CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Orban s-a trezit din somnul politic. Mai bine continua sa doarma…

0 comentarii / 2440 vizualizări / 24 august 2017

Liderul opoziției s-a trezit din adormire și a trecut la abordarea chestiunilor serioase. Ludovic Orban, căci despre el ar fi vorba, e supărat pe modificările preconizate în legile Justiție și aruncă amenințări în stînga și în dreapta. Deocamdată, singurul efect e că își dă cu stîngul în dreptul, din motive pe care le vom explica îndată.

Am spus-o și cu alte ocazii: ca lider al PNL, Orban se va ciocni des cu o problemă. Unul dintre politicienii post-decembriști limbuți, actualul președinte al PNL a avut poziții multe, pe teme nenumărate, fără să creadă cu adevărat în ele, în cele mai multe situații. Vorba aia, dă din gură, că nu te costă nimic.
O fi adevărat că numai boul e consecvent, dar în politică, fără oleacă de consecvență nu prea poți fi luat în serios, pe bună dreptate.

Grăiește azi Orban despre modificările preconizate de PSD la legile Justiției:

„PNL se va opune categoric propunerilor formulate de ministrul Justiției, în special vom fi împotriva a două propuneri, anume aceea de a elimina președintele din procedura de numire a șefilor parchetelor și propunerea de trecere a Inspecției Judiciare din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiției. După ce au brevetat ”Marțea neagră”, PSD-iștii vor să breveteze și ”miercurea neagră”. (…) Chiar dacă este făcut la lumina zilei, acest fapt reprezintă un atentat împotriva independenței Justiției. (…) Ne vom bate cu toate armele legale și constituționale împotriva acestor modificări legislative. Ambele propuneri sunt nu paralele cu Constituția, ci împotriva Constituției(…)Aceste modificări sunt extrem de grave și creează premisele unei politizări brutale a justiției din România, care riscă să afecteze democrația și statul de drept din România”, a spus Orban, într-o conferință de presă.

Vasăzică, Orban și PNL cred că doar desemnarea șefilor de parchete de către președinte garantează obiectivitatea procurorilor.
O poziție exact contrară celei exprimate de același Orban, în numele aceluiași PNL, acum 7 ani.
Pe atunci, liberalii erau foc și pară pe sistemul de justiție ”prezidențializat” care o făcea scăpată pe Elena Udrea de ancheta DNA.
Care Elena Udrea era marea favorită a președintelui Traian Băsescu.
Care președinte era autorul numirilor de procurori-șefi.
Care procurori-șefi îi dădeau NUP Elenei Udrea.

Pe 8 februarie 2010, prim-vicepreşedintele PNL, pe atunci, Ludovic Orban, anunța public că PNL cere preşedintelui României demiterea procurorului general, Laura Kovesi, pentru emiterea „ilegală” a deciziei de neîncepere a urmăririi penale a ministrului Elena Udrea.

„BPC al PNL a decis sesizarea ministrului Justiţiei, a CSM şi a preşedintelui României în privinţa încălcării grave de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ a legilor României şi a Constituţiei, privitoare la emiterea de către Parchet a ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale privitoare la ministrul Elena Udrea. Ne vom adresa preşedintelui României, CSM şi ministrului Justiţiei cu solicitarea clară de eliberare din funcţie, de demitere a procurorului general Laura Codruţa Kovesi”, afirma el.
„Parchetul i-a dat Elenei Udrea în mod abuziv un certificat de bună-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia să le parcurgă doamna Udrea în calitate de ministru desemnat în Cabinetul Boc IV”, lucru care este „extrem de grav”, mai tuna și fulgera Orban.

La acea vreme, liberalilor nu li se mai părea o garanție a obiectivității procurorilor numirea lor de către președinte, atît timp cît oamenii apropiați acestuia erau făcuți scăpați tocmai de procurorii-șefi.

Drept pentru care procurorul-general trebuie demis urgent.
Doar pentru că soluția aleasă nu cadra cu viziunile PNL, adeptul nepolitizării Justiției.

Cinci ani mai tîrziu, în septembrie 2015, Orban aducea acuzații de o gravitate și mai mare parchetelor, afirmînd, într-o postare pe Facebook, despre DNA și DIICOT că vor să lichidieze complet capitalul românesc în România:

”Mai avem putin si vom avea un capitalism original: capitalismul fara capital romanesc. Prigoana statului impotriva oamenilor de afaceri romani trebuie sa inceteze. Nu sunt impotriva capitalului strain. Avem nevoie de investitii straine ca de aer pentru dezvoltare, Dar ceea ce face statul roman, Guvernul, ANAF, DNA, DIICOT este profund nociv pentru Romania. In constructi, petrochimie, comert, asigurari, utilitati, consultanta, practic in aproape domeniile capitalul romanesc a fost pus intre paranteze, fiind aproape pe cale de disparitie. Discriminarile intre capitalul autohton si cel strain sunt prezente la tot pasul” mai puncta Orban.

Declarații dure, din care rezulta clar că sistemul, așa cum e, nu funcționează, și trebuie operate modificări urgente, altfel țara va fi complet distrusă pe mâna procurorilor.

Acum, cînd realmente sunt propuse modificări în domeniu, Ludovic Orban o dă la întors: sistemul e bun așa cum e, iar dacă schimbăm ceva se cheamă că ”politizăm brutal Justiția”.

Nu avem nicio garanție, e adevărat, că schimbarea modului de desemnare a procurorilor-șefi va îmbunătăți justiția.

Nu avem nici motive, pe de altă parte, să acuzăm politizarea acesteia doar pentru că pixul trece din mîna președintelui în cea a ministrului; la urma-urmei, într-un stat normal, nu trag toate forțele politice votate de alegători la aceeași căruță a democrației? Președintele nu e la fel de politician, prin formație, ca și ceilalți guvernanți?
Erorile ori relele intenții pot apărea, dar nu instituționalizat, ci ca niște cazuri particulare.

E aberant să acuzi a priori un ministru ori un guvern de intenții rele și a credita, automat, președintele, cu veleități de sfînt.

În cazul lui Ludovic Orban, însă, nici măcar nu se pun aceste probleme: domnia sa va trebui, mai întîi de toate, să ne lămurească dacă are, efectiv, o viziune clară asupra mersului Justiției și care ar fi aceea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998