CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Partida castigatoare PSD – PNL – PC

0 comentarii / 1658 vizualizări / 13 decembrie 2010

Pentru moment, a fost semnat un pact de necolaborare cu Presedintele Traian Basescu. In viitorul apropiat, se prefigureaza un alt pact. O alianta juridica, care sa aseze cele trei partide pe prima pozitie pe podiumul politic, cu o majoritate confortabila de natura sa-l transforme pe Traian Basescu in presedinte – spectator si apoi in non presedinte. Cum va fi acest parcurs?
Asupra pactului de necolaborare cu Presedintele Traian Basescu nu as insista prea mult. Este un act politic cat se poate de normal, de vreme ce seful statului transforma dialogul cu opozitia intr-o simpla formalitate pe care o bifeaza birocratic. Mai interesant este preconizatul pact al opozitiei pentru castigarea alegerilor. Fie ca ele vor fi la termen, fie ca vor fi inainte de termen. Conform celor mai multe calcule avansate, daca cele trei partide, PSD, PNL si PC, se inscriu in Tribunal ca alianta cu personalitate juridica, pot obtine circa 70 la suta din totalul voturilor. Atunci cand exista o asemenea cifra, e greu de presupus ca mecanismele hotiei vor genera rezultate chiar atat de mult inversate. De asemenea, la acest capitol, Constitutia nu lasa loc niciunei interpretari. Partidul care obtine peste 50 la suta din voturile exprimate isi pune automat, fara ca Presedintele sa mai aiba vreun cuvant de spus, primul ministru. De fapt, intregul guvern. Mai mult, daca se va merge pe ciclul constitutional, atunci situatia actualei opozitii se va consolida prin castigarea la locale si a 70 la suta din functiile de consilier, primar si presedinte al consiliilor judetene. O asemenea morisca nu ar mai putea fi oprita. In eventualitatea in care seful statului va trebui sa fie suspendat sau chiar demis, aceste proceduri se vor aplica.
Dar cum poate ajunge opozitia in aceasta situatie? A crea o persoana juridica din cele trei partide, prin inscrierea la Tribunal, inseamna ca, in prealabil, exista mai multe negocieri si mai multe acorduri, care toate sunt puse pe hartie si oficializate in Justitie. Ce ar putea ele viza? In primul rand, modul in care este impartita puterea obtinuta in comun. Deci se vor negocia toate functiile rezultate din alegerile locale, toate locurile de parlamentari, de deputati si senatori, toate pozitiile din viitorul Cabinet, toate functiile de prefecti si, mai jos, alte si alte functii, pana acolo unde cele trei partide vor decide ca algoritmul politic trebuie sa se opreasca.
Dar ce vor pretinde unii si ce vor pretinde altii? Aici incepe adevarata inginerie politica. Sunt absolut sigur ca PNL, pentru a nu fi canibalizat, in viitor, de catre PSD, nu are decat o singura solutie. Aceea de a solicita impartirea in doua a intregii puteri. Ceea ce ma conduce la prezumtia ca, in viitor, PC va sta mai aproape de PNL. Cum este si normal. Fiindca PC e un partid de dreapta. Marea provocare pentru PSD este daca va accepta sau nu sa imparta totul la doi, lasand felia PC in seama liberalilor. Probabil raspunsul este afirmativ daca primul ministru va fi de la PSD. In viitor, Presedintele nu va mai fi la fel de important. Pentru ca societatea romaneasca s-a fript o data cu Dej si Ceausescu si s-a mai fript inca o data cu Basescu, astfel incat acum lectia a fost invatata. (Sorin Roșca Stănescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998