CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O intrebare legitima: vrea Iohannis sa dea o lovitura de moarte anticoruptiei?

2 comentarii / 3200 vizualizări / 24 ianuarie 2017

Pe fondul agitației șefului statului din ultimele zile pe marginea problemelor justiției, întrebarea din titlul pare de-a dreptul idioată. Cum să lovească în anti-corupție un om care pare decis să-și riște chiar mandatul pe altarul dreptății? Istoria consemnează, din păcate, mult prea multe situații în care bunele intenții au ajuns pavaj pentru drumul spre iad, iar Klaus Iohannis e foarte aproape de acest punct, dacă nu l-a trecut deja.

Bunăoară, în numai 24 de ore, avem un demers prezidențial semi-eșuat: după ce a anunțat, ieri, convocarea unui referendum pe tema grațierii și a legilor penale, azi aflăm că Iohannis a cîrmit-o peste noapte și vrea scrutin prin care poporul să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național: Continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

E clar că echipa de consilieri a președintelui a realizat gafa asupra căreia atrăgeam încă de ieri atenția, aceea de a crea o situație de conflict cu textul Constituției (art.74 nu permite cetățenilor să aibă un cuvînt de spus în materie de grațieri și amnistii), ceea ce ar fi tîrît în mocirlă pînă și Curtea Constituțională. Mulți își mai amintesc că decizia de a acorda președintelui dreptul de a convoca referendum pe ORICE temă a fost urmare a presiunilor uriașe făcute, în 2006, de Traian Băsescu, pentru că legea referendumului prevedea cu totul altceva pînă atunci.

Și totuși, problemele nu s-au încheiat pentru președinte.

Iar cea mai serioasă dintre ele este inclusă în următoarea întrebare: ce se va întîmpla dacă referendumul devine realitate, dar nu e validat din cauza slabei participări?
În acel moment, dincolo de intențiile inițiatorului, mesajul clar va fi acela că românii nu dau doi bani pe ideea de justiție, pe anti-corupție în general.
Consecințele care ar decurge din această constatare sunt greu de cuantificat.

Ce șanse ar fi ca referendumul să nu fie validat, chiar în condițiile unui prag de 30%?

Mari, am spune noi, de-a dreptul uriașe.
E binecunoscut faptul că cetățenii, nu doar românii, nu se mobilizează – indiferent de nivelul culturii civice – în cazul acelor alegeri în care nu le e clară miza sau nu au încredere că vor exista consecințe palpabile.
Acesta e motivul, așa cum arătam și în alte împrejurări, pentru care alegerile pentru europarlamentari au avut prezențe extrem de scăzute chiar și în state în care participarea obișnuită la urne trece de 80%.
Referendumurile pentru suspendarea lui Băsescu au avut o miză clar și importantă, care a contrapus două tabere mari și late: fanii și adversarii președintelui, de aici și o prezență relativ bună la vot.

Ce va fi la un referendum la care – în premieră absolută, poate chiar mondială – toate taberele vor fi de acord cu tema propusă, continuarea luptei anti-corupție? Unul la care nu vor exista ”contre” care să agite publicul?

Să ne amintim de referendumul din 2003, pentru validarea Constituției.
Deși nu era chiar o miză de neglijat, dezinteresul românilor pentru referendum era atît de mare, conform sondajelor de opinie, încît partidul de guvernămînt a luat decizia-șoc de a acorda nu una, ci două zile votării.
Chiar și așa, și cu toată mega-campania mediatică derulată, incluzînd vedete de prim rang care îndemnau la vot, la finele primei zile doar 14,29% dintre români votaseră.
Pînă a doua zi, la 15,00, se înregistrau 34,27%, moment în care s-a declanșat la nivelul PSD, neoficial, operațiunea de șmenuire a rezultatelor, astfel încît orele 20,00 au adus un inexplicabil 54,46% participare. Nu a protestat nimeni, pentru că toată lumea voia o nouă constituție.

Rețineți, după o zi și jumătate de vot, abia se depășise pragul actual de validare, de 30%.

