilor de reformă pe cale normală, în parlament.
În fine, intrarea în vigoare cu întîrziere a măsurilor preconizate elimină caracterul de urgență al asumării.
Dar, oricum, asemenea discuție e inutilă în acest moment, cînd alba-neagra cu reforma începe să frizeze ridicolul.
De luni, urmează o săptămînă politică de foc. Și care ar putea aduce surprize majore. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: freepik.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Ce surprize?
    Alegeri anticipate? Ar fi inutile, s-ar forma aceeași coaliție.
    Venirea tribunului Simi la guvernare? E la fel de imposibilă ca a lui Vadim pe vremuri.
    N-o să se întâmple nimic, decât cel mult vreo devalorizare, acolo.
    Ce e sigur e că urmează 2-3 ani de austeritate. S-au terminat banii, s-a sfârșit petrecerea. De acum consumăm doar cât producem, oricât l-ar îngrozi asta pe bietul Dorel.

    • Ar di bine daca ar urma decat 2-3 ani… in fapt, ne paste falimentul!

    • Și pe tata lui Dorel, nea Caisă :))

    • Austeritate pentru proletari, bunăstare pentru burghezi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998