CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Panică maximă la Berlin: criza taiwaneză poate îngropa Germania și Europa

21 comentarii / 6952 vizualizări / 12 august 2022

Germania e sub o presiune catastrofală: în timp ce economia țării e devastată de criza resurselor energetice de proveniență rusească, o posibilă invazie a Taiwanului urmată de sancțiuni similare contra Chinei ar prăbuși total țara și, implicit, restul Europei. Ceea ce face, potrivit unei analize a siteului german Politico.eu, ca foarte improbabilă ralierea Germaniei la sancțiunile pe care SUA și aliații lor ar încerca să le impună Chinei. Dar asta ar însemna fisurarea dramatică a unității europene, iar consecințele geopolitice ar fi greu de estimat.

Timp de luni de zile, Berlinul a frustrat (a se citi înfuriat) mulți aliați cu abordarea sa tip ”un pas înainte, doi pași înapoi” în sancționarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei, arată Politico. Numai că acel episod arată ca o biată uvertură comparativ cu ceea ce s-ar putea petrece în Asia, deoarece tensiunile din Taiwan forțează Berlinul să cântărească modul în care ar reacționa dacă Beijingul ar încerca să pună mâna pe națiunea insulară. Dacă se va întâmpla acest lucru, SUA și alți aliați occidentali ar face eforturi să impună sancțiuni dure împotriva Chinei. Este puțin probabil ca Germania să fie printre acele țări, o decizie care ar putea să-i protejeze economia bazată pe export, dar să dăuneze atât credibilității sale, cât și credibilității internaționale a Europei.

Întrebat ieri dacă Germania își permite să susțină sancțiuni în cazul unei invazii chineze, cancelarul Olaf Scholz a evitat întrebarea, mustrînd în schimb industria germană pentru că a ignorat zicala „nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș”.

„Chestiunea dependenței țării noastre în domenii cruciale precum lanțurile de aprovizionare, materiile prime și alte lucruri ține de strategia noastră de securitate națională, la care lucrăm în acest moment”, a adăugat el, fără a menționa numele Chinei.
Alții au fost mai direcți.
Dependența industriei germane de exporturi „a creat o situație care ne lasă neputincioși”, a declarat Norbert Röttgen, un proeminent deputat de centru-dreapta, la televiziunea germană, la începutul acestei săptămâni. Ar putea Germania să susțină sancțiunile împotriva Chinei? „În acest moment, nu prea”, a spus Röttgen, fost ministru și președinte al comisiei de politică externă a parlamentului german.

Marea temere a Germaniei față de sancțiunile contra Moscovei a fost pierderea accesului la energie ieftină. Cu Beijing, însă, este vorba despre pierderea a însăși bazei prosperității sale economice. În ultimii ani, China a depășit SUA, devenind cel mai mare partener comercial al Germaniei, cu importuri de aproape 10% din totalul de 2,6 trilioane de euro ale Germaniei, anul trecut.

În plus, China, care ”umflă” economia germană de zeci de ani, rămâne motorul principal al creșterii economice germane. De aceea, reducerea dependenței industriei germane de China este ușor de spus, greu de făcut.

„Gradul în care prosperitatea noastră este susținută de China este mult subestimat în această țară”, a declarat directorul executiv al Volkswagen, Herbert Diess, într-un interviu recent. „Germania ar arăta cu totul altfel dacă ar fi să ne decuplăm.”
Într-adevăr, nicio industrie germană nu este mai dependentă de China decât cea a mașinilor. Fiecare a treia mașină produsă de producătorii auto germani este vândută în China. Producătorii auto germani operează, de asemenea, o rețea substanțială de fabrici chiar în China, producând acolo 4,3 milioane de mașini doar în 2021. „Industria auto germană, ca și restul lumii, urmărește cu îngrijorare tensiunile dintre China și Taiwan”, a declarat o purtătoare de cuvânt a grupului de lobby al industriei, cunoscut sub numele de VDA.
„Panica” ar putea fi un cuvânt mai bun.

