CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O mina de ajutor de la Basescu pentru Crin?

0 comentarii / 1971 vizualizări / 28 ianuarie 2014

Dacă am porni de la ideea că, în România, justiția e dirijată de Traian Băsescu – lucru pe care nu-l credem – am putea trage concluzia că, prin cîteva evenimente de dată recentă, actualul președinte vrea să îi dea o nesperată mînă de ajutor lui Crin Antonescu în acțiunea de limpezire a statutului PNL. O acțiune care ar servi foarte mult și intereselor șefului statului, după cum am arătat deja în unele comentarii.

În toamna anului trecut, după o vacanță în care fusese pe poteci neștiute, Crin Antonescu a revenit, reamintim, cu un mesaj nou, care a surprins mult. El marca o distanțare clară de Ponta și de PSD, o asumare tot mai bărbătească a rolului de candidat prezidențial serios, o apropiere de electoratul băsescian și de cel nehotărît și chiar anunța o apropiată rupere a USL. Era și firesc: nu trebuia să fii analist de renume mondial ca să înțelegi că, vorba lui Brîncuși, iarba lui Crin nu poate crește în umbra stejarului pesedist; dacă vrea să aibă o șansă la Cotroceni, era imperios necesar ca Antonescu să rupă alianța toxică încheiată cu PSD și să își ia destinul în mîini, la pachet cu negocieri solide cu restul formațiunilor de dreapta, care în turul doi prezidențial pot face legea.
Un asemenea scenariu convenea și lui Băsescu: politic vorbind, împotriva unui colos precum USL nu se prea poate construi nimic. Pe de altă parte, oricîte contre ar fi avut cu Antonescu, președintele are mult mai multe căi de comunicare cu liberalii decît cu pesediștii, fie și numai pentru că jumătate din fostul PDL s-a scurs în PNL.

Odată PNL dislocat din relația cu PSD, el poate fi atras în crearea unui pol de dreapta, ori chiar în fuziuni pe bandă care să ducă la un mare partid de dreapta.

Semeția lui Crin nu a ținut prea mult, din păcate, nici măcar cît toamna. Spre sfîrșitul anului, a venit o reapropiere spășită de PSD, în locul ruperii mult comentate de media. O reapropiere care nu dă semne să aducă nimic bun pentru liberali, dimpotrivă.

De ce s-a ajuns aici?

Simplu.

Lui Crin îi este frică.

Frică de faptul că, în cazul forțării unei decizii de rupere a USL, o parte a PNL, cu miniștrii Chițoiu, Stroe, Cîmpeanu ori Mănescu în frunte ar alege să rămînă alipită PSD, ba chiar se vorbește aproape oficial de o posibilă transformare a PSD în partid social-liberal, grație unei infuzii de dezertori liberali.

Pentru a avea garanția că, după ruperea USL, miniștrii liberalii se alătură partidului și nu aleg ciolanul, Crin are nevoie de oameni devotați, aleși de el însuși și nu impuși de diverse grupări de interese din partid ori din afara lui. Precum gruparea Rușanu, gașca de la Monaco etc.

Poate nu întîmplător, zilele trecute, în timp ce Antonescu vorbea public de o necesară remaniere, Ponta reteza, tot public, din fașă un asemenea scenariu.
E logic că premierului îi convine să aibă în guvern cozi de topor liberale, care pot fi folosite, la o adică, împotriva PNL.
Dacă forțează ruperea USL, iar PNL se scindează, Crin Antonescu riscă acuzația gravă, din partea unor contestatari precum Tăriceanu și Orban, că nu a fost capabil nici măcar să țină partidul întreg, necum să mai vorbească de șefia statului.

Iată, însă, că, pentru Antonescu, începe să răsară soarele în plin cod roșu.
Mai întîi, aproape pesedistul ministru Radu Stroe e obligat să își dea demisia din cauza unui eveniment neașteptat, tragedia din Apuseni. Gruparea rebelilor guvernamentali din PNL încasează, astfel, o lovitură de mari proporții.
Pe urmă, baronul Fenechiu e ca și băgat la închisoare, decizia finală urmînd să fie dată în cîteva ore.
Dar adevărata lovitură vine astăzi, odată cu începerea urmăririi penale contra nevestei lui Chițoiu, alt apropiat al PSD. Care Chițoiu e marioneta lui Rușanu, nu întîmplător supranumit Hrebenciucul PNL, tartorul grupării prea puțin interesate de soarta PNL și de fotoliul prezidențial al lui Crin și prea mult de ciolanul guvernamental.
Prin anchetarea și eventuala trimitere în judecată a doamnei Chițoiu – nu mai vorbim de posibila arestare – sunt loviți în plex stîlpii opoziției anti-Crin din PNL, adică Daniel Chițoiu și Dan Radu Rușanu, care au toate șansele să rămînă urgent fără posturi.
Practic, din acest moment, opoziția în Delegația Permanentă față de o eventuala propunere a lui Crin de rupere a USL – marcată îndeosebi prin decizia listelor separate la europarlamentare – este de-a dreptul paralizată din cauza acțiunii procurorilor.
Dacă nici la viitoarea ședință, de săptămîna viitoare, a respectivului for, nu se iau decizii radicale privind viitorul PNL, înseamnă că Antonescu și-a pierdut complet busola politică.

Ancheta împotriva Laurei Chițoiu și, foarte probabil, a lui Rușanu, pare exact ceea ce îi trebuia lui Crin pentru a lichida conturile cu rebelii din partid apropiați de PSD; mai că am fi crezut, cum scriam în debutul articolului, că Băsescu i-a dat o mînă de ajutor, prin procurorii lui. Dar, cum nu credem într-o justiție dirijată politic, vom ignora, desigur, această ipoteză. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998