CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O aminare care ridica multe probleme

3 comentarii / 5597 vizualizări / 3 august 2012

Decizia Curții Constituționale de a amîna pînă pe 12 septembrie tranșarea problemei Băsescu a dat satisfacție clară doar uneia din părți, cea a opozanților președintelui, dar asta nu înseamnă că nu se conturează probleme majore pentru toamnă. După o pauză de cîteva săptămîni – dacă va fi pauză, desigur! – tumultul politic ar putea reizbucni cu și mai multă furie, ceea ce va influența, de data asta, în mod direct, alegerile parlamentare.

Să o luăm metodic: în mai multe articole din ultimul an, Inpolitics a atras atenția asupra fenomenului demn de dosarele X prin care populația României scade, din motive naturale și nu numai, dar numărul alegătorilor, ba. Chiar crește, am putea spune. Și nu e vorba de frauda unui anume guvern, ci de o constantă a tuturor guvernelor post-decembristă. Explicația e simplă: scăderea numărului de alegători ar avea consecințe directe asupra numărului de parlamentari și consilieri. Or, care partid de guvernămînt se apucă, să zicem, în anul alegerilor, cînd se aranjează cu scandal locurile, să facă ordine în listele de alegători și să își anunțe proprii candidați că vor fi reduși cu 10-20%?
Pînă acum, nici unul.

Anul trecut, pe 20 decembrie, într-o emisiune la B1TV, ministrul PDL, Sulfina Barbu, declara cu maximă fermitate că la alegerile de anul acesta se va ține cont de datele recensămîntului din 2011:
”Trebuie să avem rezultatele recensămîntului, este foarte important, a spus Barbu. Să vedem dacă distribuția populației s-a schimbat major, să vedem numărul cetățenilor, pentru că asta ne schimbă listele electorale, să vedem cîți sunt în țară, cîți sunt în străinătate etc”.
Ministrul afirma că listele electorale nu vor mai cuprinde românii care se află peste hotare, aceștia urmînd să figureze pe listele de vot din țările de rezidență.
”Vor fi mai puține colegii și vor fi mai puțini parlamentari” mai spunea Sulfina Barbu.

Se știe acum că au fost doar vorbe în vînt, iar guvernul Boc nu a mișcat un deget în sensul angajamentelor Sulfinei Barbu. Interesul de a avea cît mai multe locuri de parlamentari, ori de a jongla cu voturi la locale, a bătut interesul național. Culmea tupeului, PDL îi reproșează azi lui Ioan Rus că nu a făcut în cîteva zile de la numire ce nu a făcut el însuși în 8 ani.

Soluții ar exista chiar și pentru asta, totuși, în sensul modificării legii care stipulează paritatea între parlamentari și alegători; micșorînd paritatea, s-ar putea păstra intact numărul de aleși, dar există un risc uriaș. Mai exact, partidul care și-ar asuma acest gest politic ar deveni imediat o țintă pentru adversari, care ar atrage atenția pînă ar răguși că acest lucru contravine voinței populare, manifestată inclusiv la referendumul din 2009, de reducere a numărului de parlamentari. Și dacă nu ar face-o partidele politice, tot ar face-o presa ori societatea civilă, ori pur și simplu bunul simț al românilor.
În consecință, nimeni nu a luat în calcul această variantă, preferînd să păstreze un număr fals, mult umflat, de alegători.
Primenirea listelor electorale pînă în toamnă ar fi un început de normalitate pentru România. Dar problemele politice s-ar menține.

Spre exemplu, chiar după primirea noilor liste de alegători, CCR ar putea fi incapabilă să dea un vot cu două treimi asupra referendumului, iar problema tot în parlament ar ajunge.
Pe de altă parte, dacă CCR ajunge la concluzia că referendumul a fost fraudat și e necesară repetarea lui, cei avantajați ar pedeliștii. Cum e mai mult ca sigur că referendumul ar fi programat odată cu parlamentarele, Băsescu ar putea deveni un excelent vîrf de lance pentru PDL, în campanie.
Dacă, pe de altă parte, referendumul e validat pe baza noilor documente, unu la mînă s-ar putea ridica problema alegerilor locale, derulate pe baza acelorași liste, dar, în egală măsură, s-ar putea să ne trezim cu o intenție de a candida a lui Băsescu, la alegerile prezidențiale care ar fi programte, probabil, tot odată cu cele parlamentare.
Se știe deja că atît unii pedeliști cît și Băsescu însuși au sugerat, mai discret ori ba, că demiterea înainte de terminarea mandatului ar putea însemna că mandatul respectiv nu se ia în calcul.

E de la sine înțeles că în acest caz scandalurile ar ajunge pînă la nori.
Plus alte decizii pe care tot CCR ar trebui să le ia.
De asemenea, în condițiile în care CCR va lucra pe 12 septembrie cu listele reactualizate, iar acestea vor indica un număr de alegători în mare scădere, informații dublate eventual de datele recensămîntului de anul trecut, s-ar ajunge inevitabilm de această dată, la micșorarea numărului de parlamentari. Și, atenție, vorbim aici de mai multe zeci de locuri. O rearanjare a artimeticii politice care ar afecta zdravăn bucătăriile de partid. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. neamtu tiganu spune:citeva nuemre, ca sa facem treaba mai comlicata:in 2011 traiau in Germania, conf. statisticii germane, 159222 cetateni romani.Tot in 2011 ca. 2400 de cetateni romani au luat cetatenie germana.Inainte vreme la luarea cetateniei germane era obligatoriu sa cedezi cetatenia romana, acum e voie si dubla cetatenie, deci desi de facto acestia sunt nemti totusi au drept de vot in Ro. Ca. 450000 de cetateni nemti cu migrationshintergrund , adica proveniti din Romania sunt in Ge. Este posibil ca si o parte din acestia sa-si fi luat cetatenia romana inapoi, nu au obligatia sa anunte autoritatile germane.Presunpun ca-n Italia sau Spania lucrurile sunt si mai tari.Si ce-i cu asta? In zapaceala asta are sens un cvorum, cvorum din ce?

  2. bafta Andrada! eu vreau sa vad fotografii de la evneementile organizate de tine! sunt sigura ca vor fi unice si reusite! ce n-as da si eu sa simt emotiile astea din pacate, eu am altele acum, mai grele, pot spune ca depinde un pic viata mea de reusita acestor examene pe care le am de dat

  3. Matte0,20 mila euro al mese pif9 i MILIARDI che si rubano i sioglni e i partiti e TUTTI i privilegi che hanno come se poverini prendessero mille euro al mese,pif9 i portaborse che prendono 4mila euro al mese(che sono sempre parenti loro!) visto che poverini na borsetta pesa..sono MILIARDI al mese che si fottono,a loro li pagano per essere burattini del sistema e delle banche se gli chiedi il primo articolo della costituzione non lo sanno.Dovremmo andarli a prendere alle case e rifarci dare i soldi!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998