CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pe Mazare l-am recuperat. Mai ramin 4.450 de infractori de prins

1 comentariu / 2395 vizualizări / 2 iulie 2019

În urmă cu șapte ani, șeful serviciului Urmăriri al IGP de atunci, comisarul Adrian Dumitrescu, scăpa la TV o informație incendiară, potrivit căreia, în România, cam un infractor condamnat din șase se află de partea greșită a gratiilor, adică în libertate. Altfel spus, cam 5000 de persoane condamnate definitiv, din cifra de cca.30.000 de deținuți pe care îi are țara noastră în orice moment, erau căutate de poliție, cel puțin declarativ, pentru că dispăruseră mai înainte de încarcerare.

Scriam la acea vreme că informația ”face praf și pulbere bilanțurile festiviste ale Parchetului General, DNA, SRI, MAI șamd din ultimul deceniu, pentru că ea relevă fără echivoc că toate ”performanțele” instituțiilor în cauză sunt complet inutile, atît timp cît cei condamnați rîd cu lejeritate în nasul justiției din zări mai calde, din care se întorc, potrivit aceluiași Adrian Dumitrescu, atunci cînd li se prescriu pedepsele”.
Și mai opinam că guvernul ar trebui să declanșeze o amplă anchetă legată de cum e posibilă dispariția unui număr atît de mare de condamnați de sub nasul autorităților în țara cu cei mai mulți agenți secreți pe cap de locuitor din Europa, dar și de felul în care o asemenea informație a fost ascunsă opiniei publice.

Nu s-a făcut nicio anchetă, de fapt nici nu prea s-a comentat povestea.

Șapte ani mai tîrziu, lucrurile stau la fel de rău.

Deputatul PMP Robert Turcescu a adresat recent o interpelare către MAI, dorind să afle care mai e cifra celor care fug de pedepse.
Răspunsul care i-a venit de la ministrul Carmen Dan e terifiant: ”la data de 12.06.2019, în baza de date ”Urmariți” figurau 4.450 persoane condamnate, pe numele acestora fiind emise de instanțele penale mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.”
Dintre acestea, 350 de persoane sunt urmărite pe plan național, iar 4.100 pe plan internațional.

Din păcate, informațiile conținute în răspunsul MAI indică și că majoritatea celor care se sustrag pedepselor sunt, de regulă, condamnați periculoși, care fug de pedepse pentru infracțiuni cu violență. 1363 de infractori aflați în libertate, spre exemplu, au fost condamnați pentru crime, violuri, vătămări corporale grave, tîlhării, maltratare de minori, trafic de carne vie, sechestrări de persoane etc.

Doar 31 de infractori fugari, adică 0,69% din total, au fost condamnați pentru corupție.

Și totuși, la nivelul autorităților toți ochii par să fie ațintiți strict spre cei cîțiva corupți fugari gen Mazăre, Udrea ori Ghiță, iar costurile recuperării lor, cînd se întîmplă să fie prinși, se ridică la zeci și sute de mii de euro.
Pe Mazăre l-am recuperat și e foarte bine că s-a întîmplat așa. Mai rămîn 4450 de criminali, violatori și hoți de care nu pare să-i pese nimănui și despre care autoritățile nu vorbesc niciodată. De ce? Foarte probabil, pentru că recuperarea lor nu poate oferi spectacole mediatice întinse pe multe zile și prilejuri de făloșiri la nivel înalt. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: ziarul de Iasi

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Circ electoral. Popa a fost adus pentru campania lui Basescu, Mazare pentru campania de la europarlamentare in care s-a implicat Iohannis. Prea multa demagogie politica si prea putina seriozitate.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998