CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O victorie care ascunde o mare infringere: Liviu Dragnea

3 comentarii / 3336 vizualizări / 29 mai 2015

Ultima ședință a Comitetului Executiv al PSD a adus cu sine decizii halucinante, de rîsul curcilor am spune, și care, în mod normal, ar afecta grav imaginea PSD. Norocul social-democraților e că sunt doar niște baloane de săpun, atent lansate, în spatele cărora se află, în fapt, cu totul alte lucruri.

Ne referim la aiuritoarea decizie în cazul Dragnea, fără precedent în politică, probabil, prin care un lider care a demisionat din toate funcțiile, începînd cu cea de nr.2 în partid, rămîne, teoretic, să îndeplinească, senin, pe mai departe, toate importantele sarcini pe care le avea, în frunte cu organizarea alegerilor de anul viitor.

„Dragnea va fi, în continuare, coordonatorul Programului nostru Naţional 2016-2020 şi, în această calitate, va îndeplini toate sarcinile pe care Comitetul Executiv Naţional le consideră necesare pe partea de organizare a partidului, de coerenţă între partid-guvern-grupuri parlamentare. În ceea ce mă priveşte, ca lider al PSD, va fi în continuare partenerul meu în ceea ce am început în 2010 şi ceea ce cred că vom continua cu succes şi în 2016. Liviu Dragnea rămâne prietenul şi partenerul meu în continuare. Asta este, am învăţat să trecem şi peste nedreptăţi”, a spus Ponta, după ședință.

Așa să fie, oare?

Să o luăm metodic.

În primul rînd, în toamnă, PSD are un congres care va trebui, între altele, să numească un alt președinte executiv, în locul lăsat liber de Dragnea. Cum nu mai e mult pînă la vacanța judecătorească, e greu de crezut că recursul lui Dragnea la sentința de condamnare se va finaliza pînă la congres. Doar dacă el ar fi achitat la recurs ar putea să fie reales președinte executiv la congres, altfel nu.

Deci, sunt toate șansele ca altul să fie viitorul președinte executiv al PSD. Cum se vor împărți sarcinile organizatorice între un președinte nou ales de congres și un ”civil” fără nicio funcție, e greu de înțeles. Cu atît mai mult dacă respectivul președinte va fi Gabriel Oprea, cum se vehiculează, în urma unei fuziuni foarte probabile cu UNPR, caz în care acesta ar avea și avantajul funcției de ministru al Internelor.

Cum ar explica PSD public că alegerile vor fi coordonate de un tandem format dintr-un șef al polițiștilor și un infractor condamnat penal?
Cum ar putea PSD, oricum, să defileze în alegeri cu un condamnat pentru corupție pe post de organizator, dacă a doua instanță menține condamnarea lui Dragnea?
Cum va negocia un condamnat penal, fie și în primă instanță, între grupurile parlamentare și guvern, conform anunțului lui Ponta?

Pe de altă parte, există posibilitatea ca, la recurs, condamnarea acestuia să devină cu executare, ceea ce ar lăsa PSD într-un ofsaid de imagine de-a dreptul dramatic. Explicațiile publice ar fi imposibile, odată ce menținerea lui la butoane, decisă zilele trecute, s-a făcut în deplină cunoștință de cauză în ce privește statutul său.

Situația e cu atît mai ciudată dacă ne gîndim că, după ședința Comitetului Executiv, nu s-a vorbit nici o secundă despre un plan B, anume ce va face partidul în cazul rămînerii definitive a sentinței, pînă a alegeri. O omisiune cel puțin suspectă, cînd sunt în joc mize cel puțin uriașe.

Explicația acestor mistere nu poate fi decît una, în opinia noastră: soarta lui Liviu Dragnea e bătută în cuie, și nu într-o poziție favorabilă lui. Fostul lider e scos definitiv de la butoane, dar s-a ales o formulă care să îndulcească hapul la maximum, să nu lase impresia unui seism în partid.

Metoda a funcționat, de altfel, presa ultimelor zile părînd indiferentă la substratul aiuritor al deciziilor anunțate oficial. Adică ceea ce s-a și urmărit, probabil.

Dacă Dragnea era scos brutal din funcții, cum era firesc conform rezoluției integrității, PSD risca să se confrunte cu un val de nemulțumire nu atît din partea baronilor locali – ei sunt KO, oricum – cît din partea celor 7,4 milioane de români care au votat contra lui Băsescu la referendum și pentru care fostul ministru e o victimă. Un val de nemulțumire care putea avea repercusiuni anul viitor, la alegeri.
Așa, cu o ieșire din scenă lentă, treptată, se dă drumul supapei în mod controlat, iar alegătorii se vor obișnui cu ideea trecerii lui Dragnea pe linie moartă fără a mai dezvolta frustrări personale.

Cît despre demisiile unor baroni, care s-au produs după ședința Comitetului, chipurile de onoare, în semn de solidarizare cu Dragnea, ele ascund, de fapt, retrageri oricum inevitabile, în perioada care ar fi urmat. E vorba de Paul Stănescu, președinte al PSD Olt, dar și al CJ, Dumitru Buzatu, PSD și CJ Buzău, Gabriel Zetea, PSD Maramureș și vice al CJ și senatorul Niculae Bădălău, șef la Giurgiu. În organizațiile PSD vor avea loc, peste vară, alegeri pentru noile conduceri, și mulți din vechea gardă vor zbura, astfel că unii au ales să plece de bunăvoie, înțelegînd că Ponta a cîștigat partida și își va impune proprii oameni.
În alte cazuri, precum al senatorului Nicolae Bădălău, acesta ”trage”, conform unor surse din partid, pentru un post de ambasador, în speranța că distanța îl va ține oarecum la adăpost de niscaiva anchete penale în care e implicat în ultimii ani. Deci, și aici, avem de a face cu un joc de glezne și nimic mai mult. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. […] sursa: inpolitics.ro […]

  3. In politica, la fel ca in viata, tot rau-i spre bine. Disparitia „baronilor locali” din PSD, mare parte ca urmare a arestarilor DNA-ului, reprezinta o sansa septica, un nou inceput, pentru acest partid. S-a verificat o data in plus ca nimeni nu-i de neinlocuit, din contra! PSD-ul isi vede de drumul sau mai usor si mai curat fara Hrebenciuc, Vanghelie, Bunea Stancu, Pendiuc, Mazare, Nicusor Constantinescu, Nichita etc, care devenisera, pur si simplu. toxici si nesuferiti prin simpla lor prezenta, basca faptele de coruptie. Daca PSD-ul scapa si de Oprisan, chiar ca se putea considera un partid norocos.

    Prin comparatie, sa privim la „Noul PNL”: Blaga, Catalin Predoiu, Saftoii, Anastase, Duta, Tinel, Falca, Hava, Florea, Flutur, Paul-Voss, Boagiu, Sulfina Barbu etc. Mai rau decat cu Hrebenciuc!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998