CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Panoplia noilor liberali

0 comentarii / 1285 vizualizări / 28 octombrie 2020

PSD a renunțat din motive de oportunism la o serie de oameni politici, care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi valoroși. Și PNL a făcut același lucru. Cu observația că Ludovic Orban a ejectat mai puțini liberali cunoscuți, pentru că nu a fost atât de constrâns de pericolul scăderii numărului de parlamentari față de cei adjudecați în urmă cu patru ani. Dimpotrivă. În orice situație, PNL va avea mai mulți decât în 2018. În schimb, tot din motive de oportunism, pe listele liberalilor au apărut foarte mulți neica-nimeni.
Ludovic Orban avea posibiitatea să-i promoveze pe liste pe toți parlamentarii valoroși, pe cei care s-au dovedit a fi activi în județele din care provin, în Camera Deputaților și în Senat și în platoruile televiziunilor de știri. Pe cei care au ințiat și susținut acte normative și au avut intervenții semnificative în Parlament. Totuși, la fel ca și Marcel Ciolacu, dar într-o măsură mai mică, Ludovic Orban a eliminat liberali valoroși, din simplul motiv că aceștia s-au manifestat uneori critic la adresa politicilor promovate de conducerea partidului. Un exemplu concludent este Adriana Săftoiu. Un alt exemplu concludent este Marian Petrache. Ca să mă rezum doar la doi liberali de marcă, unul provenit din fostul PDL, celălalt din fostul PNL. Chiar dacă a mazilit mai puțin, Ludovic Orban este mai vinovat sub aspect moral decât Marcel Ciolacu, pentru că a avut constrângeri mai mici. Dar partea gravă abia acum urmează.
Pe listele de parlamentari PNL, care acum sunt bătute în cuie – și așa vor rămâne dacă alegerile vor fi la începutul lui decembrie – au apărut două categorii de personaje dubioase. O primă categorie este alcătuită din oameni fără studii, fără cultură politică, fără cultură generală, niște neica-nimeni, unii dintre ei extrem de dubioși.
Trăsătura lor comună și, cu certitudine, resortul care a condus la promovare acestora este slugărnicia manifestată sub diverse forme față de Ludovic Orban. Semnalam nu cu multă vreme în urmă că acesta, chiar conform confesiunii pe care a făcut-o într-un cerc de apropiați, le-a promis la nu mai puțin de 1.600 de persoane că-i va pune pe listele de deputați și senatori. Evident, nu se putea ține de cuvânt. În aceste condiții, s-a prefăcut că pasează întreaga responsabilitate și competență în materia desemnării candidaților organizațiilor locale. Organizațiile locale, într-o oarecare măsură, firește, și-au făcut și ele propriile jocuri. Astfel încât o parte dintre candidații neica-nimeni provin de acolo. Dar doar o mică parte. Cea mai mare parte a fost impusă de la centru chiar de către Ludovic Orban, în urma unor negocieri cu președinții de organizații care, mai pe față sau mai discret, erau amenințați în caz contrar cu demiterea din funcție. O practică larg întâlnită în PNL.
Să trecem însă la o a doua categorie de candidați dubioși. Ea este alcătuită din traseiști notorii, foști parlamentari sau foști activiști care au schimbat de-a lungul timpului mai multe partide, împrumutând în mod cameleonic, rând pe rând, mai multe doctrine. Dar și din foști parlamentari de la PSD care au sărit pârleazul în ultimele luni, trădându-și tabăra și votând mai pe ascuns sau mai la vedere cu PNL. Aceștia sunt pur și simplu trădători. Cozi de topor. Persoane fără coloană vertebrală. Sunt fix acei indivizi despre care, pe bună dreptate, Rareș Bogdan a afirmat de câteva ori apăsat că, dacă ei intră pe o ușă în PNL, el va ieși pe cealaltă ușă. Uite că ei au intrat și el nu a ieșit. Și nici nu mai suflă un cuvânt.
Ludovic Orban este extrem de vinovat și trebuie condamnat sub aspect moral. După ce a acceptat senin ca PNL să-și piardă substanța liberală și substanța națională, nemaimeritându-și numele, după ce a făcut în așa fel, încât întregul partid pare că lucrează sub steag străin slujind, interesele străine românilor, iată că acum l-a și corcit cu fel de hahalere, care în viitorii patru ani vor avea un cuvânt greu de spus, legat de modul în care se va legifera în această țară. La limită aș fi putut înțelege că luptându-se din greu cum spune el cu „ciuma roșie”, a fost nevoit să facă în acest an compromisuri cu fel de fel de primari de la PSD și lideri locali PSD, oferindu-le la schimb din banii publici fonduri sau sinecuri pentru apropiații acestora. Totul însă are o limită. Când vorbim despre alegeri parlamentare, vorbim despre cea mai importantă instituție a României, care va face și va desface tot ceea ce este important în viitorii patru ani. Mă așteptam ca, măcar din această perspectivă extrem de importantă, chiar în condițiile în care PNL a aruncat peste bord oameni politici valoroși, care au slujit în mod corect, cu cinste și cu sacrificii acest partid, să utilizeze totuși pentru aducerea unor parlamentari noi în legislativul României un set de criterii, un set de valori cât se poate de transparent și de natură să contribuie cumva la reformarea clasei politice. Ca să-l parafrazez pe Klaus Iohannis, voi spune că „așa ceva nu s-a întâmplat”. Și, apropo de Klaus Iohannis, dacă observați, nici acesta nu suflă un cuvânt. Totul este bine.
În acest condiții, nu mă mai miră deloc faptul că, din ce în ce mai insistent, USR a adoptat un slogan lansat cândva de Dan Diaconescu, un slogan care a avut un succes remarcabil și care suna așa: „PSD și PNL, aceeași mizerie”. Sloganul este mai actual decât oricând. Căci totuși, pe vremea Uniunii Social Liberale, PNL s-a comportat ca un partid cu coloană vertebrală, capabil să susțină politici liberale și naționale. Acum consider că Uniunea Salvați România are chiar mai multă îndreptățire să lovească cu această anatemă în primul rând PNL și, în al doilea rând, PSD. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998