Plagiatorul Ciuca, sau cum se pregateste PNL sa-si traga un glont in picior
3 comentarii / 3948 vizualizări / 1 aprilie 2022
Partid în degringoladă completă, PNL se chinuie să apuce rahatul politic de partea curată prin debarcarea echipei cîștigătoare la doar 6 luni de la cel mai frămîntat congres post-decembrist și înlocuirea habarnistului Florin Cîțu cu obedientul Nicolae Ciucă. Pentru liberali nici nu mai contează, probabil, că propulsarea unui plagiator la vîrful partidului va însemna sfidarea unei dintre temele cel mai puternic susținute de PNL în ultimul deceniu, adică lupta împotriva plagiatului și a plagiatorilor.
În 1996, PDSR și Ion Iliescu se confruntau cu o situație dramatică: după o guvernare Văcăroiu mediocră, toate sondajele relevau că românii doresc schimbarea. Pedeseriștii voiau încă o tură la putere? Cum să le împaci? Și așa s-a ajuns la o soluție de rîsul curcilor: celebrul slogan electoral ”Schimbare în continuitate”.
La PNL-ul anului 2022 pare invers: continuitate în schimbare.
După ce l-au gonflat pe Florin Cîțu luni de zile, anul trecut, drept om al viitorului (minim 8 ani), lumină călăuzitoare a partidului șamd, aceiași oameni descoperă acum că nu e nici măcar om al prezentului. Pentru că, explică, savant, deputatul cocoțat de Cîțu în ranguri maxime, l-am numit pe Alexandru Muraru, ”România anului 2022 nu mai seamănă cu cea a anului 2021”.
Adînc.
Lui Florin Cîțu i se cere demisia, dacă nu, se va convoca un congres extraordinar care să-l aducă pe Ciucă la cîrma PNL. Militarizarea continuă, cu un PNL condus de un președinte general – încă un candidat care va avea nevoie de dispensă de vechime, ultimul fiind Cîțu însuși – și cu ministrul de Interne secretar general.
Problema e alta, însă, iar Florin Cîțu are în mînă o armă extrem de puternică. E vorba de plagiatul lui Ciucă.
S-ar încurca liberalii de asemenea ”amănunt”?
Categoric nu, dar pagubele de imagine ar putea fi devastatoare.
Pentru că, reamintim, PNL a fost partidul care a denunțat cel mai vehement practica plagiatului în România, a avut cele mai multe poziționări, reacții politice și chiar proiecte legislative în acest sens.
Inclusiv unul care pedepsea plagiatul cu închisoarea, rămas în aer deocamdată.
În campania prezidențială din 2014, Iohannis era nemilos cu Ponta, plagiator dovedit:
„Este greşit să fie dl Ponta preşedintele României pentru că a minţit şi speriat pensionarii că le tai pensiile, şi, în calitatea mea de profestor, cred că este o mare problemă dacă un copil plagiază. Dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat coapiază, este o problemă proporţional mai mare şi se nunmeşte «plagiat». Oriunde în lume, cineva care este prins că a plagiat, dintre politicieni, este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României”.
În toamna lui 2015, Consiliul Naţional al PNL stabilea, cu un singur vot împotrivă, criteriile obligatorii pentru desemnarea candidaților la orice tip de alegeri, la loc de cinste fiind cel care viza plagiatul, alături de problemele penale, traseism ori nepotism.
”Liberalii acuzaţi de plagiat, traseism şi conflict de interese nu vor putea candida la alegeri” anunța prim-vicepreședintele Ludovic Orban.
Cam în aceeași perioadă, președintele Alina Gorghiu saluta călduros gestul premierului Dacian Cioloș de a cere clarificarea cît mai rapidă a acuzației de plagiat la adresa ministrului de Interne Petre Tobă.
În primăvara lui 2016, 24 de parlamentari PNL lansau un proiect de lege care prevedea pedepsirea plagiatului cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi nulitatea lucrărilor.
În paralel, PNL cerea oficial retragerea fostului premier Victor Ponta de pe scena politică după recomandarea făcută de CNATDCU de retragere a titlului de doctor, împreună cu foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Liviu Pop şi Mihnea Costoiu.
„Toți cei care au ținut cu dinții pentru albirea doctoratului lui Ponta, și al altora, ar trebui să dispară din viaţa publică. Ruşine lor şi celor care s-au conformat, de frică sau de lehamite, ordinelor privind ascunderea malpraxisului academic”, se arăta într-un comunicat semnat de vicepreşedintele Raluca Turcanu.
În iulie 2016, tot PNL îi cerea nou-numitului ministru al Educației, Mircea Dumitru, să facă din combaterea plagiatului o prioritate a mandatului său.
Sfîrșitul anului aducea o nou poziționare intransigentă, după ce un candidat al PNL, Marilen Pîrțea, era acuzat de plagiat. „Dacă se dovedeşte că a plagiat, drumul PNL de drumul domnului Pirtea se vor despărţi” anunța președintele Alina Gorghiu.
În 2019, la numirea ca ministru al Educației, Monica Anisie anunța la audierea din Parlament că în mandatul său va da dovadă de toleranță zero pentru plagiat, deoarece populația trebuie să aibă încredere în tot ce se întâmplă în sistemul de învățământ. „Răspunsul este foarte clar: toleranță zero pentru plagiat”.
Foarte important, Florin Cîțu însuși, ca simplu senator ori ca premier, a fost extrem de tranșant în privința plagiatului.
În 2018, el îl acuza public pe Călin Popescu Tăriceanu de plagiat, susținînd că acesta îi copiase proiectul privind eliminarea salariului mediu pe economie pentru muncitorii străini și pretindea cuze publice din partea acestuia.
Și tot atunci îl acuza de plagiat și pe Liviu Dragnea: ”O mare inițiativă a lui Dragnea este cel mai ordinar plagiat. Este vorba despre ”Start-up Nation”. Dragnea și gașcă lui stau mai prost cu cartea. Au furat titlul acestui program și l-au prezentat că pe o inițiativă a marelui dictator”.
De departe cel mai important, însă, în ianuarie anul acesta, după ce a explodat scandalul plagiatului lui Nicolae Ciucă, liderul PNL îi cerea o clarificare urgentă a situației:
„Va trebui să clarifice și cu siguranță va face acest lucru în fața românilor. Este bine să clarifice și trebuie foarte rapid clarificat acest subiect ca să nu devină vulnerabilitate”.
poate vor sa il santajeze cu asta, asa cum iohannis era tinut in lesa cu dosarul de la ani si basescu cu petrov. il vor niste forte sa fie presedinte al romaniei?
Bre, probabil ca sunt mai multe motive, dar Citu n-are ,,vocabularul” necesar – si nici prestanta- ca să explice de ce o buna parte a cetatenilor nu va mai putea plăti facturile la energie din iarna. Alea ,,plafonate” de guvernul PSD-PNL. Nick n-are aroganta lui nea Florin, are ceva trecere la poporul muncitor, e investitia establishmentului in propria-i supraviețuire și pare sa aibă unda verde de unde trebuie. Altfel, PNL continua sa produca lideri politici de tip ,,pepsiglas”, dupa seria de lideri de tip ,,genunche” propusa de PSD. Sa traiti bine!
[…] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]