CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pasivitate suspecta a autoritatilor: companiile romanesti – escrocate ”legal” de firme germane

1 comentariu / 2984 vizualizări / 18 mai 2019

Deputatul PMP Robert Turcescu a adresat acum cîteva săptămîni o interpelare ministrului de Interne, Carmen Dan, cu privire la o escrocherie care ia amploare și căreia îi cad victimă tot mai multe firme românești, private ori de stat, o variantă mai pretențioasă a celebrelor scrisori nigeriene.

Ce semnala deputatul cu acest prilej:
”De câteva luni de zile mai multe firme din România primesc la sediu scrisori din Germania prin care li se comunică faptul că trebuie să semneze un set de documente, pe care le primesc odată cu aceste scrisori, prin care se declară de acord cu noile schimbări de GDPR în Registrul European al Comerțului. Aceste scrisori au diverși semnatari (European Central Register, European Register of Commerce, European Business Number, DAD GmbH I Daniela Kunst) și un antet care induce ușor în eroare destinatarul, care crede că a primit documentele de la o instituție europeană. De fapt totul este o mare păcăleală: semnând respectivele documente, firmele se obligă să plăteasca, timp de 3 ani de zile, o taxă anuală în valoare de 977 de euro pentru un print-ad într-un catalog de tip Pagini Aurii.
Având în vedere aspectele prezentate, va rog să îmi comunicați dacă instituțiile din subordinea ministerului pe care îl conduceți au primit sesizări cu privire la această înșelatorie și care este soluția MAI pentru stoparea acestei păcăleli” se arată în interpelarea deputatului.

Răspunsul ministrului Carmen Dan a venit zilele trecute, dar nu aduce vești bune companiilor păcălite.

”Din informațiile puse la dispoziție de Inspectoratul General al Politiei Romane, rezulta ca în perioada 2015-2019, la nivelul structurilor teritoriale ale Poliției Romane, au fost înregistrate 44 de sesizari privind fapte savîrșite prin modul de operare descris de dumneavoastra în interpelare.
Dintre cele 44 de sesizari, 23 au făcut obiectul unor dosare penale în care au fost efectuate cercetari sub supravegherea unitaților de parchet competente, iar 21 au fost înregistrate ca petiții la unitațile de poliție.
In prezent, se mai afla în lucru un dosar penal și o petiție, toate celelalte sesizari înregistrate fiind soluționate prin clasare, în cauzele instrumentate nefiind constatate elemente care sa indice savîrșirea vreunei fapte care sa se încadreze în forma de tipicitate a vreunei infracțiuni sau contravenții.
In fapt, petenții au primit, prin poșta, de la o firma germana, un formular în limba engleza; prin semnarea și ștampilarea acelui înscris, transmis ulterior firmei din Germania, persoanele vatamate i-au dat acordul de a achita suma de 677 euro/pe an, platibila în avans, la data primirii facturii și au acceptat condițiile impuse de operatorul german, menționate în partea mediană/inferioara a înscrisului. Din verificarile efectuate în mediul on-line s-a stabilit ca persoanele care au transmis comanda figureaza cu toate datele de identificare fiscala, constatindu-se ca serviciile de publicitate/promovare au fost prestate. In context, precizam faptul ca orice persoana care se considera vatamata într-un drept al sau ori într-un interes legitim se poate adresa instanței de judecata, în conditiile legii civile aplicabile” se arată în documentul oficial.

Singura neclaritate rămîne următoarea: dacă fenomenul se manifestă, deja, de patru ani, de ce guvernul nu a luat măsuri ca măcar companiile de stat să fie avertizate în privința noilor scrisori nigeriene? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Pungasi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998