CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

O constatare amară: în România, politicienii sunt grijulii cu poporul pe bani

0 comentarii / 2649 vizualizări / 12 decembrie 2023

În pandemie, clasa politică s-a împărțit în două tabere. USR și PNL s-au bătut ca leii pentru vaccinarea cît mai multor cetățeni, PSD și AUR s-au preocupat permanent de efectele secundare ale vaccinurilor, de lipsa transparenței privind măsurile luate, de misterul achiziției excesive de vaccinuri, în timp ce UDMR a stat departe de subiect.
S-ar putea spune că USR și PNL s-au dovedit partidele grijulii cu sănătatea românilor; din păcate, întîmplarea face ca grija lor să fie direct legată de stocurile imense de vaccinuri luate de respectivele formațiuni din banii cetățenilor. Azi, oamenii celor două partide dau cu subsemnatul la DNA în numele unor acuzații grave și devine tot mai evident că grija USR și PNL pentru sănătatea românilor era o grijă pe bani. Mulți bani.

Inpolitics a făcut azi un mic exercițiu jurnalistic și a parcurs conținutul tuturor celor 233 de interpelări parlamentare făcute de deputați în pandemie pe tema vaccinurilor ca și al răspunsurilor oficialilor de la acea vreme.

Concluziile sunt interesante. Cum spuneam, partidele s-au împărțit în două tabere: USR și PNL erau obsedate de extinderea vaccinării prin orice mijloace, inclusiv prin încălcarea drepturilor omului. PSD și AUR au pedalat permanent pe neregulile din procesul de vaccinare, au solicitat frecvent date despre efectele secundare ale vaccinurilor, despre conținutul vaccinurilor, despre îmbolnăvirile de medici, despre identitatea factorilor de decizie, au chestionat guvernanții despre cantitățile exagerate de vaccinuri achiziționate șamd, în timp ce UDMR a avut o singură interpelare pe subiect, vizînd asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități pe platforma de vaccinare.

Iată cîteva dintre cele mai frecvente subiecte ale interpelărilor parlamentarilor USR și PNL:

– Îngrijorări repetate că românii nu se vaccinează mai mult.
– Propunerea de vaccinare a imigranților.
– Propunerea ca vaccinările să poată fi făcute și în cele cca.15.000 de cabinete stomatologice din România.
– Propunerea ca în misiunile diplomatice ale României să se amenajeze centre pentru vaccinarea românilor din diaspora.
– Stimularea vaccinării la domiciliu a persoanelor nedeplasabile.
– Propunerea ca adolescenții să poată fi vaccinați în școli.
– Îngrijorări repetate că statul român ar putea achiziționa vaccinuri rusești și chinezești.
– Nemulțumiri față de proliferarea certificatelor false de vaccinare.
– Nemulțumiri pentru că românii cu domiciliul în străinătate nu se pot înscrie la vaccinare în România.
-Solicitarea ca numai profesorii vaccinați să predea ore în format fizic.
– Intensificarea vaccinării cetățenilor români din Republica Moldova.
– Nemulțumiri că vaccinurile ajung greu în anumite zone ale țării.
– Sugestii privind necesitatea vaccinării obligatorii a anumitor categorii socio-profesionale ori chiar a întregii populații.
– Urgentarea introducerii certificatului electronic de vaccinare.
– Stimularea donării de vaccinuri Republicii Moldova.
– Nemulțumiri că medicii de familie nu se înghesuie să vaccineze cetățenii.
– Propuneri vizînd vaccinarea obligatorie a personalului navigant.
– Preocupări față de vaccinarea copiilor între 5-11 ani.
– Măsuri de stimulare prin recompense a vaccinării, prin tichete de masă etc.
– Cînd începe vaccinărea cu a treia doză.
– Nemulțumiri față de rata extrem de mică a vaccinării la români.

Interesant de remarcat, foarte multe interpelări ale PSD și AUR au solicitat numărul exact de vaccinuri achiziționate. (O rupere de ”ritm” a fost produsă de deputatul PNL Sebastian Burduja, cel care în septembrie 2021 a ridicat problema achiziției excesive a 120 de milioane de vaccinuri). O lungă perioadă, răspunsul secretarului de stat dr.Levente Vass, din ministerul Sănătății, a fost standard: 56 de milioane de doze. În noiembrie 2021, însă, numărul se schimbă: 48.058.436. Nu știm unde a dispărut diferența de 8 milioane de doze.
În ianuarie anul acesta, secretarul de stat Aurel Mohan, din ministerul Sănătății, informa, răspunzînd unei interpelări a AUR, că de la izbucnirea pandemiei pînă la data de 1 octombrie 2022, România beneficiase de 33.655.180 doze de vaccin.

Tot în ianuarie, același secretar de stat răspundea sec unei interpelări a USR, în care se solicita prezentarea Memorandumului semnat în mai 2021 privind achiziția de noi vaccinuri: ”Informațiile pe care le solicitați nu pot fi comunicate, făcînd parte din categoria informațiilor clasificate”.

În mai anul acesta, secretarul de stat dr.Tiberiu Brădățan furniza un răspuns similar unei interpelări privind identitatea persoanei care a reprezentat statul român la negocierile Comisiei Europene pentru achiziția en-gros de vaccinuri:

”Contractele sunt protejate din motive de confidențialitate, ceea ce este justificat de caracterul puternic concurențial al acestei piețe mondiale. Confidențialitatea este necesară pentru a proteja atît negocierile sensibile, cît și informațiile cu caracter comercial, cum ar fi informațiile financiare și planurile de dezvoltare și de producere a vaccinurilor”.

Pandemia s-a încheiat demult, dar noi nici pînă la această oră nu știm cine e misterioasa persoană care a participat la negocierea vaccinurilor.

Zilele trecute a venit una dintre ultimele interpelări pe tema vaccinurilor, de la deputata PSD Oana Gianina Bulai, care, citînd din dosarul deschis de DNA în scandalul achizițiilor, afirmă:

”Din datele existente în dosar, toate vaccinurile contractate după data de 01 ianuarie 2021
au fost în surplus. 90.394.056 total doze minus 37.588.366 doze contractate până la sfârșitul anului 2020, rezultă 52.805.690 doze în surplus. În perioada 27.12.2020 – 17.09.2023 au fost administrate 16.923.700 doze vaccin la un număr de 8.131.247 persoane (persoane vaccinate cu schema completă) din care 2.669.186 persoane au fost vaccinate și cu doza de rapel, se arată în referat. Acest lucru mai înseamnă că cele
37,5 milioane de doze de vaccin contractate inițial erau mai mult decât suficiente față de numărul de aproape 17 milioane folosite. Dacă raportăm numărul de doze folosite la vaccinare (17 milioane) la numărul de doze contractate în total (peste 90 de milioane), rezultă că România a comandat degeaba 77 de milioane de doze de vaccin”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998