CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nu-i pace sub maslini, in Kiseleff

0 comentarii / 1947 vizualizări / 22 februarie 2010

Congresul a trecut, frămîntările din PSD rămîn, lăsînd tot mai mult impresia că alegerea lui Ponta nu e decît o etapă intermediară, care va fi depășită curînd. Cum se prefigurează, însă, viitorul imediat în partidul lui Iliescu?

Se coace scandalul secretarilor executivi
Primul mare scandal se așteaptă să izbucnească în momentul desemnării secretărilor executivi și a șefilor de departamente interne, pentru că fiecare dintre marii susținători ai lui Geoană, precum Năstase, Mitrea sau Iliescu însuși au proprii clienți pe care vor dori să îi propulseze în posturile amintite. Pretenții întemeiate va avea, însă, și aripa Geoană, plus grupul organizațiilor din Transilvania, care s-au trezit excluse la congres de la masa puterii.

Asta, însă, e nimic pe lîngă bătălia care se va da curînd pentru funcțiile de vicepreședinți. Concret, a rămas stabilit ca PSD să organizeze nu peste mult timp, cel mai probabil în vară, un congres extraordinar, într-o formulă redusă la minim, care să modifice statutul. Decizia care se va lua este, în principal, aceea ca, pe viitor, vicepreședinții să fie numiți de Consiliul Național și nu de congres, pentru că, în formula actuală, dacă unul sau mai mulți vicepreședinți demisionează, trebuie convocat congresul pentru înlocuirea lor sau lăsate, pur și simplu, scaunele libere. Bătaia peștelui va porni după congresul extraordinar, cînd unii lideri grei ai partidului sunt deciși să purceadă la execuția – după noul statut – a oamenilor lui Geoană aleși la congresul de sîmbătă, în timp ce aceștia vor contrataca susținînd că legea nu prevede decît pentru viitor; e de la sine înțeles că va fi cu sînge pe pereți.

Și mai spectaculos, există deja voci în partid care susțin, pe la colțuri, că la congresul pentru modificarea statului se poate pune la cale debarcarea lui Ponta însuși, pentru că, oricum ar fi, congresul e un for suveran în partid și nu există posibilitatea unei convocări cu ordine de zi bătută în cuie în prealabil.

Geoană are șanse slabe să rămînă șeful Senatului
Cît despre Mircea Geoană, scaunul său de președinte al Senatului se clatină mai puternic decît ar visa, pentru că decizia din noiembrie 2005 a Curții Constituționale vizavi de regulamentul Senatului spune clar: ”În virtutea configurației politice izvorâte din voința corpului electoral se desemnează și președintele Camerei Deputaților, și președintele Senatului. Votul acordat președintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancțiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcție a președintelui pentru săvârșirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică. Această înlocuire se poate face numai cu o persoană din același grup parlamentar, care nu-și poate pierde dreptul la funcția de președinte în virtutea rezultatelor obținute în alegeri, respectându-se principiul configurației politice”.

Din motive încă ne-explicate, decizia obligatorie a Curții Constituționale, din 2005, nu a dus nici pînă azi la modificarea textului Regulamentului de pe siteul Senatului, ceea ce stă, mai mult ca sigur, la baza numeroaselor confuzii care se fac în acest moment în presă.

Altfel spus, dacă Mircea Geoană va fi revocat de către PSD, el va fi înlocuit cu un al senator al PSD. Cum fostul lider al PSD are dușmani de moarte în partid și dă toate semnele că va încerca să transforme Senatul într-un soi de redută politică proprie, cu sprijinul liderului senatorilor, Ion Toma, care îi e profund devotat, e clar că schimbarea sa va fi forțată cel mai tîrziu la începutul sesiunii de toamnă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998