Ocaua dubla: cum s-a facut scut PMP in jurul turnatorului Petrov
7 comentarii / 3861 vizualizări / 21 septembrie 2019
Potrivit articolului 10 din Statutul PMP, partidul nu acceptă drept membri persoane cărora li s-a stabilit calitatea de colaborator al Securității. Au trecut 24 de ore de la sentința împotriva europarlamentarului Traian Băsescu și nu doar că nu se pune problema sancționării lui Băsescu, dar există deja o reacție virulentă a conducerii împotriva Justiției.
Statutul PMP precizează că membrului căruia i s-a stabilit printr-o hotărâre judecatorească a instanţelor, rămasă definitivă, calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii i se retrage respectiva calitate, prin excludere.
În cazul lui Băsescu, decizia nu e definitivă; pe de altă parte, același statut prevede că în cazul unor sentințe nedefinitive privind corupția sau incompatibilitatea, se recurge la suspendarea respectivului membru pînă la verdictul final. Dacă acesta e infirmat, statutul prevede că membrul suspendat își recapătă drepturile depline și vechimea în partid, dacă nu, el va fi exclus.
Cazul lui Băsescu reclamă măcar o discuție la nivelul forurilor de conducere ale PMP, indiferent de decizia care ar urma să fie luată.
Nu numai că nu s-a pus, însă, vreo secundă asemenea problemă, dar președintele Eugen Tomac s-a repezit să declare, după sentință, că România a ajuns „Un stat care se intoarce impotriva lui insusi. Vorbim tocmai despre presedintele Romaniei care a condamnat comunismul, care a deschis Arhivele Securitatii, care a fost verificat si validat in numeroase functii publice. Sa nu uitam ca este o discreditare in dublu context electoral: suspiciuni lansate in campania pentru alegeri europarlamentare, iar constatare atacabila in campania pentru prezidentiale”.
Reamintim că, PNL a decis, în 2006, excluderea Monei Muscă și a lui Ioan Ghișe din partid, încă înaintea verdictului final al deciziei privind colaborarea cu Securitatea, chiar prin forțarea statutului, considerînd că imaginea formațiunii trebuie protejată.
Exclusă din PNL, Mona Muscă a fost recuperată prompt și cu mîndrie, la finele lui noiembrie 2006, de către PLD, partidul băsist desprins din PNL și integrat ulterior în PD, care, în ianuarie 2007, a însărcinat-o chiar, în calitatea sa de reper moral, cu selectarea(!!) candidaților la alegerile europarlamentare din 2007.
Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, printr-o decizie irevocabilă din 6 martie 2007, că Mona Muscă a adus atingere unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului prin notele informative date Securităţii în timpul regimului comunist.
Decizia Curţii mai puncta că, în perioada 31 martie 1977-20 octombrie 1978, aceasta a dat 15 note informative scrise, fiind recrutată de Securitate „pe bază de sentimente patriotice”, acceptând fără rezerve colaborarea.
Reperul moral nu a ezitat o clipă măcar, va să zică.
Abia după ce statutul de turnătoare i-a rămas definitiv a venit retragerea Monei Muscă din politică, în 2007, anunțul fiind făcut la cca. o oră după cel al CNSAS, conform căruia urma să sesizeze Parchetul General pentru fals și uz de fals în declarația de necolaborare.
Cu cîteva zile mai înainte, pe 27 februarie, Muscă participase la un mare miting anticorupție, organizat de Monica Macovei și de societatea civilă în București, iar cu două zile înainte amenințase Camera Deputaților cu un proces dacă nu i se permite activitatea în Comisia de Cultură.
Luni și luni de zile mai apoi, s-a derulat în politica românească un joc penibil, în care Muscă era implorată de diverși politicieni băsiști să revină în politică și să candideze. Muscă însăși a confirmat că vrea asta și a cerut revizuirea extraordinară a sentinței, nemulțumită cu decizia finală, dar s-a ales cu un refuz.
În vara lui 2008, părea bătută în cuie candidatura ei la parlament pe listele PDL, dar, ghinion: în septembrie a fost pusă sub urmărire penală de Parchet pentru fals în declarații. Chestie care a speriat chiar propriul partid, pentru că adversarii deja începuseră atacurile la duplicitatea PDL.