Imaginea este similară în alte sectoare cheie de export germane, de la produse chimice la mașini. Aproximativ 1,1 milioane de locuri de muncă din Germania, sau 2,4% din total, se bazează direct pe consumul chinez, potrivit unui studiu din iunie al Institutului Economic German din Köln. Deși Germania și restul UE sunt la rîndul lor piețe cruciale pentru China, studiul notează că chinezii își reduc dependența de regiune, în timp ce expunerea europeană față de China crește. Autorul studiului, Jürgen Matthes, spune că este timpul ca Europa și Germania să inverseze cursul și să își reducă dependența economică de China.
Totuși, așa cum a fost nevoie de zeci de ani pentru ca industria germană să se infiltreze în China, retragerea nu se va întâmpla peste noapte, mai ales având în vedere că puține regiuni din lume oferă condițiile Chinei. De aici dilema Germaniei. „În cazul unei invazii chineze a Taiwanului, urmată de sancțiuni occidentale masive, scăderea exporturilor și a veniturilor, precum și suspendarea livrărilor din China ar duce la pierderi economice considerabile în UE și în special în Germania”, a concluzionat Matthes.

Având în vedere această perspectivă, sprijinul german pentru sancțiuni occidentale substanțiale este îndoielnic. Deși Berlinul a susținut măsurile dure împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei în februarie, potențialele consecințe economice pentru Germania au dus la limitarea lor, în mare măsură făcîndu-se doar spectacol de imagine.

Lipsa prelungită de gaze din Germania, care amenință să blocheze sectoarele industriale cheie, va influența inevitabil modul în care guvernul reacționează la o potențială invazie chineză a Taiwanului.

Cu inflația ridicată și prețurile energiei nefiind semne de scădere, Germania nu își poate permite încă o lovitură economiei sale în declin. Oficialii de la Berlin recunosc în privat că Germania nu ar putea să susțină altceva în afară de sancțiuni simbolice împotriva Chinei.

Asta nu înseamnă că nu vor exista dezbateri dramatice la Berlin cu privire la cea mai recentă dilemă morală a Germaniei. Talk-show-urile politice vor dedica ore întregi întrebării, iar editorialiştii din ziare vor vărsa butoaie de cerneală disecând fiecare unghi. Dar, pe fond, nemții vor oferi chestiile obișnuite: nichts (nimic). (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

  1. „dacă Beijingul ar încerca să pună mâna pe națiunea insulară” adica Taiwan este o natiune separata de China…?

    • Nu este nici o natiune separata. Pentru cine mai scrie despre Taiwan, sa inteleaga pentru totdeauna ca taiwanezii sunt chinezi, ei se considera chinezi si Taiwan = ROC, adica Republic of China…. Iar ONU spune despre ei asa: „Taiwan (China)”. Taiwanul este o provincie a Chinei. Stop.

      • Vrei să ne spui că nord coreenii și cei din sud sunt aceeași națiune??? :))))))))))))))))))))))))))))))))))
        Și ucrainienii și ruși sunt aceeași națiune? hahahahahahahahahaha
        Du-te,mă, prostovan infect!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))))

        • Şi mai şi râzi ca proasta în coceni degeaba, căci cei pe care îi dai drept naţiuni diferite sunt acelaşi neam (cu nuanţa că dintre ucraineni doar slavii sunt neam cu ruşii), neamuri ce s-au dorit divizate de duşmanii lor.

  2. ,,Miracolul economic german” de dupa WWII s-a bazat pe o strategie geoeconomica simpla: construiești o economie de export centrata pe bunuri de înaltă tehnologie cu care ii exploatezi pe alții: rusi, chinezi, sud-est europeni etc. ,,Miracolul economic german” a depins insa de puterea militara americana. Iata ca aceasta putere militara nu mai dorește sa crediteze acest miracol. Cat de curand, tovarasii Macron si Scholz vor re-incepe agitația cu ,,autonomia strategica” a UE și cu ,,armata europeana”. Sa-i vedem atunci pe Bode, Ciolacu si Ciuca ce poziție vor adopta! Da’ pana atunci sa fim sănătoși, sa mai organizam cateva Untold-uri si sa mai ,,liberalizam” piata de energie măcar o data, ca sa facem banu’ gros pt partid și instituții!

