CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9264 RON UP | 1 USD = 4.8175 RON UP | 1 GBP = 5.8439 RON DOWN

O enigma: de ce l-ar vrea americanii pe Iohannis presedinte?

5 comentarii / 4343 vizualizări / 6 iunie 2014

De cînd cu marea schimbare de la PNL, adversarii dreptei nu mai prididesc să acuze implicarea discretă a lui Traian Băsescu în noua construcție politică, respectiv fuziunea PNL-PDL și desemnarea lui Iohannis drept candidat prezidențial.

Într-adevăr, obiectiv, vorbind, e cel puțin improbabil ca președintele să fi decis brusc să stea deoparte de jocurile politice, așteptînd să i se termine mandatul și să se apuce de agricultură la Nana.

E de neonceput ca Băsescu, după cît s-a agitat, să lase în plata Domnului exact cele mai importante partide de dreapta, acea parte a eșichierului în care au încredere în mod tradițional partenerii strategici ai României, americanii.

Pe cale de consecință, în noua construcție care se ridică pe dreapta, Băsescu teebuie să aibă un rol mai mult decît important, chiar dacă nu asumat.

Cu atît mai mult cu cît discursul lui Obama de la Varșovia, ca și prezența lui Biden la București spulberă orice speculații că SUA nu ar mai fi interesată de acest colț de lume, Estul Europei. Ba chiar relevă un interes sporit, odată ce se vorbește de trupe americane suplimentare în zonă, investiții militare de un miliard de dolari șamd.

Ceea ce e cu adevărat ciudat, în aceste condiții, e motivul pentru care alesul Dreptei la prezidențiale, cu binecuvîntarea lui Băsescu, ar fi Klaus Iohannis, 100% omul Germaniei. Sau al binomului Germania-Rusia, ca să o spunem de-a dreptul, pentru că relația strînsă dintre Merkel și Moscova e bine știută și irită multe cancelarii vestice, începînd cu Washingtonul.

O fi firească atitudinea germanilor, ținînd cont de pierderile economice pe care le-ar înregistra urmînd neabătut politica de sancțiuni a SUA și UE față de ruși, dar asta nu îl ajută prea mult pe Iohannis și complică răspunsul la întrebarea din titlu.

Pe Iohannis, cel care deja a stîrnit valuri vorbind public cam prea elogios despre relația cu Rusia și cam prea reținut despre cea cu Moldova. Fără a mai pomeni decît în treacăt despre scandalul recent de la Timișoara, provocat de prezența altui sas, Bogdan Herzog, pe lista stîlpilor ”Vocii Rusiei”.

Pe scurt, de ce ar pune umărul Băsescu, omul total devotat americanilor, la desemnarea ca președinte a unui personaj fără legătură cu aceștia, ci cu o cancelarie desincronizată zdravăn cu Washingtonul în problema Rusiei?

Cumva pentru că Iohannis are doar menirea să netezească apariția, la momentul oportun, a altui personaj politic, de astă dată un filo-american pur sînge?

Este, oare, primarul Sibiului în rolul caprei din bancul cu evreul și rabinul, băgată în casă doar pentru a fi scoasă regizat, ulterior, spre ușurarea familiei?

O întrebare al cărei răspuns nu va veni, probabil, mai devreme de luna septembrie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. am vazut si eu unele comentarii de pe facebook in care oameni ai dreptei spuneau , socati, ca au aflat care e candidatul dreptei pentru prezidentiale si acela nu e iohannis. nici macar membru al unui partid politic

 2. bogdan herzog e al pntcd, nu al fdgr, nu e sas e un roman prorus de-al lui pavelescu de la pntcd

  • Bombo, du-te-n Congo! Bogdan Herzog e șvab, pe lista PNȚCD l-a pus Ghiță Ciuhandu, în 2012, când încă era primar și șeful PNȚCD Timiș, iar Pavelescu n-a avut nici o legătură cu șvabul rusofon!

 3. Get Tristar Electric Services is a Commercial Electrician and Home Electrical Repairs consultant based in Temecula california

  Our Website:
  http://www.tristarelectricservices.com

  Tristar Electrical Services is the residential and commercial electrical specialist in Temecula and can help you with all manner of electrical repair, upgrade or installation including: troubleshooting, safety inspections,electric repairs fuse box to circuit breaker upgrades,heating-air-conditioning capacity upgrades, lighting, residential rewiring, and outdoor electrics. Whether a one time problem, project, or on-going preventative maintenance relationship you’ll be satisfied with our service.

 4. Imi pare rau ca am pierdut contactul cu limba malgasha veche pe care o vorbeam noi, pe aici (ca daci, bineinteles) ca i-as fi tras si eu o interventie scrisa pro-americana, na, ca asa se cuvine cand sezi in tina ingenunchiat si cu mana intyinsa la cei bogati (din furtisaguri). OK mai si OH (adica ocen harasho) !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.