CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare legitima: ce va face Nastase dupa eliberare?

0 comentarii / 1530 vizualizări / 13 februarie 2013

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a oferit marţi seara o mostră de mare eleganță politică atunci cînd a declarat la RTV că numele lui Adrian Năstase este strâns legat de PSD şi că nu poate să vorbească despre PSD fără Adrian Năstase. Într-o lume în care actualii președinți nu prididesc să arunce cu noroi în foștii, poziția lui Ponta este demnă de salutat. Dincolo de asta, însă, relația viitoare a lui Năstase cu PSD se anunță una extrem de complicată.

În aceeași emisiune, Victor Ponta a făcut un anunț cel puțin surprinzător, potrivit căruia, la următorul congres al social-democraţilor, care va avea loc în aprilie, nu se vor face alegeri pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al formaţiunii, ocupată în trecut de Năstase. În ceea ce priveşte posibilitatea ca Adrian Năstase să devină preşedinte executiv al PSD, Victor Ponta a afirmat că discuţiile pe această temă sunt inadecvate până nu „îl vedem acasă”.

La cum prezintă Ponta situația, pentru PSD Adrian Năstase e un fel de Hagi, al cărui număr 10 nu a mai fost purtat la națională după retragerea sa, în semn de omagiu.
E adevărat că lăsarea neocupată a unui post precum cel de președinte al CN, extrem de important, conform statutului, poate crea probleme de organizare și funcționare partidului. Să zicem, însă, că e un hop care poate fi depășit.
Dincolo de asta, însă, e interesant de văzut ce tip de relație va avea Năstase cu PSD după inerenta eliberare, în scurtă vreme.
Pentru că eleganța de care vorbeam mai sus, a lui Ponta, l-a împiedicat pe liderul social-democrat să discute fățiș realitatea.
Ne referim la faptul că Năstase și-a pierdut, odată cu ultima condamnare, calitatea de membru al PSD și nu o poate recupera mai devreme de primăvara lui 2015. Cum se știe, fostul premier a fost condamnat nu doar la închisoare, ci și la interzicerea unor drepturi civile, între care dreptul de a vota, pentru doi ani de la momentul eliberării.
Potrivit legii partidelor, art.6, pot fi membri ai partidelor politice doar cetățenii care, potrivit Constitutiei, au drept de vot. Aceeași interdicție funcționează, de altfel, și în Statutul PSD.
Pînă în 2015, deci, Năstase nu poate fi membru al niciunui partid politic. Nu va putea călca prin sediul PSD decît, cel mult, la invitația vreunui membru, nu va putea participa la decizii, nu se va putea implica în niciun mod.
În fapt, dacă e să luăm în serios Statutul PSD, Năstase nu va mai putea fi membru niciodată, pentru că documentul interzice acceptarea de persoane condamnate pentru fapte anti-sociale ori compromise moral și politic.

Adrian Năstase nu poate reveni nici măcar la conducerea Institutului Social Democrat ”Ovidiu Șincai”, pentru că acesta are statutul de ONG de utilitate publică, iar legea prevede pentru acest tip de organizații interdicția explicită de a avea ca lideri persoane care au suferit condamnări penale.

Pe de altă parte, Năstase, probabil cel mai valoros produs politic post-decembrist, nu poate accepta ideea unei pensionări anticipate, iar activitatea sa de după gratii denotă clar dorința nebună de a reveni în prim-planul politicii.
Cum se va împăca asta cu restricțiile dure de care suferă e o întrebare extrem de importantă; o forțare a mîinilor colegilor pesediști poate duce la o respingere a sa, cu nebănuite consecințe. O prea mare discreție îl poate trage pe linie moartă pînă la expirarea interdicțiilor, mai ales că 2015 nici măcar an electoral nu e.

Cel mai plauzibil, Năstase poate încerca rolul de guru pesedist de pe margine, devenind un soi de Deng Xiaoping autohton, avînd grijă să nu calce pe bătăturile actualilor lideri și să nu creeze conflicte păguboase. (Din păcate, cel puțin în privința viziunii asupra relației cu UE și SUA, Năstase se desparte flagrant de conducerea partidului). Dar, mai ales, el trebuie să rămînă un favorit al presei, singura care îl poate conserva în stare perfectă în următorii ani de ”prigoană”. Fără sprijinul consistent al unuia sau mai multor trusturi de presă, fostul premier poate spune definitiv adio carierei politice, chiar prematur, așa cum s-a întîmplat și cu alți lideri autohtoni de calibru. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998