Provoacă panică în UE și Ucraina o melodie pop rusească interpretată de două fetițe de 11 și 12 ani. Reacționează politicieni de la Kiev și de la Bruxelles, care pretind că șlagărul de mare succes planetar „comunică viziuni patriarhale și pro-rusești asupra lumii” și este „un tropăit viral rusesc”. Pînă își face armata proprie, Europa se luptă, pare-se, cu un cîntecel rusesc.
Un cîntec pop rusesc numit „Sigma Boy” a devenit o senzație virală pe rețelele de socializare, cu milioane de vizualizări în întreaga lume – atrăgînd în același timp critici din partea politicienilor europeni și a tradiționaliștilor ortodocși ruși deopotrivă. Lansată în octombrie 2024, piesa a fost scrisă de compozitorul Mikhail Chertishchev și interpretată de fiica sa în vîrstă de 11 ani, Svetlana Chertishcheva – cunoscută sub numele de scenă Betsy – și de Maria Yankovskaya, în vîrstă de 12 ani. Cîntecul s-a răspîndit rapid în întreaga lume, acumulînd 66 de milioane de vizualizări pe YouTube în doar trei luni, ajungînd pe locul 7 în clasamentul TopTok. Cîntecul se referă la un „băiat sigma”, un termen folosit în cultura internetului pentru a descrie un anumit tip de tînăr care are succes, este autosuficient și nu se conformează regulilor societății.
Piesa a stîrnit critici atît în Ucraina, cît și în Europa. Europarlamentarul german Nela Riehl, de la Verzii europeni, a susținut că melodia introduce „viziuni patriarhale și pro-rusești asupra lumii” și ar putea fi un exemplu de „infiltrare rusă a discursului popular prin intermediul rețelelor sociale”.”Cunoașteți „Sigma Boy”? Dacă sunteți o fetiță de 11 ani, de exemplu, în Germania sau chiar în Ucraina, probabil că da”, a declarat Riehl în fața Parlamentului European. „Rusia a înțeles cum să integreze aceste idei într-o societate: să-i vizeze pe tinerii ucraineni pe telefoanele lor, să schimbe poveștile ucrainenilor care le spun propria lor societate”, a spus ea.
Oficialii ruși au reacționat rapid la declarația lui Riehl: „Occidentul nu se poate opri din respingerea tuturor lucrurilor rusești. Acum politicienii europeni se tem și de copiii ruși”, a declarat deputatul Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat.
„Puterea soft a culturii ruse triumfă pe scena pop globală”, a spus Slutsky. Grigory Gurov, șeful agenției federale pentru tineret Rosmolodezh, a întrebat: „Despre ce fel de libertate vorbesc politicienii europeni atunci cînd interzic cultura pop și creativitatea copiilor noștri?”
Centrul pentru contracararea dezinformării al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare a acuzat și el cîntecul „Sigma Boy” că este „parte a unui război informațional mai larg” și un element al „puterii soft” a Rusiei.
Ca să fie bîlciul complet, rușii dau cu bățul prin gard și înregistează o versiune a melodiei cu un cor militar rus despre „adevăratul băiat Sigma”, care este „puternic și curajos” și „se va întoarce în curînd acasă cu victorie”, în timp ce pe fundal se aud imagini ale operațiunilor de luptă de pe front. (B.T.I.)