CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O traditie mioritica: demiteri pe baza de limba lunga

0 comentarii / 1585 vizualizări / 19 septembrie 2011

În România, demiterile din funcții publice înalte din cauza slobozimii de gură sunt mult mai dese decît cele pentru fapte grave de corupție, soldate uneori chiar cu dosare penale. Degeaba observa recent, corect am zice, senatorul Gyorgy Frunda că un ministru nu se demite pentru declarații, la noi acest tip de debarcări e, de multă vreme, o regulă.

Ultimul pe listă, Sebastian Lăzăroiu, e un campion al limbariței. În decurs de numai cîteva luni, el a părăsit Cotrocenii, după declarații ofensatoare la adresa UDMR, iar acum guvernul, pentru lezarea PDL.
Culmea, s-ar putea ca el să fi spus adevărul de fiecare dată, la fel cum a pățit un alt demis celebru, Adrian Severin, rămas fără postul de ministru de externe după legendara declarație privind lista unor agenți străini din politică și presă. Cu toate că însuși Emil Constantinescu, președintele de atunci, a recunoscut existența listei, Severin a rămas demis, poate pentru că pur și simplu spusese ceva real, dar care trebuia ținut secret.

Probabil la fel a pățit și șeful SIE, Claudiu Săftoiu, cînd a scăpat în fața parlamentarilor porumbelul cu mașina de interceptat convorbirile achiziționată de serviciul său. Informația era, mai mult ca sigur, reală, dar fapta ilegală, așa că Săftoiu s-a trezit zburat din post.
Alt ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a gafat în atîtea rînduri, începînd cu deportarea țiganilor în deșert, încît moartea românului Crulic nu a mai reprezentat decît un pretext.
Tot gura bogată i-a ”executat” pe miniștrii Sebastian Vlădescu și Mihai Șeitan, primul pentru avansarea ipotezei privind impozitarea pensiilor, al doilea pentru declarațiile legate de acordarea diferențiată a alocațiilor pentru copii.
Pînă la remaniere, lui Vlădescu i se mai ceruse de cîteva ori demisia tot pentru declarații hazardate, precum „Eu, din cand in cand, mai trec prin administratie, in rest sunt om de afaceri” șamd.
Motiv pentru greul pedelist Ioan Oltean să declare public, și el, că ”Ideile personale, initiativele personale ale unor ministri care nu se suprapun cu vointa partidului aflat la guvernare si a Guvernului sint inacceptabile”.
Și șeful ANAF, Sebastian Bodu, a plătit cu funcția anumite declarații politice prin care ar fi dezinformat opinia publică, după cum scria chiar în comunicatul premierului Tăriceanu la momentul demiterii.

La fel, și ministrul de Interne, Dan Nica, a fost debarcat din guvern pentru declarații presupus false, precum cea potrivit căreia PDL încerca fraudarea alegerilor prezidențiale, în 2009, prin utilizarea turismului electoral.
Și lista ar putea continua suficient de mult pentru a constata, cum spuneam, că, în România, demiterile din cauza declarațiile considerate nepotrivite sunt mult mai frecvente decît cele pentru fapte concrete, unele chiar foarte grave. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998