O dilemă majora: Coduri penale sau coduri ale penalilor?
0 comentarii / 1861 vizualizări / 16 iunie 2015
Dacă Elena Udrea ar fi fost secretara lui Moise, probabil că azi am fi avut șase, maxim șapte porunci.
E o glumă, desigur, pe seama faptului că Decalogul lui Moise, dictat de însuși Dumnezeu pe munte, e ceva sacru, care nu poate fi schimbat de făptură omenească. Asta, în teorie, pentru că, atît timp cît în Biblie regăsim vreo trei variante diferite ale poruncilor, e clar că omul și-a băgat coada pînă și în lucrarea dumnezeiască.
Cu atît mai stranie pare, în aceste condiții, înverșunarea unor lideri politici ori de opinie în a decreta că modificarea prevederilor codurilor penale este ceva absolut inadmisibil, iar cine îndrăznește să gîndească asta, măcar, se plasează în poziția de dușman al nației.
Președintele amenință din timp că nu va promulga nicio modificare la coduri, opoziția vorbește de noua marțe neagră, Gabriel Oprea anunță că iese de la guvernare dacă PSD se atinge de coduri.
Uite cum ne-am pricopsit cu un soi de sfinte moaște în Justiție, deși pînă și alea sunt tangibile.
Avocații înflăcărați ai codurilor uită că modificări trebuie făcute în mod obligatoriu, odată ce CCR a declarat deja unele articole ca fiind neconstituționale.
În plus, orice e făcut de om poate fi la fel de bine desfăcut tot de el. De ce nu s-ar putea îmbunătăți codurile – niște legi, la urma-urmei – de ce nu s-ar putea corija unele erori strecurate în ele?
Măcar dacă ar fi fost elaborate de niște instanțe morale absolute, deasupra oricărei suspiciuni; din păcate, suntem departe de această situație.
Însuși promotorul lor, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, are dosar la DNA și nu se știe dacă nu se apropie ziua cînd va îngroșa lotul penalilor.
La noul cod penal a lucrat și Alina Bica, ex-șefa DIICOT, care tocmai a ieșit din arest preventiv și se confruntă cu perspectiva unor ani de pușcărie.
Comenteaza