O intrebare legitima: este benefica o mega-sarbatorire a Centenarului Unirii?
0 comentarii / 2706 vizualizări / 7 august 2017
Avertizam încă din luna mai, într-un material, că sărbătoarea primei sute de ani de existență a statului român în forma modernă, anul viitor, riscă să aducă mai degrabă dezbinare și ură decît concordie. Ceea ce se întîmplă în ultimele zile confirmă că situația e complicată, iar cea mai delicată postură pare să să fie cea a președintelui Klaus Iohannis, care e nevoit să facă o echilibristică din ce în ce mai dificilă.
Pînă într-atît încît devine o întrebare legitimă dacă o sărbătoare cu un fast exagerat a Centenarului, anul viitor, reprezintă chiar o idee bună. Răspunsul nu îl pot da, însă, decît specialiști de calibru: istorici, sociologi, bărbați de stat cu viziune amplă șamd. Asta, în măsură în care îi avem.
Scriam, în primăvară, că balamucul din jurul centenarului Marii Uniri a început deja, cu referire la scandalul legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri, adoptată pe 3 mai. Inițiată de PNL spre uzul președintelui Klaus Iohannis, modificată drastic de către PSD-ALDE, contestată la CCR de liberali, legea ne-a oferit o mostră din ce înseamnă sărbătorile în stil mioritic. Încep cu băutură și dans și se termină cu bătaie. Dedesubturile scandalului respectiv le găsiți aici.
Tot în primăvară, însă, apăreau primele semne de nervozitate din partea maghiarilor: la congresul UDMR, marii lideri, cu Marko Belo și Kelemen Hunor în frunte, dădeau cărțile pe casă: ungurii nu au deloc motive de sărbătoare, anul viitor, ba dimpotrivă.
A urmat o pauză, dar meciul a fost reluat în aceste zile, cînd s-a făcut suta de ani de la eroicele lupte din primul război mondial de la Mărășești, Mărăști și Oituz, care au prefigurat Marea Unire.
Liderii maghiarilor au reluat teza momentului istoric fericit pentru români, dar tragic pentru unguri.
De astă dată, încep să apară contra-reacții dure: un ONG binecunoscut, condus de Alexandru Cumpănașu, cere oficial retragerea cetățeniei române a lui Kelemen Hunor. Te-ai aștepta ca un organism specializat în drepturile omului să știe un adevăr banal, anume că cetățenia dobîndită prin naștere nu se poate retrage nicăieri în lume, e scris și în lege și în constituție.
Greu de crezut că Alexandru Cumpănașu nu știe asta, mai degrabă asistăm la ignorarea legii de dragul escaladării scandalului.
Mai aflăm că din manualele de istorie a dispărut, brusc, povestea tinerei eroine Măriuca Zaharia și tot așa.
Președintele Klaus Iohannis are, însă, propriile serioase probleme în domeniu.
Participant la manifestările omagiale de la Mărășești, el trebuie să facă un slalom teribil de imagine.
Asta, pentru că la Mărășești și Oituz și-au vărsat sîngele alături de bravul ostaș român cei care azi sunt pe lista ne-prietenilor, adică rușii.
În schimb, ne-am luptat atunci fix cu cei care azi ne sunt marii prieteni: Germania și Austria.
În armata lor, ca și în armata lui Hitler din al doilea război mondial, s-au regăsit mare parte din sașii președintelui.
Grea postură, oricum ai da-o.
Cum să-i omagiezi pe unii fără să-i deranjezi pe alții?
Zice președintele în discursul rostit la Mărășești:
”Este momentul potrivit să evocăm astăzi cu recunoștință sprijinul misiunii militare franceze de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917.
Îi onorăm, totodată, pe militarii ruși căzuți în luptă, pe câmpul de bătălie de la Mărășești, alături de ostașii români”.
Corectă ar fi fost ordinea inversă a elogierii, dat fiind că rușii au pierdut în Moldova peste 25.000 de oameni, față de cei 27.000 de români căzuți, în timp ce francezii lui Berthelot erau vreo 1.500 cu totul.
Da, dar rușii sunt azi pe lista neagră.
Mai mult, președintele a trebuit să bage și o formulă cvasi-acoperitoare, de milostenie și față de dușmanii de atunci, care ne sunt prietenii de azi:
”La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuți în luptă care se odihnesc în pământul țării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credință acestuia. Fie-le țărâna ușoară!”.
Comenteaza