Adio candidatură, adio politică!
Abia în luna mai a anului 2010, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme a dispus scoaterea de sub urmărire penală a Monei Muscă pentru infracţiunea de fals în declaraţii, considerându-se că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.
Una peste alta, Mona Muscă nu a demisionat din onoare, așa cum i s-a creat ulterior legenda, ci s-a agățat cu disperare de funcții și a făcut tot ce era omenește imaginabil pentru a rămîne în politică, pînă în momentul în care amenințarea cu penalul a făcut-o să cedeze, în fine.
Un precedent excelent, am spune, pentru Traian Băsescu, care se poate agăța, și el, mult și bine de politică, după verdictul de ieri. Și ale cărui turnătorii nu vor prezenta, în mod cert, ”pericol social”.
Dar unul care plasează într-un mare impas de imagine atît PMP, cît și candidatul său prezidențial, anticomunistul Theodor Paleologu. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Securiștii lor sunt buni. Ceilalți sunt nașpa
Pe Mona Musca chiar Basescu a scos-o din politica, fiindca devenise un concurent periculos.Bineinteles, colaborarea distinsei doamne cu Securitatea a fost cat se poate de reala, era vorba de o turnatorie odioasa, la fel ca a lui Petrov!!
pe mona musca a executat-o lavinia sandru!
De ce plm Tolomac nu pleaca sa lupte in Moldova? De ce nu se duce sa imparta democratie? Va zic eu de ce? Acolo ar fi doar un sarantoc nebgat de nimeni in seama!, Cum am ajuns ca in Romania venetici gen Tolomac si Rifai sa ne dea lecții de democrație! Hai siktir!
Tomac se prostitueaza prin State, doar, doar o primi si el cateva firimituri de la CIA sau de la un alt serviciu secret american. I-a zis Basescu ca daca-i demonstrezi licuriciului ca esti o sluga de cea mai inalta clasa poti s-ajungi chiar si presedinte. Sa mai fii si turnator e doar un atribut care reflecta exceptionalismul slugii. Deci cum sa condamne Tomac ceva la care deocamdata doar aspira!?!
Asta cu reperele morale trebuie reevaluata…ce e moral si ce nu, ce e legal, ce e drept, e musai sa se restabileasca valorile si sa se aplice aceleasi criterii…numai ca noi, cu al doilea presedinte smenar, contrabandist, cu case luate pe fals, ba unul chiar recunoscand implicarea in traficul de copii (adoptiile internationale, in 90 erau total interzise, deci – trafic de copii!),sustinut, adulat si ascultat ca un veritabil guru al stalinismului reinviat in vreme ce sectantii lui urla isteric puscaria pentru ceva ce nu stie nimeni sigur, doar ca „a furat!!!!” si e adversarul nostru politic, am ajuns sa judecam cu doua balante chiar turnatoria…De fapt, dupa Augustin Lazar s-a deschis teava cu reevaluatii stalinismului, acum si la cel mai inalt nivel (pupilii lui brucan se multumisera mai degraba cu rolul de filozofi ai noii ere si ceva sinecuri de la buget…). Ce e de remarcat, e nivelul subuman si suburban al politicii noastre, unde lupta de clasa a fost inlocuita cu lupta cu adversarii politici si cei ce uziteaza uneltele si sloganurile staliniste (ba sunt si beneficiari ai politiei politice de acest tip) ii acuza de extremism de stanga pe ceilalti…E totusi chestie de psihiatrie!
P.S. In legatura cu Mona Musca, eu n-as fi atat de sigur ca o poti numi „turnatoare odioasa” si nici macar sa o asemeni lui Basescu, matrozul a turnat sa-si foloseasca siesi, ca asa e caracterul lui infect, la Mona Musca as tine cont de contextul istorico-geografic si ma tot mir ca n-a amintit nimeni de luptele armate arabo-arabe din campusul de la Timisoara, de prin 77 – 78, acolo unde Musca era profesoara…si apoi, aratati-mi oameni nenorociti de Mona Musca, pentru ca la Basescu se tot aduna, el nici acum nu s-a potolit…
Cel mai nenorocit „om” de Basescu este dl Voiculescu, raul cel mai mic, este?
Dmnule, dar esti mizantrop rau de tot!