CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O dilemă majora: Coduri penale sau coduri ale penalilor?

0 comentarii / 1731 vizualizări / 16 iunie 2015

Dacă Elena Udrea ar fi fost secretara lui Moise, probabil că azi am fi avut șase, maxim șapte porunci.
E o glumă, desigur, pe seama faptului că Decalogul lui Moise, dictat de însuși Dumnezeu pe munte, e ceva sacru, care nu poate fi schimbat de făptură omenească. Asta, în teorie, pentru că, atît timp cît în Biblie regăsim vreo trei variante diferite ale poruncilor, e clar că omul și-a băgat coada pînă și în lucrarea dumnezeiască.

Cu atît mai stranie pare, în aceste condiții, înverșunarea unor lideri politici ori de opinie în a decreta că modificarea prevederilor codurilor penale este ceva absolut inadmisibil, iar cine îndrăznește să gîndească asta, măcar, se plasează în poziția de dușman al nației.
Președintele amenință din timp că nu va promulga nicio modificare la coduri, opoziția vorbește de noua marțe neagră, Gabriel Oprea anunță că iese de la guvernare dacă PSD se atinge de coduri.

Uite cum ne-am pricopsit cu un soi de sfinte moaște în Justiție, deși pînă și alea sunt tangibile.

Avocații înflăcărați ai codurilor uită că modificări trebuie făcute în mod obligatoriu, odată ce CCR a declarat deja unele articole ca fiind neconstituționale.

În plus, orice e făcut de om poate fi la fel de bine desfăcut tot de el. De ce nu s-ar putea îmbunătăți codurile – niște legi, la urma-urmei – de ce nu s-ar putea corija unele erori strecurate în ele?

Măcar dacă ar fi fost elaborate de niște instanțe morale absolute, deasupra oricărei suspiciuni; din păcate, suntem departe de această situație.

Însuși promotorul lor, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, are dosar la DNA și nu se știe dacă nu se apropie ziua cînd va îngroșa lotul penalilor.

La noul cod penal a lucrat și Alina Bica, ex-șefa DIICOT, care tocmai a ieșit din arest preventiv și se confruntă cu perspectiva unor ani de pușcărie.

Șefa comisiei de elaborare a codului de procedură penală, fostul secretar de stat la Justiție Katalin Barbara Kibedi, a fost în miezul unui scandal de proporții, acuzată că trăiește cu propriul șofer, om însurat, mai tînăr cu 16 ani, și angajat al ministerului iubitei, pe deasupra. Alt supergreu al comisiei a fost profesor univ. dr. Ion Neagu, fost deputat social-democrat, apropiat al lui Năstase, avocatul lui Miron Cozma, al lui Bivolaru și al altor mari corupți ai neamului etc.

Cît despre comisia parlamentară specială însărcinată cu dezbaterea pe fond, în regim de urgență, a codurilor penale, acolo e de-a dreptul dezastru.

Nu pentru că președintele comisiei, Daniel Buda, era zootehnist la bază, Dreptul fiind un soi de violon d’Ingres pentru el, Ori că liberalul Ciprian Dobre, mecanic de întreținere la Azomureș, absolvise Dreptul la ”prestigioasa” particulară ”Dimitrie Cantemir”. Ci din cauza penalilor care se adunaseră acolo.
Îi întîlnim, astfel, în comisie, pe însuși Victor Ponta, cel anchetat azi de DNA, la pachet cu Dan Șova, alt client al procurorilor.
Îl mai găsim pe condamnatul definitiv Tudor Chiuariu, dar și pe trimisul în judecată Toni Greblă. Ori pe senatorul PDL Florin Andrei Mircea, avocatul penalilor Vîntu și Luca, cercetat de poliție după ce a încercat să demoleze policlinica Batiștei, ori pe Florin Iordache, implicat în dosarul Vlasov. Îl mai găsim pe deputatul UDMR Mate Andras Levente, condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare, ori pe avocatul și prietenul apropiat al aceluiași Vîntu, Ioan Chelaru.
Îl mai găsim pe Attila Zoltan Cseke, fost secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), cercetat de DNA pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu.
Ori pe deputatul Bogdan Ciuca, cercetat de DNA pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii.
O mai avem, desigur, și pe Alina Gorghiu, al cărui nume e, de asemenea, vehiculat în niște cauze penale, fără a mai vorbi de misteriosul caz Vlasov, unde e clar cine a dat mită, dar nu e clar cine a luat-o. Și pe Mihail Boldea, deputatul care a făcut vreo doi ani de închisoare pentru fraude imobiliare de milioane.

O adunătură de persoane cu severe probleme morale și profesionale, cum spuneam, care au elaborat, supervizat ori promovat noile coduri penale, pe care astăzi, unii au ajuns să le considere un soi de icoane ale Justiției.
În fapt, numai intercalarea unora dintre numele sus pomenite pe traseul codurilor ar fi suficient pentru a ridica mari semne de întrebare în privința lor, necum să se mai pună problema ”inviolabilității” lor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998