CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Plecarea lui Coldea si o constatare trista: la SRI, schizofrenia face ravagii

0 comentarii / 7578 vizualizări / 17 ianuarie 2017

Scandalul Florian Coldea dă semne că se încheie aproape exact în nota anticipată de noi zilele trecute, prin albirea lui de către comisia de anchetă și plecarea din serviciu la cerere. Asta nu înseamnă că, analizînd comunicatul oficial al SRI, de azi, nu se pot constata semne severe de schizofrenie la nivelul serviciului.

”În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern” se arată într-un comunicat oficial al SRI, de astăzi.

Ce anticipam pe 13 ianuarie, pe marginea acestui caz:

”Probabil e o chestie de ore, maxim de zile pînă cînd generalul Florian Coldea își va anunța demisia și trecerea în rezervă, fără să mai aștepte finalul anchetei interne declanșate în SRI. Un gest făcut la înțelegere cu mai-marii statului și ai serviciului și care va avea drept scop o ieșire relativ onorabilă din schemă a puternicului șef operativ al SRI, după mega-scandalul amorsat de Ghiță”.

În cea mai mare parte, pronosticul s-a adeverit.

Nu în totalitate, însă, dacă e să fim onești pînă la capăt.

Iar ceea ce nu s-a împlinit e în măsură să ridice foarte mari semne de întrebare în legătură cu serviciul român de informații, în ansamblu.

Primul aspect e că ancheta comisiei s-a finalizat, totuși, și cu o concluzie care, din păcate, jignește bunul simț și inteligența tuturor românilor.

”Din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”.
Altfel spus, din punctul de vedere al SRI e firesc ca un mai-mare al serviciului să meargă în vacanțe exotice de cîte 10 zile cu anchetați penal, posibil chiar pe banii acestora. Ori să socializeze la vilele personale ale acestora. Fie și numai aceste aspecte ar fi reclamat oarece nuanțe în anunțul SRI.
Ceva de genul ”Dl.general Coldea nu a încălcat legea, dar s-a plasat la limita eticii profesionale etica bla-bla-bla…”.

Nici vorbă de așa ceva.
Conform Biroului Executiv al SRI, care îl include pe directorul Eduard Hellvig, generalul Coldea s-a dovedit atît de inocent încît merită repus urgent în funcție.

Un al doilea aspect e oarecum hilar: din comunicat rezultă că suspendatul Coldea a fost prezent la ședința Biroului Executiv în momentul în care s-au dezbătut măsurile care se impuneau în urma raportului comisiei de anchetă. De cînd judecătorii dezbat cot la cot cu acuzații?

Al treilea aspect e de-a dreptul halucinant.

Din comunicat aflăm că, în pofida solicitării Biroului Executiv, prim-adjunctul Coldea face un așa-zis gest de onoare menit să salveze (după săptămîni de terfeleală) reputația serviciului și își dă demisia din funcție.

Atenție, doar din funcție, nu și din serviciu.
Mai mult, Coldea cere să fie reîncadrat în alt post, în interiorul SRI, cerere inclusă în formularea ”punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei”.

În loc de asta, directorul Eduard Hellvig recomandă, dimpotrivă, tot în pofida solicitării Biroului, să îl scoată pe Coldea complet din serviciu, prin trecerea în rezervă.

Va să zică, directorul SRI recomandă, alături de ceilalți adjuncți din Birou, repunerea lui Coldea în funcție și tot el cere eliminarea deplină din serviciu a acestuia.

Curat murdar, coane Fănică.

În fapt, mai-marii SRI au vrut să împuște doi iepuri dintr-un foc: Coldea să fie complet albit de orice pată, ca nu cumva să mai tragă 2-3 după el, iar lui Hellvig să-i revină meritul de a-l fi eliminat din serviciu pe temutul general. Un trofeu uriaș pe peretele tînărului director.

A rezultat un comunicat schizofrenic, care relevă, și el, situația de neinvidiat în care se află acest serviciu complet rupt de normele democrației autentice. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998