    • Total pe din afara realitatii istorice. Altfel s-a construit ,,Miracolul economic german”, altul a fost motorul din start. Dar nu mai dau lectii. Va place sa vorbiti degeaba, inainte sa cercetati. Cine oare va asculta? Pentru cine oare vorbiti, logoreicii. Ce satisfactii va aduce falsa cunoastere?

  3. Macar acum sa le vina mintea la cap. Scholz trebuia sa aiba taria sa le spun americanilor Halt! Noi la gazele ruaest nu renuntam! Merkel ar fi facut-o!

    • „Turcia anunță că începe să extragă gaze din Marea Neagră! Zăcămintele României, în pericol?!”
      https://www.national.ro/stiri-externe/cand-incepe-turcia-productia-de-gaze-din-marea-neagra-zacamintele-romaniei-in-pericol-771549.html

      • Bravo.

        De ce ne-au tras-o din toate pozitiile si fara crema americanii de la Exxon?

        Deoarece Europa trebuia deconectata de la TOATE sursele de gaze, ca sa exporte SUA gazele lor extrem de scumpe, proaste si periculoase.
        Europa este sinucisa/se sinucide economic ca sa nu mai fie competitiva cu economia americana.

        Logic ca Exxon au fost informati ca va avea loc un razboi in Marea Neagra si ca degeaba investesc acolo, dar le-au dat voie sa tepuiasca, sa ne duca de nas ani de zile si sa isi bata joc de „aliatul strategic” Romania alias Colonia.

        In baza „Parteneriatului Strategic”™ , noi am fost umiliti si injositi in ultimul hal, desi suntem aproape singurii care platim 2% taxa de protectie la NATO, desi respectam fiecare ordin si fiecare „indicatie pretioasa”, fiecare „lista de cumparaturi” tara asta, una dintre cele mai sarace tari din Europa (ca de aia este si saraca) a fost strategic sabotata de cel mai apropiat „aliat strategic” fix pe domeniul energiei unde Romania finanteaza economia Rusiei, a Kazakhstanului, a Azerbaijanului (adica fix aliatii Rusiei) pentru petrol si gaze.

        Dar pentru romani si pentru Romania nu exista NICIUN respect in lume, suntem dispretuiti, batjocoriti si calcati in picioare peste tot in lume, mai ales de „aliati”. Romania este o colonie imputita.

  4. Dintre cititorii inteligenți ai inpolitics.ro, cine cunoaște mai multe amănunte despre datoria Germaniei față de România?
    „Romania si Germania au incheiat in 23 martie 1939 un contract de clearing, prin care tara noastra se obliga sa livreze Berlinului diverse marfuri. Prin semnarea Romania se afla intr-o relatie, practic, de vasal fata de Imperiul German. Parteneriatul economic era gandit sa transforme Romania in furnizor de CEREALE si PETROL si in spatiu de jefuit pentru „aliatul” german.” cf. https://www.bzi.ro/klaus-iohannis-renunta-la-datoria-istorica-a-germaniei-fata-de-romania-de-19-miliarde-de-euro-1299419

    • Aurescu trebuia să se ocupe la ministerul de Externe de un eventual proces de mult timp, dar a discutat cu Iohannis, cu dosarul pe masă, la Cotroceni, imediat după ce acesta a fost ales preşedinte (în 22 sau 23 noiembrie 2014) şi nu s-a mai auzit nimic de problemă. În scurt timp Aurescu a devenit ministru din secretar de stat, iar din 2016 Iohannis l-a făcut consilierul său prezidenţial pentru politică externă.