În august 2013, cînd se vorbea intens de o nouă modificare a Constituției, un sondaj INSCOP releva că doar 38,8% dintre votanți declarau că ar merge la urne în toamnă. O cifră care e întotdeauna mai mare decît cea efectivă.
(Ca o picanterie, în acel an PNL își exprimase dorința ca noua Constituție să nu mai permită șefului statului să poată convoca referendumuri: ”Trebuie să înceteze pentru totdeauna, odată cu modificările actuale ale Constituţiei, inclusiv posibilitatea ca un preşedinte, oricare ar fi acela, să mai poată impune referendumuri pe teme false, doar în scopuri personale, pur propagandistice şi electorale!” declara deputatul Mihai Lupu în parlament)

În consecință, după o rundă de alegeri parlamentare extrem de importante, poate cele mai importante din ultimul deceniu, în care am avut o prezență la urne de 39%, șansele ca referendumul lui Iohannis să nu fie validat – mai ales pe fondul probabilului boicot al PSD și ALDE, sunt extrem de mari.

Își asumă, în această situație, președintele Iohannis probabilele urmări dramatice ale aberantului său demers? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. Cu uimire si regret , ma uit la televizor si vad numai si numai superficialitate.
  Daca in toate, dar absolut toate dezbaterile politice asculti cu atentie parerile politicienilor, recte, parlamentarilor, iti dai seama ca nu exista decat, poate doi, Tariceanu si Seban Nicolae, care cunosc articolele din Constitutie, legea in baza careia ei toti ar trebui sa-si desfasoare activitatea. Este jenant sa-i auzi pe reprezentantii natiunii, facand pe grozavii, dar daca este prin apropiere Doamna Maria Vasii, mi ti-i desfiinteaza in doi timpi si trei miscari, combatandu-le spusele, care sunt pe langa drum pe langa sant…Ce rusine… Dar, cea mai lata este ca MARELE PRESEDINTE, de altfel, profesor de meserie, este si mai ignorant in materie decat ceilalti. Dat fiind ca Legea de baza a tarii o fi avand doar vreo 100 de pagine, n-ar fi mai bine sa se puna pe invatat caci s-a facut deja destul de ras prin cele spuse despre referendum si altele…Sa fii presedinte si sa faci figura pe care a facut-o el este de rasul rasului… Dar este atat de nervos, de ranchiunos de plin de ura ca si-a pierdut ratiunea. Doamna Carmen ar trebui sa-i spuna ca aceasta ura ii roade ficatul si o sa-l transforme intr-un dictator, pe care nici ea insasi n-o sa-l mai poata suporta si o sa-i ruineze casnicia.
  Nu credeti ca , pentru a evita etalarea ignorantei , ar fi bine ca parlamentarii si chiar si presedintele sa participe la cursuri cu specialisti in lege,pe care sa si le plateasca,
  sa dea examene , caci ar fi spre binele lor.
  Va dati seama ca daca in emisiunile de televiziune in care se dezbateau duminica seara evenimentele poltice ale zilei, cineva , intre politicieni sau chiar intre prezentatori ar fi cunoscut bine constitutia, ar fi putut inchide foarte usor gura celor ce se produceau in judecati de valoare despre ce poate si ce nu poate face presedintele .
  Dar, nici vorba. Se face un bla, bla, bla pe nimic, ca sa mearga leafa.
  Culmea este ca, in tot acest bla, bla, daca Doamna Vasii, de exemplu, atrage atentia unui parlamentar de la PNL o USR ca greseste, astia i-o dau inainte ca niste papusi din alea cu cheita, si nu-i intereseaza logica legilor. Papagali ignoranti ca astia nu s.-a mai vazut.
  Si atunci, daca , incepand de la presedinte se incalca legea, prin necunoasterea ei, la toate nivelele e la fel. Articolele din constitutie sunt interpretate dupa bunul plac, legile la fel. Vai de tara noastra.

 2. prostii, va fi prezenta de 80% in ardeal si uriasa in strainatate

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998