Patriciu: ”Nu e treaba mea ca nu isi platesc kazahii datoriile catre Romania”
0 comentarii / 1969 vizualizări / 5 iulie 2010
Magnatul Dinu Patriciu afirmă, într-un interviu acordat revistei interne a Adevărul Holding, ”Liderul”, că cel mai tare e deranjat cînd e făcut ”hoț” sau ”egoist”, cu referire la scandalul Rompetrol, companie pe care a vîndut-o unei firme kazahe care acum refuză să achite statului român datoriile istorice.
Cînd e deranjat cel mai tare mogulul nr.1 al României? ”Când cineva mă face hoţ sau egoist. De exemplu, chestia asta cu datoriile Rompetrol. Eu le-am plătit din buzunar, la leuţ, şi kazahii mi-au scăzut din preţ. Faptul că kazahii nu vor să le returneze statului român nu mai e treaba mea. Nu ştiu ce socoteli şi-au făcut ei, dar nu mai am nici o legătură cu asta. Dar tot eu sunt hoţul, cel care nu-şi plăteşte datoriile către stat!? Sau egoist? Cum să fiu egoist când am sute de bursieri! Ofer burse în valoare de zece milioane de dolari pe an. Şi mai plătesc şi impozit pentru asta, în valoare de peste un milion şi jumătate. Cea mai absurdă nebunie pe care poate un stat să o facă!” se lamentează afaceristul, în interviu.
”Sub 10.000 tiraj orice ziar e gazetă de perete”
În același interviu, Patriciu susține că ziarele sale au trecut, anul acesta, pe profit, și au ajuns la o medie de 125.000 de exemplare pe număr: ”Adevărul are o medie de 125.000 de ziare vândute pe apariţie, de circa două ori şi jumătate mai mult faţă de principalul concurent, aflat la mare distanţă în spate. După Jurnalul, urmează România liberă cu 45.000 de cititori, Evz cu 30.000, Gândul cu vreo 15.000, şi de aici, sub 10.000 exemplare, orice ziar e gazetă de perete. Avem din păcate doar patru competitori. Acum doi ani erau 18 ziare care se vedeau naţionale… ”.
În viitor, tirajul va crește și mai mult, pentru că ziarele vor fi distribuite pe datorie, de către băieții de prăvălii, la fel ca acum o jumătate de secol ”cu menţiunea că sacoşa va fi înlocuită de bicicletă sau de scuter”.
Cum să vinzi cărți doar pentru a sta în bibliotecă
Despre intenția de a percepe taxe pentru conținutul on-line al ziarelor sale, Patriciu spune, sec: ”Nu mai suntem în comunism şi trebuie să ne fie clar că nimic nu e pe gratis”. Debordînd de sinceritate, magnatul se declară fericit pentru numărul mare de cărți livrate odată cu ziarele sale, și asta pentru că, explică el, ”În cărţile cumpărate oamenii găsesc un semn al poziţiei lor faţă de cei care îi înconjoară. Doar 10% dintre ei citesc cărţile pe care le adună în bibliotecă”.
Jurnaliștii lui Patriciu, obligați să își facă bloguri
În fine, patronul Adevărului mai anunță că toți jurnaliștii săi vor fi obligați să își facă bloguri: ”Printre indicatorii de performanţă pentru toţi jurnaliştii din trust va fi numărul de accesări la propriile articole, numărul de comentarii la articole sau la propriul blog. Îmi doresc ca fiecare articol din ziarul de azi să devină un blog. Fiecare jurnalist trebuie să aibă blogul lui şi atunci când publică un material în ziar va apărea şi pe blogul lui. De aici vor rezulta comentarii cărora va trebui să le răspundă. Deci, jurnalistul din trustul Adevărul va trebuie să fie mereu interactiv! Iar asta nu are termene de luni, ci de săptămâni. Nu se poate altfel”.(B.T.I.)
Comenteaza