  5. Spuneți dumneavoastră cum s-a construit ,,miracolul economic german”! N-am afirmat ca acesta ar fi avut un ,,motor”, desi cred ca a fost unul institutional, capacitati institutionale plus Planul Marshall. Am spus doar ca a constat intr-o economie de export (Germania încă are cel mai mare excedent comercial din UE) si c-a depins de securitatea militara conferita de NATO, adica de Statele Unite. Nu poți sa construiești o economie de export ca a Germaniei fără securitate militara (economia de export a Chinei depinde enorm de securitatea liniilor maritime asigurata de … SUA. De aici, dilema Malacca). Iar bunul asta public, al securității militare, Germania nu l-a oferit niciodată Europei. Dimpotrivă. Altfel, n-am public și nu caut asa ceva. Il citesc pe BTI si uneori mai intru în dialog cu cititorii lui, când aceștia au chef. Va invit deci sa explicati cum au stat lucrurile cu ,,miracolul economic german”! Nu credeți c-a fost influențat, măcar parțial, de securitatea militara livrata de NATO? Adică exact ce nu mai dorea Trump sa finanțeze inca din 2017, enervat de big business-ul făcut pe axa Berlin-Moscova? Si probabil de businessul si mai mare pe axa Berlin-Beijing.

    • Stai calm. Nu ai greșit în raționamentul tău. Există unii comentatori – postaci care denigrează orice comentariu pertinent pentru a descuraja comentatorii de bun simț. Ținta este captura site-ului respectiv. Băieții vor să dea o linie controlată de ei site-urilor gen inpolitics.ro pentru ca mai târziu, în campania electorală, să manipuleze cititorii.

      • Tu o ai prea mică?
        (mani-Pulezi „băieții”?)

      • Deunăzi ziceă că el e cu serviciile secrete, imediat după aceea zice de alţii că ar fi cu serviciile. Astfel, pe 11 august, la articolul „Mungiu despre presa SRI, SPP, Doi Și Un Sfert şi a Armatei”, Vasilică Militaru zicea despre sine, luând apărarea serviciilor secrete: „Nu știam că a lucra în SRI sau SIE sau a colabora cu aceste instituții reprezintă o infracțiune“.
        Ferea, Șforţa Schizo (of the dark side), nene, călare pe el!
        https://ioncoja.ro/vasilica-militaru-nu-este-ceea-ce-pare/

  6. GERMANIA A JEFUIT ROMANIA DIN 1989 DE A RUPT SI GRANITELE…CE MAI FACEAU NAVETA TROGLODITII C.D.R…ASTEPTAU AMERICANII DAR CU FUSTITA RIDICATA INSPRE GERMANIA..INSA BANDIT MAI MARE CA IOHANNIS NU A FOST NICI UNUL…SERVICIILE NOASTRE SECRETE TRADATOARE DE NEAM SI TARA, PRIN REPREZENTANTII LOR, LING CLANTELE, CARA TUCALUL DUPA KKATI CA URSULA, MERKEL, TIMMERMANS, BARROSSO…IA UITATI-VA CE POZE SI-AU FACUT BABUINII CU BETIVII SI CURVELE ASTEA..” CALARITUL E BUUNN”..SPUNEA URSULA VON DER PFIZER SI PUPILUL LUI ISARESCU, CATU MATU, IOHANNIS, LUDOVIC ORBAN SI CHIAR GENERALUL CIUCA …II LINGEAU DOSUL..
    VAI DE CAPUL SI DE ZILELE ZOAIELOR NOASTRE….HOTIA PARINTILOR, BLESTEMUL COPIILOR…ISARESCU NU UITA, SICRIUL NU ARE BUZUNARE! SI CA TINE TOTI LASII SI TRADATORII ROMANIEI…ZOAIE, SCURSURI, IMPOTENTI SI CASTRATI…BINE CA AU COPII CARE SA LE DUCA PACATELE..

    • Sau dobandit si ajuns in ultima faza?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998